Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Sipri: Varustelumenot jälleen lievässä kasvussa



Maailman sotilasmenot ovat jälleen lievässä nousussa useita vuosia jatkuneen laskukauden jälkeen.


Päävastuu varustelumenojen lisääntymisestä lankeaa Yhdysvaltain, Venäjän ja Kiinan kaltaisille suurvalloille, toteaa Tukholmassa toimiva kansainvälinen rauhantutkimuslaitos Sipri keskiviikkona julkistetussa vuosikirjassaan.

Siprin laskelmien mukaan maailmassa kulutettiin viime vuonna sotilasmenoihin noin 780 miljardia dollaria (4 836 miljardia markkaa), mikä merkitsee 2,1 prosentin lisäystä vuoden 1998 menoihin. Määrä vastaa 2,6:ta prosenttia maailman yhteenlasketusta bruttokansantuotteesta.

Sotilasmenot ovat kuitenkin edelleen noin kolmanneksen pienemmät verrattuna kylmän sodan jälkeiseen tasoon 1990-luvun alussa, Sipri muistuttaa.

Suurin yksittäinen nousu sotilasmenoissa on tapahtunut Siprin mukaan Venäjällä, missä sotilasmenoihin kulutettiin viime vuonna 24 prosenttia enemmän rahaa kuin edellisenä vuonna.

Sotilasmenot ovat kuitenkin edelleen vain vajaa puolet vuoden 1992 tasosta, ja sotilasmenojen maailmanlaajuisella listalla Venäjä onkin 22,4 miljardilla dollarillaan vasta seitsemännellä sijalla.


Lähes kaikki sodat sisällissotia

Siprin laskelmien mukaan maailmassa oli viime vuonna käynnissä 27 sotaa. Näistä kaikki kahta lukuunottamatta olivat valtioiden sisäisiä konflikteja.

Lisäksi vain viiteen sisällissotaan oli puututtu muiden valtioiden taholta, mikä Siprin mukaan "näyttää viittaavan siihen, että (ulkovaltojen) interventiot ovat edelleen poikkeus eivätkä sääntö".

Sodista peräti 11 oli käynnissä Afrikassa, minkä vuoksi mantereen sotilasmenot ovat kasvussa. Afrikassa kuten muuallakin Siprin tutkijat ovat havainneet, että sodat vaativat yhä enemmän uhreja aseellisten konfliktien määrän pysyessä jotakuinkin ennallaan.

Siprin määritelmän mukaan sodaksi kutsutaan konfliktia, jossa on kuollut taistelujen puhkeamisen jälkeen yli tuhat ihmistä.


Yhdysvallat avainasemassa

Yhdysvallat on sotilaallisesti edelleen maailman kiistaton ykkönen. Maailman sotilasmenoista Yhdysvallat kulutti viime vuonna 36 prosenttia, ja maan aseteollisuuden vie materiaalia ulkomaille lähes yhtä paljon kuin kaikki muut maat yhteensä.

Sipri toteaakin Yhdysvaltain olevan avainasemassa kun maailmanlaajuisia turvallisuusjärjestelyjä uudistetaan.

Raportissa ei kuitenkaan jaeta mm. Venäjän ja Kiinan huolta siitä, että tämä johtaisi Yhdysvaltain epätoivottuun hegemoniaan maailmassa.

- Yhdysvaltain vahva asema on tosiasia. Tämä ei kuitenkaan merkitse, että Yhdysvallat toteuttaisi imperialistista tai hegemonia-asemaa tavoittelevaa politiikkaa - sellaista, jota eurooppalaiset suurvallat harjoittivat kolmen viime vuosisadan aikana.

Yhdysvaltoihin kohdistuvat pelot perustuvat Siprin näkökulmasta vanhakantaiseen ajattelutapaan, jonka mukaan kansainvälisen turvallisuuden on perustuttava voimatasapainoon.

Siprin mukaan kansainvälinen turvallisuuden järjestelmä tukeutuu tulevaisuudessa yhteisten demokraattisten periaatteiden, ihmisoikeuksien, lakiin perustuvan järjestyksen ja markkinatalouden tunnustamiseen.

- Kansainvälisen turvallisuusjärjestelmän täytyisi olla laaja. Turvallisuusyhteistyön ja molemminpuolisen luottamuksen tulisi korvata molemminpuolinen pelote, Sipri kaavailee.

STT-IA
16.6.2000


Ulkomaat -sivulle