Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Natsien pakkotyöläisten korvausrahaston perustaminen varmistumassa



Yhdysvallat ja Saksa pääsivät myöhään maanantaina sopuun viimeisestä suuresta kysymyksestä natsiajan orja- ja pakkotyöläisille maksettavan suurrahaston perustamisessa.


Rahasto saataneen perustetuksi kesän aikana ja ensimmäisiä korvauksia voidaan maksaa jo tänä vuonna.

Neuvottelut olivat aiemmin juuttuneen saksalaisyhtiöiden pelkoon, että ne joutuvat rahastosta huolimatta edelleen natsiaikaa koskevien oikeusjuttujen kohteeksi Yhdysvalloissa.

Yhtiöitä vastaan on parhaillaan vireillä entisten pakkotyöläisten nostamat 55 joukkokannetta.

Maanantaisen sopimuksen mukaan Yhdysvaltain hallitus sitoutuu julkisesti vastustamaan vireillä olevia ja tulevia oikeusjuttuja saksalaisia yhtiöitä vastaan.

- Sitoumukset takaavat lähes varmasti, että kaikki nykyiset ja tulevat oikeusjutut kumotaan. Suosittelemme heille (saksalaisyrityksille) sopimuksen hyväksymistä, Saksan talouselämää neuvotteluissa edustanut Manfred Gentz totesi.

Sopimuksen taakse on nyt taivuteltava saksalaisten yritysten lisäksi joukkokanteita Yhdysvalloissa ajavat asianajajat.

Perustettava rahasto on suuruudeltaan 10 miljardia Saksan markkaa (30 mrd mk), josta Saksan valtion on määrä maksaa puolet ja saksalaisyritysten toinen puoli.

Valtion rahoitusosuuden johdosta myös Saksan valtiopäivien on hyväksyttävä rahaston perustaminen. Tämä tapahtunee vielä heinäkuussa.

Natsi-Saksan jäljiltä arvioidaan olevan vielä elossa yli miljoona entistä pakko- ja orjatyöläistä. Rahaston perustamista on kiirehditty, koska korvauksiin oikeutetut henkilöt ovat keskimäärin yli 80-vuotiaita ja heidän lukumääränsä supistuu noin prosentin kuukaudessa.

Yhdysvaltain ja Saksan lisäksi sopimukseen korvausrahastosta ovat liittyneet myös mm. Venäjä, Valko-Venäjä, Tshekki ja Israel.

Myös Itävaltaan on tarkoitus perustaa samanlainen, joskin huomattavasti pienempi korvausrahasto. Itävallan hallituksen edustajan mukaan edistys Saksan ja Yhdysvaltain neuvotteluissa nostaa toiveita rahaston aikaansaamisesta myös Itävallassa.

STT-IA
16.6.2000


Ulkomaat -sivulle