Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Romahdus New Yorkissa iskisi vientiteollisuuteen

Kasvuosakkeiden tasokorjaus ei heiluta kuluttajan elämää



Ilmojen pihiseminen teknologiaosakkeiden hinnoista ei suuremmin vaikuta tavallisen suomalaisen elämään. Aihetta huoleen on vasta, jos New Yorkin markkinat romahtavat rankasti.


- Jos kurssilasku rajattaisiin vain Suomeen, niin ei sillä korkotasoon olisi juuri mitään vaikutusta. Vaikutus kulutukseenkin olisi aika epäselvä, koska osakkeiden omistus on jakaantunut epätasaisesti, arvelee vanhempi tutkija Eero Lehto Palkansaajien tutkimuslaitoksesta.

Raju tasokorjaus voisi hillitä jonkin verran sähköteknisen ja ohjelmistoalan yritysten kasvua, mutta Lehdon mielestä tämäkään ei välttämättä näkyisi muussa taloudessa. Tietotekniikka-alan työmarkkinoiden kuumuus kun koskettaa vielä vain pientä osaa kansasta.

New Yorkin pörssi vaikuttaa kursseihin Helsingin pörssissä heti, mutta vaikuttaakseen Suomen reaalitalouteen romahduksen Yhdysvalloissa täytyisi olla raju.

- Yksi kansainvälisen talouden riskeistä on voimakas pörssikurssien lasku, erityisesti lasku, joka on Yhdysvalloissa voimakkaampaa kuin muualla ja lisäksi painottuu teknologiaosakkeisiin, selvittää Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Antti Suvanto.

Amerikkalaisten Internet-osakkeiden kurssiromahdus vaikuttaisi välivaiheiden kautta Suomen talouteen, jos se säikäyttäisi ensin amerikkalaiset kuluttajat säästeliäiksi. Tällöin kurssiromahduksen taustalla todennäköisesti olisi vakavampia ongelmia maan taloudessa.

- Kysynnän lasku Yhdysvalloissa vaikuttaisi muiden maiden vientikysyntään. Jos tähän vielä liittyisi dollarin heikkeneminen, niin Euroopan näkökulmasta maailman kaupan kasvu hidastuisi ja euro vahvistuisi, Suvanto selittää.


Teknologiaosakkeiden lasku ei syy huoleen

Jos maailmankaupan kasvu todella hidastuisi, kerrannaisvaikutukset näkyisivät suomalaisissa vientiyrityksissä ja sitä kautta Suomen taloudessa.

Suvanto yhtyy Lehdon näkemykseen siitä, että pelkkä suomalaisten teknologiaosakkeiden tasokorjaus ei näy tosielämässä.

- En usko, että siitä syntyy vakavia kerrannaisvaikutuksia muuhun talouteen, ihmisten elämään tai yritystalouteen edes tällä sektorilla, Suvanto sanoo.

Tavanomaista selvästi kiihkeämmin kohonneitten osakekurssien pientä laskua pidetään markkinoilla yleensä terveenä korjausliikkeenä. Ylihinnoittelu vähentyy, ja huomiota aletaan kiinnittää yritysten todelliseen toimintaan ja mahdollisuuksiin.

Lehdon mielestä tasokorjaus voi olla helpotus jopa kovimmasta kurssinoususta nauttineille yrityksille itselleen. Yritykset ovat sitoutuneet ankariin optiojärjestelmiin, jotka sosiaaliturvamaksuineen rasittavat yritystä.

Vaikka siis teknologiaindeksi Nasdaq ja Nokian kurssi jatkaisivat vielä ensi viikolla laskuaan, suomalaiset voivat nukkua yönsä hyvin niin kauan kuin amerikkalaisten kauppojen ovi käy vilkkaasti. Paitsi tietenkin ne suomalaiset, jotka ovat sijoittaneet velaksi Nasdaq-osakkeisiin.

STT-MH
17.3.2000


Talous -sivulle