Verkkouutiset

Sisältö
Etusivu
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







PT:n tutkimus: Miehet eivät vieläkään innostu perhevapaista



Miehet eivät vieläkään innostu perhevapaiden käytöstä, vaikka isien roolista perheessä keskustellaan entistä enemmän. Palvelutyönantajien tuoreen tutkimuksen mukaan miehet käyttivät viime vuonna perhevapaita erittäin vähän ja suurin piirtein saman verran kuin aiempinakin vuosina.


Isien vanhempainloma ei uhkaa perheen taloutta. Pelko tulojen romahtamisesta on turha, kertoo PT:n laskelma.

Palvelutyönantajat selvitti jäsentutkimuksella, miten työntekoon käytetty aika vaihtelee eri palvelualoilla. Tutkimuksella saatiin tietoa myös perhevapaiden käytöstä.

Eniten lapsen syntymään ja hoitoon liittyviä poissaoloja oli viime vuonna hotelleissa ja ravintoloissa, missä niiden osuus oli peräti 6,3 prosenttia teoreettisesta työajasta. Tämä on keskimäärin 108 tuntia jokaista työntekijää kohti. Teollisuuden työntekijöiltä kului samaan tarkoitukseen yksi prosentti työajasta.

Lapsista johtuvien poissaolojen määrä vaihteli yksityisillä palvelualoilla 2,3 prosentista 6,3 prosenttiin työajasta, joten niitä oli keskimäärin 34-108 tuntia työntekijää kohti. Vaihtelua selittää mm. toimialojen erilainen ikärakenne.

Miehet ovat lasten takia poissa töistä huomattavasti vähemmän kuin naiset. Miehillä poissaoloja on enimmilläänkin vain kymmenesosa naisten vastaavista tunneista. Tämä kertoo, että miesten jääminen vanhempainlomalle ja hoitovapaalle on edelleen hyvin harvinaista. Myös sairasta lasta hoitaa useimmiten äiti.


Kustannukset kohdistuvat äidin työnantajaan

Lapsista johtuvat poissaolot kuormittavat raskaasti naisvaltaisia palveluyrityksiä. PT:n jäsenyritysten työntekijöistä lähes 70 prosenttia on naisia.

- Yksistään lasten syntymästä aiheutuvat kustannukset ovat palveluyrityksille noin 950 miljoonaa markkaa vuodessa, vaikka huomioon otetaan Kelasta saatavat palautukset.

- Yhdestä lapsesta aiheutuva kustannus on yli 44 000 markkaa ja joillakin aloilla lähes 75 000 markkaa, koska äidille maksetaan kolmen kuukauden palkka äitiysloman alussa, laskee työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen Palvelutyönantajista.

- Tämä ei voi olla vaikuttamatta palveluyritysten palkanmaksukykyyn, työllistämisedellytyksiin ja naisten työmarkkina-asemaan. Työelämän tasa-arvo pitäisi nähdä myös rakenteellisena asiana, johon voidaan vaikuttaa esimerkiksi työnantajien kustannuksia tasaamalla.

Inkeroinen patistaa hallitusta pikaisiin toimiin, sillä kustannusten tasaamisesta on maininta hallitusohjelmassa. Nykyisin työnantaja saa Kelasta korvausta vain perhepoliittisten vapaiden vuosilomakustannuksista, mutta niitäkään ei korvata täysimääräisesti.

Korvaus rahoitetaan työnantajan sairausvakuutusmaksulla, jota korotettiin tätä tarkoitusta varten muutamia vuosia sitten.

- Korvausmenettely on erittäin hankala ja byrokraattinen, joten asiaan pitää saada parannus. On toivottavaa, että kustannusten tasaamiseen kerätyt rahat myös käytetään tähän tarkoitukseen. Nyt maksuja kerätään noin 400 miljoonaa markkaa vuodessa, mutta korvauksia maksetaan vain 100 miljoonaa, Inkeroinen pahoittelee.

- Lapsista aiheutuvat kustannukset ovat niin suuret, että niitä pitäisi tasoittaa huomattavasti nykyistä enemmän naisvaltaisten ja miesvaltaisten alojen kesken. Lapsella on myös isä.

- Työelämän tasa-arvo edellyttää toimialojen tasapuolista kohtelua. Keinoja on, jos poliittista tahtoa löytyy. Työnantajalle voitaisiin maksaa vaikkapa könttäsumma, jos työntekijälle syntyy lapsi. Näin yhteiskunta ei enää sysäisi kustannuksia työnantajalle.


Isien vanhempainloma ei romuta perheen taloutta

Palvelutyönantajat laski, millainen vaikutus perheen talouteen on sillä, jos noin kuuden kuukauden vanhempainloma jaetaan kahtia ja lomaa käyttää myös perheen parempipalkkainen huoltaja. Hän on usein isä. Laskelma osoitti, että perheen käytettävissä olevat tulot pienenevät yllättävän vähän.

Jos isän palkka on reilut 13 000 markkaa ja äidin vajaat 11 000 markkaa kuukaudessa, isän kolmen kuukauden vanhempainloma pienentää perheen käytettävissä olevia tuloja vajaat 1 400 markkaa vuodessa.

Jos palkkaero on hieman suurempi, eli isän palkka on 15 000 markkaa ja äidin 10 000 markkaa, perheen tulot pienenevät 3 000 markkaa vuodessa. Tämä tekee 250 markkaa kuukaudessa.

- Perheen tulot pienenevät siis melko vähän, koska päivärahat ovat ansiosidonnaisia ja verotus kevenee. Isien ei tarvitse pelätä perheen talouden puolesta harkitessaan vanhempainlomaa.

- Palvelutyönantajat on jopa ehdottanut, että vanhempainloma jaettaisiin äidin ja isän kesken niin, että toisen osuutta ei voisi siirtää toiselle. Tämä on herättänyt eniten vastustusta miesvaltaisessa teollisuudessa, Inkeroinen sanoo.

IA
16.6.2000


Politiikka -sivulle