Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tunnetko temput, rakas sisar



Miesten näkyvä vallankäyttö ei esittelyjä kaipaa, näkymätön sen sijaan kyllä. Naisjärjestöjen keskusliitto on valmistuttanut kirjasen Tunnetko temput?, joka kertoo miesten käyttämistä viidestä perustekniikasta naisten kurissapitämiseksi.


NKL:n mielestä temppuihin perehtyminen lisää oivallisesti naisten tietotaitoa. Laki ja asetukset kun eivät yksin takaa arkielämän tasa-arvoa.

Tunnetko temput pohjautuu norjalaisen vaikuttajan Berit Åsin jo 1970-luvulla tekemään kirjaseen.

Naisjärjestöjen mielestä Åsin viesti on edelleen ajankohtainen myös 2000-luvun alun maailmassa Suomessa. Naisten ja miesten välinen kuilu syvenee, jollemme näe, että miehillä on yhä sosiaalinen, poliittinen ja taloudellinen valta.

Yhä moni asia määritellään kielessäkin miehisin termein. Viisi hallitsemisen tekniikkaa ovat näkymättömäksi tekeminen, naurunalaiseksi saattaminen, tiedon pimitys, kaksoisrangaistus, syyllistäminen sekä häpeäntunteen herättäminen.

Nämä tekniikat eivät ole mitään pikkujuttuja, vaan henkistä väkivaltaa. Niitten avulla saadaan naiset myös uskomaan, että on oma vikamme, kun emme ole saavuttaneet tasa-arvoa.

Näkymättömäksi tekeminen tarkoittaa esimerkiksi politiikassa ja kokouksissa puheenvuorojen unohtamista, vähättelyä ja naisen mielipiteen kuoliaaksi vaikenemista.


Tuollaisiahan ne naiset aina on...

Naurunalaiseksi saattaminen puolestaan on helppoa vertaamalla naisia muun muassa kanalaumaan. Miehen on myös helppo alistaa naista vihjaamalla tämän olevan turhan hienotunteisia seksuaalisesti tai sitten kylmän ja kyynisen.

Näitä ominaisuuksia liitetään harvoin asiallisissa yhteyksissä mieheen, vakuuttaa Ås. Tiedon pimitys on hyvä veli -verkoston tapa sopia yhä asioista kaljalla tai saunassa.

Kaksoisrangaistus kohtaa naista esimerkiksi silloin hän on menossa kokoukseen ja omat vanhemmat ihmettelevät, eikö tämä ole koskaan kotona hoitamassa lastaan. Kun nainen huonon omantunnon vuoksi haluaa jäädä jostain kokouksesta pois, arvostellaan häntä lasten hoitamisesta kun pitäisi yhteisiä asioita hoitaa.

Syyllistäminen ja häpeä pohjaa Åsin mukaan naisen tapaan ajatella ja puhua eri tavalla kuin mies. Mies ei koskaan voisi ehdottaa vaikkapa jotain niin tyhmää kuin kokouksien pitämistä vuorollaan jonkun kotona tai sitä, että kukin vuorollaan leipoisi kahvin kanssa pientä syötävää. Höpö höpö, kokoukset ovat kokouksia.

Kirjasen sanoma on se, että naisten keskinäinen solidaarisuus edellytää vapautumista patriarkaalisen hallitsemisen ja hajoittamisen tavoista. Muuten käy helposti niin, että käyttäydymme miesten tavoin ja jätämme toisen naisen pulaan.

Naisjärjestön keskusliitto haluaa temppukirjallaan avittaa naisia aktivoitumaan kunnallisvaaleihin ja uskaltautumaan politiikkaan. Kirja on kätevästi käsilaukkuun sopiva.

STT-IA
16.6.2000


Politiikka -sivulle