Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Oppositiojohtajan kouluttautumisvapaa kiperä ennakkotapaus eduskunnassa

Keskusta tukee Ahon uudestisyntymistä Amerikassa



Oppositiojohtaja Esko Ahon tarve uudestisyntyä uudella mantereella, jotta kotimaan hivenen tunkkaiseksi käyneestä puoluepolitiikasta vielä 17 kansanedustajavuoden ja kahdeksien vaalien jälkeen löytyisi kipinää, on mielenkiintoinen ennakkotapaus.


Kansanedustaja Juha Korkeaoja (kesk.) korosti ensireaktionaan, että keskusta on opetus- ja koulutusmyönteinen liike, joka kannustaa puheenjohtajaa hakemaan uusia innovaatioita ja palaamaan johtamaan puoluetta uudesti syntyneenä.

- Jos ajatellaan, millä tavalla suuret yritykset suhtautuvat johtajiensa kouluttamiseen niin poliittisissa puolueissa olisi otettava oppia. Poliitikolle on hankalaa löytää luontevaa väliä koulutukseen hakeutumiseen.

Ahoa arvosteltiin amerikkalaishenkisestä vaalikampanjasta, mutta amerikkalaisten oppien soluttaminen entiseen maalaisliittoon ei arveluta Korkeaojaa, eikä hän usko kenttäväenkään sitä pelästyvän.

- Ei tässä olla ikään kuin laput silmillä niin, että amerikkalaisuus nähtäisiin yksisilmäisenä asiana.

Korkeaoja kehuu Yhdysvaltain vanhinta yliopistoa, Harvardia Cambridgessa, Massachusetts´sissa, kansainväliseksi moniulotteiseksi tiedeyhteisöksi, jossa on innovatiivisin porukka, mitä maailmasta löytyy.


Vuoden 2003 vaalit tähtäimessä

Ensireaktioiden mukaan keskusta siis lähettää nokkamiehensä suosiolla maailmalle uudestisyntymään, jotta tämä palattuaan nostaisi puolueen taas vuoden 2003 eduskuntavaaleissa hallitukseen istuen itse pääministerin tuolille.

Puheenjohtaja Esko Ahon suunnitelma kouluttautumisvapaasta Yhdysvalloissa aiheutti toki valtaisan kohahduksen Helsingin Katajanokalle kokoontuneelle vaalikampanjan karonkkaväelle, mutta myötäilevät nyökyttelyt seurasivat aika pian.

Varapuheenjohtaja Seppo Kääriäinen tokeni ensimmäisten joukossa. Hän ei ole asettumassa taistoon puolueen puheenjohtajuudesta "tämän ilmoituksen jälkeen". Eikä hän itse sen puoleen haikaile sapattivapaalle, koska on "politiikan Harri Kirvesniemi".

Keskustan puoluehallitus sai pohdittavaa, miten puolueen johtaminen nyt käytännössä hoidetaan, etätyönä Harvardin yliopistosta vai varamiesvoimin laajalla johdolla kotimaassa.

Ahon puheenjohtajuus on katkolla kesäkuun puoluekokouksessa, mutta hän sanoo olevansa käytettävissä sen jälkeenkin, jos kenttä niin päättää.

Varapuheenjohtajat Sirkka-Liisa Anttila ja Maria Kaisa Aula kiistävät kumpikin pyrkivänsä puolueen johtoon. Anttilan mielestä puoluejohtoa ei pidä vanhentaa. Aula on helpottunut, ettei hänen tarvitse puntaroida asiaa osaltaan.


Kutsu pian vaalien jälkeen

Aho sai siis paljonkin ymmärrystä puolueen johtoa lähellä olevilta ja kansanedustajilta. Kenttäväen reaktio Kannuksen Kennedyn siirtymisestä oikean Kennedyn, John F. Kennedyn, entiseen opinahjoon sekä vierailevaksi luennoitsijaksi että opiskelijaksi, on vasta ounasteltavissa.

Aho sai kutsun tai "hankki" kutsun Suomen Yhdysvaltain suurlähetystön tuella. Ilmaistuaan sopivassa seurassa kiinnostuksensa ja suoranaisen unelmansa päästä Harvardiin, unelma alkoi realisoitua melkein heti presidentinvaalien jälkeen. Muodollinen kutsu saapui viikko sitten.

Aho osallistuu useampaan opiskeluohjelmaan ja toimii vierailevana luennoitsijana lähinnä Pohjois-Euroopan politiikan ja talouden kysymyksistä. Hänellä vapaus muokata luentoaiheensa mielensä mukaisesti.

Ilmeisesti luentopalkkiot eivät kata kovinkaan hyvin kuusihenkisen perheen vuodenmittaista Amerikan matkaa, sillä Aho kertoi hankkivansa rahoitusta stipendirahastoista eikä sulkenut pois yritysten mahdollisesti tarjoamaa sponsoritukea.

- Painoarvoni kansanedustajan tehtävän hoitamiseen eivät ainakaan huonone, päinvastoin vahvistuvat tämän vuoden aikana. Myönnän pulmat, mutta näen mahdollisuudet myös äänestäjän kannalta, Aho vastaili kyselyihin helsinkiläisten antaman valtakirjan sitoumuksesta eduskuntatyöhön.


Muissa puolueissa ihmetellään

Ahon virkavapaus ei ole eduskunnassa läpihuutojuttu, mutta juridisia esteitä sille ei ole. Kokoomuksen ja sosialidemokraattien taholta alkoi kuulua murinaa, että tämä on eduskunnan kannalta kiperä tilanne.

Varmasti löytyy muitakin, jotka kaipaisivat uudistumisen mahdollisuutta. Ovatko pitkät virkavapaat siis oikeata äänestäjiltä saadun valtakirjan käyttämistä? Tähän saakka vastaavan mittaiseen vapautukseen on oikeuttanut vain sairaus tai äitiysloma.

Eduskunnalla ei ole virkavapaiden varalta varamiesjärjestelmää. Ahon tapaus herättänee keskustelua sen tarpeesta, vaikka Aho itse torjui järjestelmän luomisen hänen takiaan.

Kansanedustajan paikalle nousee varamies vasta, jos edustaja siirtyy toisiin tehtäviin, kuten tuoreimpana tapauksensa Ilkka Taipale sai paikan Tarja Halosen jälkeen.

Aho ei halunnut ennakoida eduskunnan täysistunnon mahdollista kielteistä päätöstä virkavapaasta, mutta antoi ymmärtää, että päätös Harvardiin lähtemisestä on hyvin horjumaton.

MARGIT HARA
17.3.2000


Politiikka -sivulle