Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Perheväkivaltaan haettava apua heti



Asiantuntijat kehottavat puuttumaan perheväkivaltaan heti, kun sitä ilmenee. Lääninsosiaalitarkastaja Marketta Kolari Itä-Suomen lääninhallituksen Kuopion palveluyksiköstä korostaa, että avun hakemista ei kannata empiä.


- Apua tarvitsee sekä väkivallan uhri että sen tekijä. Myös viranomaisten on puututtava perheväkivaltaan, kun he havaitsevat sellaista omassa työssään, Kolari sanoi maanantaina Kuopiossa.

Perheväkivallan uhreista 95 prosenttia on naisia. Lapset joutuvat kohteeksi harvoin.

Tilastojen mukaan ensi viikolla juhlittava juhannus on riskiaikaa väkivallanteoissa. Juhlapyhinä purkautuvat monet paineet runsaan alkoholinkäytön vauhdittamana, joten riski joutua pahoinpitelyn uhriksi on suurempi kuin tavallisina viikonloppuina.


Juhlapyhien vietto ahdistaa yksinäisiä

Poliisille juhlapyhät ovat tavallisesti vilkasta työaikaa. Sen sijaan muiden auttajien työ alkaa jo ennen varsinaisia juhlia.

- Yleensä aina käy niin, että ennen juhlapyhiä etenkin yksinäiset ihmiset ahdistuvat. Yhteydenottajia ahdistaa se, miten he viettäisivät juhla-ajat. Pyhät ovat meillä yleensä aika rauhallista aikaa, kertoi Kuopion kriisikeskuksen johtaja Riitta Hirvonen.

Juhlapyhinä kriisikeskukseen otetaan yhteyttä vasta vakavan onnettomuuden tai kriisin vuoksi. Pyhien vieton ikävämpi puoli paljastuu yleensä muutaman päivän viiveellä.


Perheväkivallalla taipumus periytyä

Hirvonen on havainnut työssään, että perheväkivallalla on taipumus periytyä. Hyvin usein tekijä on kasvanut perheessä, jossa on ollut väkivaltaisuutta.

Asiantuntijat korostavatkin lasten hoitamisen tärkeyttä sellaisissa perheissä, joissa on tavattu väkivaltaa. Mikäli lapsia ei saada asianmukaiseen hoitoon, he voivat saada vääriä käyttäytymismalleja.

- Lapsille väkivallan näkeminen on traumaattinen kokemus ja se voi aiheuttaa erilaisia ongelmia, kuten masennusta, mielenterveyshäiriöitä ja pelkotiloja, Hirvonen totesi.

Kuopion kriisikeskukseen ottaa yhteyttä 150-200 ihmistä kuukaudessa. Eniten työtä teettävät perheväkivalta ja parisuhdepulmat.

STT-IA
16.6.2000


Kotimaa -sivulle