Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Vuosi Santerin komission erosta



Torstaina 16.3. tuli kuluneeksi tasan vuosi siitä kun Jacques Santerin johtama EU:n edellinen komissio joutui eroamaan. Komissaarit jättivät yhteisen eronpyynnön kun komissiota oli arvosteltu kirveltävästi vilpistä, väärinkäytöksistä ja huonosta hallinnosta.


Runsas viikko eronpyynnön jälkeen EU:n poliittiset johtajat sopivat, että komission uudeksi puheenjohtajaksi nimitetään Italian entinen pääministeri Romano Prodi.

EU:n byrokratian myllyt jauhavat kuitenkin hitaasti. Uusi komissio astui virkaansa vasta puoli vuotta myöhemmin, viime syyskuussa.

Vain neljä edellisen komission jäsentä on mukana uudessakin. Heidän joukossaan on, huolimatta siitä että oli vastannut edellisessä komissiossa hallinnosta, Erkki Liikanen.

Liikanen oli yrittänyt ajaa EU:n hallinnon uudistamista, mutta törmäsi vaikutusvaltaisten ay-ryhmien vastustukseen. Ay-liike piti tiukasti kiinni saavutetuista eduista, esimerkiksi täydestä lakonajan palkasta.

Komission kaatumisen syynä ei kuitenkaan ollut kivettynyt byrokratia, vaan komissio itse. Räikeimpään valokeilaan joutui ranskalainen komissaari Edith Cresson, joka oli palkannut tieteelliseksi neuvonantajaksi ystävänsä, vaikka tällä ei ollut tehtävään minkäänlaisia meriittejä.


Prodi lupasi lisää avoimuutta

Riippumaton asiantuntijaelin katsoi raportissaan, että 20-jäseninen komissio oli yhteisvastuussa huonosta hallinnosta.

- On ollut vaikeaa löytää komissiosta ylipäätään joku, jolla on vastuuntuntoa, tykittivät asiantuntijat.

Prodi lupasi uudenlaista hallintokulttuuria ja lisää avoimuutta. Sisäisistä uudistuksista oli määrä tulla, EU:n laajentamisen ja uusien työpaikkojen luomisen ohella, yksi uuden komission keskeisiä tehtäviä.

Uuden komission varapuheenjohtajaksi nimitettiin brittiläinen komissaariveteraani Neil Kinnock, jonka vastuualueeseen sisäiset uudistukset kuuluvat. Liikanen jäi omasta pyynnöstään sisäisiä uudistuksia pohtivan työryhmän ulkopuolelle.

Liikanen keskittyy sen sijaan uuteen työhönsä, jossa hän vastaa yritys- ja tietotekniikkakysymyksistä.

Viime viikolla pitämässään lehdistötilaisuudessa Liikanen antoi selvästi ymmärtää, että hän viihtyy uudessa virassaan paremmin kuin entisessä.

Kinnock on Prodin tuella laatinut uudistusohjelman, jonka on määrä hankkia komissiolle "maailman paras hallinto". Vastuu, tehokkuus ja avoimuus ovat uusia johtotähtiä. Vain harvoja uudistuksia on kuitenkin toistaiseksi toteutettu - vaikka Santerin komission kukistumisesta on kulunut jo vuosi.

Prodi on lisäksi joutunut puristuksiin useilta tahoilta. Yksi näitä tahoja on EU:n oikeusasiamies Jacob Söderman. Prodi tuntee joutuneensa syyttä arvosteltavaksi, koska hän on luvannut, että komission hallinto on avointa.

Prodi on luvannut esimerkiksi, että viimeistään maaliskuun lopulla hänen kirjeenvaihtoaan tulee julkisuuteen Internetissä.

STT-VT
17.3.2000


Ulkomaat -sivulle