Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Selvitys virkamiesetiikasta valmistunut:

Arvot ja eettiset kysymykset tärkeä osa virkamiesten johtamista



Korkeatasoisen virkamiesetiikan ylläpitäminen ja parantaminen valtionhallinnossa edellyttää, että virastot käynnistävät omat arvoprosessinsa ja toteuttavat toiminnassaan niiden tuloksena syntyneitä arvoja, toteaa virkamiesetiikkaa pohtinut työryhmä.


Useimpien virastojen strategiat sisältävät jo viraston arvot. Koko valtionhallinnon virkamiesetiikan perustan luovia arvoja ovat riippumattomuus, puolueettomuus, objektiivisuus, avoimuus ja palveluperiaate.

Virastojen omat arvot täydentävät ja tarkentavat näitä arvoja. Niille olisi arvoprosessin tuloksena saatava merkitys myös päivittäisessä työssä, korostaa valtiovarainministeriön etiikkatyöryhmä juuri valmistuneessa loppuraportissaan.

Etiikkatyöryhmä on kartoittanut valtion virkamiesetiikan perusteita ja nykytilaa. Raportissaan se yksilöi tärkeimmät virkamiesetiikan kehittämisalueet ja ehdottaa jatkotoimenpiteitä.

Arvot ja eettiset kysymykset ovat valtion virkamiesjohdon mielestä tärkeitä viraston toiminnan kannalta ja ne ovat nousseet uudella tavalla esiin myös valtionhallinnon johtamisessa.

- Jatkuva muutos hallinnossa edellyttää viranomaisten toimintakulttuurin ja virkamiesten käyttäytymisen jatkuvaa arviointia. Vakiintuneet toimintatavat eivät anna vastauksia kaikkiin tilanteisiin, raportissa todetaan.


Arvoristiriita huomataan

Työnsä pohjaksi työryhmä teki vuonna 1999 kyselyn virastojen johdolle ja henkilöstön edustajille. Kysely koski hallinnon arvojen muutosta, virkamieseettisiä periaatteita, epäeettisiä toimintatapoja sekä virkamiesetiikkaan vaikuttavia tekijöitä.

Virastokyselyn tuloksen mukaan johtajien esimerkki on avainasemassa arvojen sitomisessa viraston työhön.

- Arvojen kanssa ristiriitainen käytös huomataan ja henkilöstön motivaatio ja halu toimia yhteisen hyvän puolesta vähenee, jos esimiehet näyttävät päinvastaista esimerkkiä, työryhmä muistuttaa.

Seuraavaksi tärkeimpinä keinoina pidettiin arvokeskustelua, koulutusta, tiedotusta ja eettisiä ohjeita.

Virkamiesten on tiedettävä, mitä heiltä edellytetään. Myös työryhmä katsoo, että lainsäädännöllisen perustan ja muiden virkamiehen asemaan liittyvien erityispiirteiden tunteminen sekä eettisten kysymysten tiedostaminen edellyttää koulutusta ja tiedotusta.

Se ehdottaakin, että valtiovarainministeriö valmistelee julkaisun, johon kootaan valtionhallinnon virkamiesetiikan perustan luovat arvot ja niiden merkitys sekä virkamiehen asemaa ja häneltä edellytettävää käyttäytymistä koskevat keskeiset normit ja ohjeet.

Julkaisua on tarkoitus jakaa uusille tulokkaille ja sitä voidaan käyttää perehdyttämisessä ja muussa henkilöstökoulutuksessa. Se aiotaan julkaista myös Internetissä, jolloin se on kaikkien virkamiesten käytettävissä.

Tarkoitus on myös valmistella aiheesta tiedotusaineisto kansalaisia varten. Lisäksi mietitään, miten muuten virkamiesetiikka voidaan sisällyttää johtamis- ja muuhun henkilöstökoulutukseen.


Pilottiprojekti tulossa

Työryhmä näkee virkamiesetiikan perustan luovien arvojen ja niiden kehityksen seuraamisen erittäin tärkeänä. Seuranta voidaan liittää osaksi valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikan arviointia.

Nyt tehdyn selvityksen mukaan useimmissa virastoissa onkin viime vuosina määritelty tai tarkistettu viraston visiot ja arvot sekä toimintatapa tai tämä työ parhaillaan käynnissä.

Pelkkä arvojen määrittely ei työryhmän mukaan kuitenkaan riitä, vaan virastoissa olisi mietittävä, miten arvot toimivat jokapäiväisen työskentelyn ohjaajina.

Työryhmä ehdottaakin, että valtiovarainministeriö asettaa hankkeen, jonka tavoitteena on luoda käytännössä sovellettavia malleja arvojen määrittelyyn ja niiden sisällyttämiseen virastojen jokapäiväiseen toimintaan.

Hankkeeseen valittaisiin muutama kokeiluvirasto, joissa pyritään saamaan vastauksia ainakin kysymyksiin, miten arvot määritellään ja miten henkilöstö osallistuu niiden määrittelyyn, miten johdon esimerkki otetaan huomioon, miten arvot arkipäiväistetään ja sisäistetään.

Myös arvojen toteutumisen vuosittaiseen seurantaan ja arviointiin haettaisiin hankkeessa keinoja ja esimerkkejä.

Valtiovarainministeriö järjestää virkamiehille myös seminaarisarjan, jossa osana johtamisen kehittämistä viritetään keskustelua virkamiesetiikasta sekä tiedotetaan näihin liittyvistä hankkeista. Ensimmäinen seminaari, jossa työryhmän raportti myös esiteltiin, pidettiin alkuviikosta Helsingissä.

Työryhmän mielestä on myös tärkeänä, että suomalaiset virkamiehet osallistuvat edelleen kansainväliseen virkamiesten arvokeskusteluun, esimerkiksi OECD:ssä, EU:ssa ja Pohjoismaisilla virkamiesfoorumeilla. Nyt valmistunut työryhmän selvitys liittyy OECD:n julkisen hallinnon komitean, PUMA:n etiikkatyöhön.

Työryhmä pitää myös tarpeellisena selvittää, mitä kysymyksiä eettisestä näkökulmasta tulisi ottaa huomioon silloin, kun virkamies siirtyy valtiolta muun työnantajan palvelukseen. Työryhmän mielestä asia vaatii kuitenkin erillisen valmistelun valtiovarainministeriössä.

Työryhmän mielestä on tarkoituksenmukaista, että virkamiesetiikka on esillä myös työnantajan ja ammattijärjestöjen välisessä kanssakäymisessä.

IA
16.6.2000


Politiikka -sivulle