Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Stoltenbergin johtama työväenpuolueen hallitus haluaa lähentää suhteita EU:hun

Norjaan uusi hallitus



Norjan uusi pääministeri Jens Stoltenberg sanoi perjantaina pyrkivänsä entistä läheisempiin suhteisiin Euroopan unionin kanssa. Norja sai perjantaina uuden, työväenpuolueen muodostaman vähemmistöhallituksen.


Stoltenberg kertoi kuitenkin aikovansa kunnioittaa Norjassa vuonna 1994 järjestettyä kansanäänestystä, jossa norjalaiset sanoivat ei EU:hun liittymiselle.

Stoltenbergin mukaan Norjan uusi hallitus pyrkii kaikin tavoin myötävaikuttamaan Euroopan rauhan ja vakauden puolesta ja toisaalta myös puolustamaan norjalaisten etuja. Ensisijainen tehtävä on Norjan hyvinvointivaltion säilyttäminen, Stoltenberg arvioi.

Stoltenberg esitteli 19-jäsenisen hallituksensa perjantaina kuningas Haraldille. Kuninkaanpalatsin edustalla uutta pääministeriä tervehtivät satojen hurraavien kannattajien lisäksi myös mieltään osoittaneet ympäristöaktivistit.

Stoltenbergin mukaan uuden hallituksen ministerit edustavat sekä kokemusta että uudistusmielisyyttä. Keski-iältään nuorehkon hallituksen ministereistä kahdeksan on naisia. Torstaina 41 vuotta täyttänyt Stoltenberg on Norjan nuorin pääministeri.

Hän sai viikko sitten tehtäväkseen hallituksen muodostamisen, kun kristillistä kansanpuoluetta edustavan pääministerin Kjell Magne Bondevikin vähemmistöhallitus oli eronnut kärsittyään tappion suurkäräjien luottamuslauseäänestyksessä.

Bondevikin hallitus piti viimeiseen asti kiinni siitä, ettei Norjaan tule rakentaa maakaasuvoimaloita. Suurkäräjät kuitenkin tyrmäsi hallituksen kannan äänestyksessään.


Jaglandista ulkoministeri

Norjan uuden hallituksen ulkoministeri on Thorbjörn Jagland, joka toimi maan pääministerinä ennen Bondevikin hallitusta. Työväenpuolue palaa näin valtaan kaksi ja puoli vuotta kestäneen tauon jälkeen.

Jagland on johtanut työväenpuoluetta vuodesta 1992, ja hänet tunnetaan Eurooppa- ja EU-myönteisistä mielipiteistään. Jagland perii edeltäjältään Knut Vollebäkiltä rauhanvälittäjän tehtävät Sri Lankassa ja Norjan tavoitteen päästä YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi vuosiksi 2001-2002.

Kokemusta edustaa myös puolustusministeri Björn Tore Godal, joka aiemmin on toiminut ulko- ja kauppaministerinä. Entinen kalastusministeri Karl Eirik Schjött-Pedersen puolestaan nimitettiin uudeksi valtiovarainministeriksi.

Hallituksen ministereiden keski-ikä on 43 vuotta. Kahdeksaa naisministeriä edustaa mm. oikeusministeriksi nimitetty entisen pääministerin Gro Harlem Brundtlandin pikkusisar Hanne Harlem.

Työväenpuolueen hallituksella on 65-paikkaa 165-paikkaisilla suurkäräjillä, ja sen odotetaan joutuvan tekemään merkittäviä kompromisseja ajaakseen läpi asioita parlamentissa. Bondevikin eronneen hallituksen puolueilla oli vain 42 paikkaa suurkäräjillä.


Komea ja älykäs

Stoltenberg on aiemmin toiminut sekä valtionvarainministerinä että energianministerinä, ja hän kuuluu Norjan työväenpuolueen mahtisukuihin.

Stoltenbergin isä on Thorvald Stoltenberg, maan entinen ulko- ja pulustusministeri, joka toimi YK:n Balkanin rauhanvälittäjänä Bosnian sodan aikana.

Norjalaiset tiedotusvälineet ovat kuvailleet Jens Stoltenbergiä komeaksi, älykkääksi, käytännönläheiseksi, työteliääksi, tyylikkääksi, viehättäväksi ja hyvinkoulutetuksi.

Ylistäviä termiä on sadellut niin paljon, että ne asiantuntijoiden mukaan saattavat jo kääntyä uutta pääministeriä vastaan. Toisaalta Stoltenbergiä on kuvailtu myös ylimieliseksi.

Stoltenberg on ollut ammattipoliitikko lähes koko ikänsä. Koulutukseltaan hän on ekonomi.

STT-IA
17.3.2000


Ulkomaat -sivulle