Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Optioista 900 miljoonan verotulot kunnille vuonna 1999



Työsuhdeoptioista kertyvät verot kasvattavat tuntuvasti joidenkin kuntien verotuloja.


Kunta -lehden julkaisemien verohallinnon ennakkotietojen mukaan työsuhdeoptioista kertyi viime vuonna veronalaista tuloa yhteensä 5,2 miljardia markkaa. Kunnat saavat optiotuloista verotuloja lähes 900 miljoonaa markkaa.

Yli 50 000 markan optiotulojen saajia oli viime vuonna 96 kunnassa yhteensä lähes 2 000.

Eniten optiotulojen saajia oli Espoossa, jossa heitä on 602. Seuraavaksi eniten heitä oli Helsingissä (476), Oulussa (104), Tampereella (96) ja Vantaalla (96). Espoo saa myös eniten kunnallisveroa optioista.

Espoolaisten työsuhdeoptioiden arvo on noin 1,6 miljardia markkaa, josta kunnalle kertyy veroa 270 miljoonaa markkaa. Helsinki saa "optioveroja" 229 miljoonaa markkaa, Oulu 58,5 miljoonaa, Salo 53 miljoonaa ja Kauniainen 40 miljoonaa.

Suhteellisesti eniten kuntalaisten optiotuloista hyötyvät pienet Salon lähistöllä sijaitsevat kunnat. 764 asukkaan Särkisalolle lankesi lisää kunnallisveroa yli kuusi miljoonaa markkaa ja 1 414 asukkaan Muurlalle yli neljä miljoonaa markkaa.

Salon naapurissa sijaitseva 8 900 asukkaan Halikko sai optioista verotuloja hieman yli 30 miljoonaa markkaa.

Merkittävä optiokeskittymä on myös Oulun "piilaakso". Oulussa ja sen vajaassa kymmenessä ympäristökunnassa on yhteensä 138 yli 50 000 markan optiotulon saajaa. Heidän optiotuloistaan kertyy kunnille yli 70 miljoonan markan verotulot.

- Kaiken kaikkiaan optioiden kautta lisääntyneet kunnallisverotulot ovat kunnille positiivinen asia, Kuntaliiton ekonomisti Juhani Turkkila sanoo.

- Kuntakentän kannalta haittana on, että nykyisessä verontilitysjärjestelmässä työsuhdeoptiot alentavat kuntaryhmän ennakoiden jako-osuutta ja sitä kautta kuntien saamia ennakonpidätyksiä. Hyöty optioista tulee kunnille vuoden viiveellä, Turkkila jatkaa.

IA
16.6.2000


Talous -sivulle