Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ville Itälän painopisteenä huumerikollisuus



Ville Itälä ei sorru ministerinlausuntoihin ennen virkakautensa alkua. Sisäministerin tehtäviin valmistautuessaan hän tyytyy tukemaan edeltäjäänsä Kari Häkämiestä ja puoltaa poliisin toimintavaltuuksien lisäämistä.


Toisen kauden kansanedustaja, kokoomuksen varapuheenjohtaja, perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja ja vielä entinen vallesmannin tuuraaja. Siinä meriittilistaa, jolla 41-vuotias Itälä odotetusti nousi sisäministeriksi syyskuussa Kuopioon palaavan Kari Häkämiehen paikalle.

Itälä sai ryhmän äänestyksessä 27 ääntä. Hänen vastaehdokkaistaan helsinkiläinen Paula Kokkonen sai 9 ja heinolalainen Timo Ihamäki 5 ääntä. Eduskuntakokemus ja käytännön poliisityön tuntemus painoivat tällä kertaa Itälän eduksi.

Kokoomusministerien painottuminen Turun suuntaan ei noussut suureksi kysymykseksi Itälän valinnassa. Se jäi Itälän mukaan muiden, ratkaisevampien asioiden varjoon. Ehkä se kuvaa myös aikaa, jossa aluepoliittiset kädenväännöt ovat jääneet syrjemmälle.

Itälä itse on tyytyväinen selkeään äänestystulokseen. Se antaa hyvän pohjan toiminnalle. Edelleen valmistautumiseen jää nyt kyllin aikaa.

- Tässä on hvyä kun saa pitää kesälomaa, orientoitua ja rauhoittua. Elokuussa varmasti pyrin siihen, että saadaan briifausta niin paljon kuin mahdollista.

- Kun vielä muistaa, että ministerikin on vielä olemassa eikä annan ministerinlausuntoja, niin sitten menee ihan hyvin, Itälä naureskelee. Kysyjiä kuitenkin riittää.


Huumerikollisuus painopisteenä

Itälä painottaa, että poliisilla on tärkeää jatkaa huumeiden vastaista taistelua ja keskittyä uusiin rikosmuotoihin kuten kansainväliseen rikollisuuteen.

- Huumerikollisuus on selkeästi se mikä on painopiste, linjaa Itälä omia huolenaiheitaan.
- Se ei ole pelkästään poliisin asia, vaan poliisi on vain pieni osa kokonaisongelmaa, hän sanoo.

Tulli ja rajavartiosto kuuluvat niinikään sisäministerin toimialaan. Tässä hän painottaakin viranomaisyhteistyön merkitystä. Kyseessä on kokonaisuus, jossa tarvitaan eri viranomaisten yhteistyötä.

Poliisilain käsittely on kesken eduskunnassa ja Itälä painottaakin, että se olisi syytä saada valmiiksi, jotta poliisi saisi tarvitsemansa toimintamahdollisuudet. Laki antaisi poliiseille mahdollisuuden valekauppojen tekemiseen sekä peitetoimintaan.

- Ei nämä näitä ongelmia sinänsä ratkaise, mutta nekin mahdollisuudet tarvitaan, koska tässä pitää tehdä kaikki mitä on tehtävissä. Eikä tästä mitään poliisivaltiota voi tehdä, niin että joka kulmassa olisi poliisi.

Itälä painottaakin, että uusilla mahdollisuuksilla poliisi saisi työkalut, joilla se voi päästä järjestäytyneen rikollisuuden juurille. Nyt siihen ei ole ollut työkaluja.


Europol saa kiitosta

Tärkeitä painopisteitä ovat niinikään lähialueyhteistyö sekä yhteistyö EU.n sisällä, esimerkiksi Europoliin, korostaa Itälä.

- Kävin pari viikkoa sitten Europolissa ja olin hyvin ilahtunut siihen kuinka hyvin ne hoitavat asioitaan. Europolilla oli hyvin suuri osuus viimeisimmässä suomalaisessakin suuressa huumepidätyksessä.

- Yhdentymisessä on sekin puoli, että poliisi pystyy yhdentämään voimavarojaan ja pärjäämään kansainvälisen rikollisuuden suhteen. Itälä kehuukin Europolissa olevan fiksuja ja osaavia suomalaisia.


Linjaeroja tuskin löytyy

Linjaeroja Häkämiehen ja Itälän väliltä on vaikea löytää. Muutkin yhtäläisyydet ovat silmiinpistäviä: oikeustieteellinen koulutus sekä pitkä poliittinen ura jo nuorisoliitosta alkaen.

Kun ikäeroakin on vaivaiset kolme vuotta, niin ehkä merkittävimmäksi eroksi jää se, että vain toinen miehistä kannattaa Turun Palloseuraa.

- Minulla ei ole ollut kovin paljoa erimielisyyttä siihen mitä Häkämies on tehnyt. Kansanedustajana olen voinut olla kovin paljon samaa mieltä kuin hän. Kun on kysytty miten linja eroaa, niin en löydä mitään linjaeroja.

Myös ulkomaalaislain suhteen Itälä pysyttelee Häkämiehen linjoilla. Itälän mielestä suomalaista turvapaikkajärjestelmää on käytetty hyväksi, minkä takia sitä on korjattava ministeriön esittämällä tavalla. Hän haluaa asian kuntoon ennen kesää.

Myös Itälän linjauksena on, että turvapaikanhakijoilla on oltava valitusoikeus, mutta valituksen tulosta odotettaessa voidaan hakija karkottaa maasta.

PETE PAKARINEN
16.6.2000


Politiikka -sivulle