Kalaherkkuja lapsille ja aikuisille
Kesälomat ovat alkaneet ja toiveikkaat kalastajat päässeet mieliharrastuksensa pariin. Saaliin saamisen riemu on aina yhtä suuri; kalasti sitten vaikkapa verkolla, virvelillä tai ongella.
Lapset ja nuoret vierastavat usein aivan suotta kalaruokia,
koska arvelevat niitä ruotoisiksi. Niinpä Kalatalouden
keskusliitto ja Koululaiset koukkuun -hanke järjestivätkin
kilpailun, jossa peräänkuulutettiin lapsiperheissä hyviksi
havaittuja kalareseptejä.
Kisaan osallistui 70 peruskoulun kahdeksatta luokkaa. "Saaliiksi"
saatiin peräti runsaat 1 300 reseptiä. Voittajaksi julistettiin
Mikkelin Urheilupuiston yläasteen 8E -luokan kokoama Kerro,
kerro kalastin -kirjanen.
Parhaimmat ruokaohjeet julkaistaan ilmaislehtisessä kuluvan
vuoden aikana. Odotusaikana kalaherkkujen valmistamista voi
kokeilla vaikka seuraavien, palkituista kilpailuvastauksista
poimittujen reseptien mukaan.
Silakkakiusaus
- 6 perunaa
- 2 isoa sipulia
- 1 pussi savupekonia
- 400 g silakkafileitä
- 1-1,5 tl suolaa
- valko- tai maustepippuria
- 4 dl kermamaitoa
Pese, kuori ja suikaloi perunat, säilytä vedessä. Hienonna
sipulit ja suikaloi pekoni. Ruskista pekonisuikaleet
vaaleanruskeiksi paistinpannulla ja lisää sipulisilppu. Anna
pehmitä ja saada hiukan väriä.
Paloittele kalafileet. Pane ainekset kerroksittain voideltuun
uunivuokaan, mausteet kerrosten väliin. Levitä päällimmäiseksi
kerros perunasuikaleita ja valuta päälle kermamaito. Kypsennä
laatikkoa uunissa 175 asteessa runsas tunti.
Kalamiehen pihvit
15 kpl
- 500 g fileoitua, ruodotonta kalaa, esim. haukea tai kuhaa
- 1 prk ranskankermaa (100 g)
- 3/4 dl korppujauhoja
- 1 sipuli
- 1 rkl voita
- 1 muna
- 1/2 tl suolaa
- 1 rkl sitruunanmehua
- ripaus valkopippuria
- ripaus tilliä
- korppujauhoja
Jauha kala monitoimikoneella tai lihamyllyssä. Jos käytät
pikkukaloja, jauha kalat kahteen kertaan. Sekoita
ranskankerman joukkoon korppujauhot ja anna turvota 15
minuuttia. Hauduta hienonnettua sipulia voissa.
Sekoita kaikkia ainekset keskenään. Muotoile taikinasta pihvejä ja pyöritä ne
korppujauhoissa. Paista voissa pannulla kauniin ruskeiksi.
Tarjoa pihvit keitettyjen perunoiden ja raikkaan salaatin kera.
Onkipojan ahvennyytit
Neljälle
- 4-6 keskikokoista perunaa
- 1 pieni purjo 25-50 g tuoretta pinaattia tai 75 g pakastettua
- 1-2 tomaattia
- 1/2 keltaista paprikaa
- 400 g ahvenfilettä
- 2 rkl öljyä
- 1 tl valkosipuliyrttimaustetta
- 1 tl sitruunapippuria
- muutama tillinoksa
- sitruunalohkoja
- koristeeksi alumiinifoliota
Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pese, kuori ja leikkaa
perunat ohuiksi parin millin viipaleiksi. Suikaloi purjo, hienonna
pinaatti ja tomaatti sekä kuutioi paprika.
Levitä neljä foliopalaa pöydälle ja voitele ne öljyllä. Pane
öljytylle kohdalle ensin perunaviipaleet, purjosuikaleet,
tomaattiviipaleet, paprikakuutiot ja hienonnettu pinaatti.
Ripottele pinnalle osa mausteista.
Voitele kalafileet kevyesti öljyllä. Ripottele kalapalojen pinnalle
mausteita ja nosta fileet kasvisten päälle. Ripottele pinnalle
tillisilppua. Kääri foliot tiiviiksi paketeiksi ja kypsennä 200
asteessa noin 35-40 minuuttia.
Avaa folio kypsentämisen jälkeen ja koristele sitruunalohkoilla
ja tillillä.
Nyyttien maukas maku pääsee parhaiten esille raikkaan salaatin
kera.
Pizzanmakuinen hauki
- kalakuutioita
- 1 1/2 dl vehnäjauhoja
- 2-3 rkl ruokaöljyä
kastike:
- 1/4 dl ruokaöljyä
- 1/2 dl ketsuppia
- suolaa, tilliä, sitruunapippuria
- päälle: juustoraastetta, pizzamaustetta
Pyörittele kalakuutiot jauhoissa ja paista ne pannulla jauhoissa
ja paista ne pannulla öljyssä lähes kypsiksi. Sekoita
kastikeainekset keskenään ja kaada kastike kalan päälle.
Anna hautua kannen alla 3-4 minuuttia. Ripottele reilusti
juustoraastetta ja pizzamaustetta kalan päälle. Anna hautua 5
minuuttia.
STT-IA
16.6.2000
Ajassa -sivulle
|