Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Moskovalaistutkija: Putin ei ole demokraatti eikä diktaattori



Vladimir Putin ei ole demokraatti eikä ainakaan vielä diktaattori, sanoo moskovalaisen Carnegie-keskuksen tutkija Lilia Shevtsova.


- Putin on henkilö, joka suhtautuu välinpitämättömästi moniin demokratian perusasioihin. Hän suhtautuu välinpitämättömästi parlamenttiin ja monipuoluejärjestelmään. Hän ei käsitä, mitä sananvapaus merkitsee, Shevtsova sanoo.

Hänen mielestään journalistien pitää olla valtion palvelijoita eikä objektiivisen tiedon hankkijoita.

- Mutta diktaattorista puhuminen olisi ennenaikaista. Valtiokoneisto ei ole vielä täysin hänen kontrollissaan. Hän saattaa pyrkiä tiukkaan valtaan mutta hänellä ei ole vielä siihen mahdollisuuksia.

- Talouden mahtimiehet, oligarkit, ja alueiden kuvernöörit estävät häntä keskittämästä valtaa liikaa.


Uhkana uusi riippuvuus

- On vielä vaikeaa sanoa, kuinka itsenäinen poliitikko Putin on, Shevtsova sanoo.

Niin kauan kuin hänellä ei ole hallinnossa omaa joukkuetta, hän on riippuvainen vanhasta. Hallituksessa on edelleen talouden mahtimiesten edustajia ja Kremlin johto on hyvin riippuvainen heistä.

- Putin on kyllä pyrkinyt irrottautumaan tästä vanhasta järjestelmästä. Hän saattaa presidenttinä etääntyä edelleen siitä. Mutta ongelma on se, että entisten oligarkkien tilalle saattaa tulla uusia, Shevtsova sanoo.

Taloudessa Putin pyrkii varmasti toimimaan markkinatalouden puitteissa. Hän on uuden sukupolven johtaja ja pragmaatikko, Shevtsova arvioi. Hän saattaa hyvinkin luoda itselleen talousryhmän, joka vie duumassa läpi verouudistuksen ja maauudistuksen.

Hän on kyllä hyvin avoin markkinoiden uusille muodoille.
- Mutta emme tiedä, miten hän aikoo toteuttaa valtion talouskontrollin. Hänellä ei ole siitä suunnitelmia eikä strategiaa.

- Epäilyksiä on herättänyt se, millaiset talouden pelisäännöt hän luo. Takaako hän kaikille osallistujille, omille kansalaisille, oligarkeille ja ulkomaisille investoijille tasavertaiset edellytykset?

- Ulkopolitiikassa Putin suuntautuu länteen. Hän haluaa parantaa suhteita länteen ja hän haluaa pitää Venäjän läntisissä organisaatioissa. Hän ei sulje ikkunoita länteen ja se on hyvä sillä se antaa lännelle mahdollisuuden vaikuttaa häneen.


Jeltsinin vastakohta

Putinin kannatus oli joitakin aikoja sitten yli 50 prosenttia mutta se on pudonnut 10 prosenttiyksikköä. Nyt häntä tukee Shevtsovan mukaan 38-40 prosenttia kansasta.

Shevtsova ei silti halua lyödä vetoa sen puolesta, että kannatus jää vaaleissa alle 50 prosentin ja joudutaan käymään toinen kierros.
- Suurin osa äänestäjistä ratkaisee kannatuksensa vasta vaalipäivänä.

Putinin suuri kannatus on ilmiö sinänsä. Shevtsova näkee siihen monia syitä. Enemmistö pitää häntä Jeltsinin vastakohtana. Hän on energisempi ja dynaamisempi. Hän voi todella luoda järjestystä anarkistiseen elämäämme, Shevtsova arvelee.

- Hän ei anna jyrkkiä vastauksia jyrkkiin kysymyksiin ja siksi hän tyydyttää erilaisia ihmisiä, sekä oikeistolaisia että vasemmistolaisia, kansallismielisiä ja liberaaleja.

- Tshetshenian sodassa hän on antanut tehokkaan johtajan kuvan, joka mobilisoi kansan terrorismia vastaan. Putin antaa erilaisille ihmisille toiveita. Toiset toivovat järjestystä, toiset uudistuksia. Hän ei särje näitä toiveita.

STT-IA
21.3.2000


Ulkomaat -sivulle