Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys





Pääkirjoitus


Päätoimittaja Ilkka Ahtokivi

17.3.2000


Sapattia


Keskustan puheenjohtaja Esko Aho teki keskiviikkona selkoa suunnitelmistaan. Hän aikoo lähteä syksyllä vuodeksi Harvardin yliopistoon Yhdysvaltoihin ja jättää täksi ajaksi puolueen johtamisen muille.

Aho tahtoo kuitenkin säilyttää puolueen puheenjohtajuuden ja haaveilee paluusta Suomen politiikkaan johtamaan vuoden 2003 eduskuntavaalikampanjaa. Epäilemättä presidentinvaaleissa koetun tappion jälkeen Ahoa ei suomalaisessa politiikassa kiinnosta pääministeriyttä lukuun ottamatta mikään muu.

Vuosi arvostetussa yliopissa olisi samalla vapaavuosi politiikasta, ja on ymmärrettävää että se sopii Ahon suunnitelmiin erinomaisesti. Toinen asia on, kuinka hyvin se sopii muun keskustaväen suunnitelmiin.

Monet keskustalaiset näkevät, että suurin oppositiopuolue tarvitsee kokonaisen vastuullisen puheenjohtajan voidakseen harjoittaa tehokasta oppositiopolitiikkaa ja johtaa puolueen hallituskammareiden ovet avaavaan vaalitulokseen vuoden 2003 eduskuntavaaleissa.

Nyt myös eduskunnan on päätettävä, myöntääkö se Aholle tilapäisen vapautuksen eduskuntatyöstä ensi lukuvuodeksi. Tämä ei liene täysin mahdotonta, mutta oma ennakkopäätöksen luonteensa silläkin olisi. Aiemmin ei vastaavia opintovapaita ole myönnetty.

Puheenjohtajan paikka on katkolla kolmen kuukauden kuluttua Kuopiossa ja todennäköistä on, että ainakaan soraäänittä Ahon malli ei saa hyväksyntää.

Viimeksi Seppo Kääriäinen on korostanut, että Ahon on puheenjohtajana jatkaessaan otettava täysi vastuu keskustan politiikan vetämisestä. Nyt Kääriäinen on kuitenkin tämän kelkkansa kääntänyt.

Keskustan puoluehallitus käsitteli Ahon ilmoitusta torstaina. Keskustan kellokkaat ovat kuitenkin jo yksi toisensa jälkeen Seppo Kääriäisen johdolla antaneet tukensa Esko Ahon ratkaisulle. Kaikesta päätelleen siis Ahon ylipääpuheenjohtaja -malli tulee hyväksytyksi Keskustan Kuopion puoluekokouksessa.

Keskustan puoluehallitus hyrisi tyytyväisyyttä Ahon-mallin johdosta. Samalla Paavo Väyrynen näki tilaisuutensa, ja ilmoitti harkitsevansa varapuheenjohtajaehdokkaaksi asettumista.

Väyrynen ilmeisesti tähtäisi juuri ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi, joka hoitaa Ahon tehtäviä tämän poissaolon aikana. Tämän kehityksen riskin monet keskustalaiset epäilemättä näkevät.

Aho saa siis nauttia vuoden maanpakolaisuudestaan ja toipua rauhassa presidentinvaalien kirvelevästä tappiosta palatakseen uusin voimin johtamaan puolueensa vuoden 2003 eduskuntavaalikamppailua tähtäimenään pääministerin paikka.

TIMO KERVINEN


Tarpeeton ajojahti


Keskustan nuori kansanedustaja Petri Neittaanmäki jatkaa puolueensa johdon varoituksista huolimatta yritystään saattaa pääministeri Paavo Lipposen menettely Itävallan vastaisia boikottitoimia koskevassa asiassa perustuslakivaliokunnan ja mahdollisesti jopa valtakunnanoikeuden tutkittavaksi.

Neittaanmäki sai jo kertaalleen ministerivastuulain mukaiseen muistutukseensa vaadittavat kymmenen allekirjoitusta, mutta puoluejohdon säikäyttäminä keskustan kansanedustajat Mika Lintilä, Tanja Karpela, Hannu Aho ja Aulis Ranta-Nuotio vetivät nimensä pois Neittaanmäen muistutuskirjelmästä.

Irtautujat selittivät vetäytymistään sillä, etteivät he ymmärtäneet mitä allekirjoittivat, vaikka tekstin lukivatkin (sic!).

Keskustan vt. johto ja ryhmäjohto ovat säikähtäneet Neittaanmäen ristiretkeä, koska sen pelätään entisestään polttavan siltoja pitkämuistiseen pääministeri Paavo Lipposeen, joka jo muutenkin odottelee keskustajohtoa nahkurin orsille.

Niinpä esimerkiksi ryhmäjohtaja Mauri Pekkarisen mukaan asian poliittinen puoli tuli hoidettua pääministerin ilmoituksella.

Pekkarisen mukaan "Neittaanmäen toimet eivät vastaa sitä, mistä ryhmässä on yksimielisesti sovittu" (HS 16.3.2000). Johdon näkemyksen mukaan Neittaanmäki toteutti operaationsa tietoisesti ryhmän johdolta salassa. Kirjelmän allekirjoittajat purkavat katkeruuttaan nyt syyttämällä Neittaanmäkeä tietoisesta harhautuksesta.

Lipponen teki Itävaltaa koskevat päätöksensä tasavallan presidentin estyneenä ollessa ja presidentti Martti Ahtisaari hyväksyi toimet jälkikäteen. Tässä suhteessa asian pitäisi olla selvä ja loppuun käsitelty.

Neittaanmäen Lipposeen kohdistama ajojahti on siten turha, mutta rohkea teko nuorelta keskustaedustajalta.

Mitä kovemmin oma ryhmä nyt häntä kovistelee, sitä suuremmaksi kasvaa Neittaanmäen gloria ja poliittinen hyöty operaatiosta, johon niin monet keskustalaiset ovat ymmärtämättömyyttään osallistuneet.

TIMO KERVINEN


Sivun alkuun