Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kalaherkkuja lapsille ja aikuisille



Kesälomat ovat alkaneet ja toiveikkaat kalastajat päässeet mieliharrastuksensa pariin. Saaliin saamisen riemu on aina yhtä suuri; kalasti sitten vaikkapa verkolla, virvelillä tai ongella.


Lapset ja nuoret vierastavat usein aivan suotta kalaruokia, koska arvelevat niitä ruotoisiksi. Niinpä Kalatalouden keskusliitto ja Koululaiset koukkuun -hanke järjestivätkin kilpailun, jossa peräänkuulutettiin lapsiperheissä hyviksi havaittuja kalareseptejä.

Kisaan osallistui 70 peruskoulun kahdeksatta luokkaa. "Saaliiksi" saatiin peräti runsaat 1 300 reseptiä. Voittajaksi julistettiin Mikkelin Urheilupuiston yläasteen 8E -luokan kokoama Kerro, kerro kalastin -kirjanen.

Parhaimmat ruokaohjeet julkaistaan ilmaislehtisessä kuluvan vuoden aikana. Odotusaikana kalaherkkujen valmistamista voi kokeilla vaikka seuraavien, palkituista kilpailuvastauksista poimittujen reseptien mukaan.


Silakkakiusaus

  • 6 perunaa
  • 2 isoa sipulia
  • 1 pussi savupekonia
  • 400 g silakkafileitä
  • 1-1,5 tl suolaa
  • valko- tai maustepippuria
  • 4 dl kermamaitoa

Pese, kuori ja suikaloi perunat, säilytä vedessä. Hienonna sipulit ja suikaloi pekoni. Ruskista pekonisuikaleet vaaleanruskeiksi paistinpannulla ja lisää sipulisilppu. Anna pehmitä ja saada hiukan väriä.

Paloittele kalafileet. Pane ainekset kerroksittain voideltuun uunivuokaan, mausteet kerrosten väliin. Levitä päällimmäiseksi kerros perunasuikaleita ja valuta päälle kermamaito. Kypsennä laatikkoa uunissa 175 asteessa runsas tunti.


Kalamiehen pihvit

15 kpl

  • 500 g fileoitua, ruodotonta kalaa, esim. haukea tai kuhaa
  • 1 prk ranskankermaa (100 g)
  • 3/4 dl korppujauhoja
  • 1 sipuli
  • 1 rkl voita
  • 1 muna
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 rkl sitruunanmehua
  • ripaus valkopippuria
  • ripaus tilliä
  • korppujauhoja

Jauha kala monitoimikoneella tai lihamyllyssä. Jos käytät pikkukaloja, jauha kalat kahteen kertaan. Sekoita ranskankerman joukkoon korppujauhot ja anna turvota 15 minuuttia. Hauduta hienonnettua sipulia voissa.

Sekoita kaikkia ainekset keskenään. Muotoile taikinasta pihvejä ja pyöritä ne korppujauhoissa. Paista voissa pannulla kauniin ruskeiksi.

Tarjoa pihvit keitettyjen perunoiden ja raikkaan salaatin kera.


Onkipojan ahvennyytit

Neljälle

  • 4-6 keskikokoista perunaa
  • 1 pieni purjo 25-50 g tuoretta pinaattia tai 75 g pakastettua
  • 1-2 tomaattia
  • 1/2 keltaista paprikaa
  • 400 g ahvenfilettä
  • 2 rkl öljyä
  • 1 tl valkosipuliyrttimaustetta
  • 1 tl sitruunapippuria
  • muutama tillinoksa
  • sitruunalohkoja
  • koristeeksi alumiinifoliota

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pese, kuori ja leikkaa perunat ohuiksi parin millin viipaleiksi. Suikaloi purjo, hienonna pinaatti ja tomaatti sekä kuutioi paprika.

Levitä neljä foliopalaa pöydälle ja voitele ne öljyllä. Pane öljytylle kohdalle ensin perunaviipaleet, purjosuikaleet, tomaattiviipaleet, paprikakuutiot ja hienonnettu pinaatti. Ripottele pinnalle osa mausteista.

Voitele kalafileet kevyesti öljyllä. Ripottele kalapalojen pinnalle mausteita ja nosta fileet kasvisten päälle. Ripottele pinnalle tillisilppua. Kääri foliot tiiviiksi paketeiksi ja kypsennä 200 asteessa noin 35-40 minuuttia.

Avaa folio kypsentämisen jälkeen ja koristele sitruunalohkoilla ja tillillä.

Nyyttien maukas maku pääsee parhaiten esille raikkaan salaatin kera.


Pizzanmakuinen hauki

  • kalakuutioita
  • 1 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 2-3 rkl ruokaöljyä

kastike:

  • 1/4 dl ruokaöljyä
  • 1/2 dl ketsuppia
  • suolaa, tilliä, sitruunapippuria
  • päälle: juustoraastetta, pizzamaustetta

Pyörittele kalakuutiot jauhoissa ja paista ne pannulla jauhoissa ja paista ne pannulla öljyssä lähes kypsiksi. Sekoita kastikeainekset keskenään ja kaada kastike kalan päälle.

Anna hautua kannen alla 3-4 minuuttia. Ripottele reilusti juustoraastetta ja pizzamaustetta kalan päälle. Anna hautua 5 minuuttia.

STT-IA
16.6.2000


Ajassa -sivulle