Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Opetuksen, tutkimuksen ja kulttuurin tietoyhteiskuntaneuvottelukunta:

Tietoyhteiskunta edistämään hyvinvointia - maksajaa kaivataan



Koulutuksen ja tutkimuksen tietostrategian rinnalle tarvitaan kulttuurinen tietoyhteiskuntastrategia, esittää työnsä päättänyt Opetuksen, tutkimuksen ja kulttuurin tietoyhteiskuntaneuvottelukunta.


Tietoyhteiskuntaneuvottelukunta luovutti oppuraporttinsa opetusministeri Maija Raskille ja kulttuuriministeri Suvi Lindénille torstaina.

Julkisen vallan pitää neuvottelukunnan mielestä osoittaa nykyistä enemmän varoja strategioiden toimeenpanoon, jotta Suomen asema tietoyhteiskuntakehityksen edelläkävijöiden joukossa säilyy ja kansalaisille voidaan turvata mahdollisuudet tasa-arvoiseen pääsyyn tietoyhteiskunnan palveluihin.

Tietoyhteiskuntaa koskevaa laaja-alaista, monitieteistä perustutkimusta ja vaikutusten käyttäjälähtöistä arviointia sekä kriittistä keskustelua on neuvottelukunnan mielestä vahvistettava.

Niinikään teknis-taloudellisen tietämyksen lisäksi opetusta koskevaa, yhteiskuntatieteellistä ja humanistista tutkimusta on vahvistettava sekä laajan ja laadukkaan yleissivistävän opetuksen ja opiskelun edellytykset turvattava.

Verkkopalvelujen kehittämisessä julkisin varoin on ensisijaisesti pyrittävä parantamaan kansalaisten elämänlaatua ja -hallintaa.

- Tietoyhteiskunnan palveluiden tulisi olla helppokäyttöisiä tavoittaakseen myös ne kohderyhmät, jotka eivät ole todennäköisimpiä uusien teknologiatuotteiden ja verkkopalveluiden käyttäjiä, raportissa linjataan.

Julkisin investoinnein sekä kulttuuri- ja viestintäpoliittisin keinoin on toteutettava ratkaisuja, jotka turvaavat verkko- ja joukkoviestintäpalveluiden ja niiden sisältöjen kulttuurisen monimuotoisuuden ja riittävän saatavuuden.

Kulttuurisen tietoyhteiskuntastrategian pohjaksi neuvottelukunta esittää kulttuuritoimijoiden tietotekniikkaosaamisen vahvistamista koulutusohjelmien avulla ja kattavaa kulttuuriverkkoa hyödyntäen, kulttuuriverkon rakentamista koko maan ja kaikki kulttuurin alat kattavaksi siten, että se palvelee kaikkia kansalaisia ja kulttuurilaitoksia sekä museo-, kirjasto- ja arkistokokoelmien ja kulttuuriympäristöjen digitointiohjelmaa.

Lisäksi neuvottelukunta painottaa kulttuurisen monimuotoisuuden vaalimista ja vahvistamista tietoyhteiskunnan keinoin.


Museokokoelmat Internet-pohjaiseen hakujärjestelmään

Keskeisenä tavoitteena neuvottelukunnan museojaosto esitti loppuraportissaan museokokoelmien ja kulttuuriympäristöjen digitaalisten luetteloiden aikaansaamista kauden 2000-2004 aikana sekä museokokoelmien saattamista nykyistä paremmin niin tutkijoiden kuin suuren yleisön saataville.

Konkreettisena toimenpiteenä jaosto esitti toteutettavaksi museoiden yhteisen Internet-pohjaisen hakujärjestelmän, Suomen museokokoelmat on-line, joka sisältää museoissa hajautetusti sijaitsevan kansallisen kulttuuriperinnön.

Toisena keskeisenä toimenpiteenä jaosto esitti kulttuuriperintöön liittyvän sisältötuotannon, erityisesti kouluille tuotettavien multimediatuotteiden, lisäämistä sekä tuotannon tukemiseen myönnettäväksi hankekohtaisia avustuksia.

Opetuksen, tutkimuksen ja kulttuurin tietoyhteiskuntaneuvottelukunnan museojaoston tehtävänä oli laatia esityksiä tavoitteiksi ja toimenpiteiksi, joilla tietoyhteiskuntaan liittyvää kehitystä voidaan edistää museokokoelmien ja -toiminnan sekä rakennetun ympäristön alueilla.

Suomen museoiden kokoelmien määrien ja museoaineistojen ja kulttuuriympäristöjen luetteloinnin selvittäminen paljasti, että kysymys on miljoonista esineistä ja muista aineistoista.

Tiedoista vain pieni osa on digitoitu: esinekokoelmista n. 20 %, kuva-aineistoista n. 10 %, taideteoksista n. 80 % ja luonnontieteellisistä kokoelmista n. 10 %.

Sekä Suomen museokokoelmat on-linen että sisältötuotannon edellytyksenä on museokokoelmia koskevien tietovarantojen tietosisällön yhtenäistäminen, luettelointiresurssien saaminen museoihin, museohenkilökunnan koulutus ja toimivat ja riittävän tehokkaat laitteet ja tietoliikenneyhteydet, joihin kaikkiin jaosto esitti myönnettäväksi määrärahoja.

Tekijänoikeuskysymysten ja tekijänoikeuslain museoille aiheuttamien kustannus- ja sopimusvaikutusten osalta jaosto piti tärkeänä sellaisen kansallisen ratkaisun aikaansaamista, jonka nojalla museot voivat jatkaa digitaalisten kokoelmatiedostojensa käyttöä myös uuden lain vallitessa.

Suomen museokokoelmat on-linen valmistelu aloitetaan tämän vuoden aikana toteuttamisselvityksen tekemisellä.

IA
16.6.2000


Ajassa -sivulle