Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ydinvoima hyväksytään hiilidioksidipäästöjen vähennyskeinona



Enemmistö suomalaisista hyväksyy tuoreen mielipidetutkimuksen mukaan ydinvoiman käytön lisäämisen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.


Joka toinen haastatelluista suomalaisista hyväksyi ydinvoiman päästöjen vähentämiskeinona, vajaa kolmannes ei hyväksynyt ja 17 prosenttia ei kertonut kantaansa.

Ydinvoiman lisärakentamista hiilidioksidipäästöjen vähennyskeinona kannattivat etenkin miehet ja ikäryhmittäin tarkasteltuna nuoret. Puolueista myönteisimmin ydinvoiman lisärakentamiseen suhtautuivat kokoomuksen ja sosialidemokraattien kannattajat.

Miehistä 68 prosenttia vastanneista hyväksyi ydinvoiman lisärakentamisen päästöjen vähentämiseksi, ja vain joka neljäs mies ei sitä hyväksynyt. Naisista 38 prosenttia suhtautui asiaan myönteisesti, 36 prosenttia vastusti ja 26 prosenttia ei osannut kertoa kantaansa.

Voimakkaimmin ydinvoiman käyttöä kasvihuonekaasujen vähennyskeinona kannattivat nuoremmat ikäluokat. Ikäryhmässä 15-24 vuotta 63 prosenttia vastanneista oli valmis lisäämään ydinvoiman käyttöä ja 18 prosenttia vastusti sitä.

Kokoomuslaiset kannattivat

Vahvinta ydinvoiman lisäämisen kannatus päästöjen vähennyskeinona oli kokoomuksen kannattajien keskuudessa. Vihreiden kannattajista joka kolmas oli valmis hyväksymään lisäydinvoiman päästöjen vähennyskeinona.

Kokoomuksen kannattajista 77 prosenttia hyväksyi lisäydinvoiman ja 13 prosenttia vastanneista ei sitä halunnut. Sosialidemokraateista 56 prosenttia suhtautui tähän vähennyskeinoon myönteisesti ja 31 prosenttia ei sitä hyväksynyt.

Suomen Keskustan kannattajista puolestaan 49 prosenttia oli ydinvoiman kannalla ja noin kolmannes vastusti. Vihreiden kannattajista 30 prosenttia hyväksyi ydinvoiman lisärakentamisen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi, mutta enemmistö eli 62 prosenttia vastusti.

Suomen Gallupin tekemässä selvityksessä haastateltiin tuhatta henkilöä. Haastateltavien otos vastasi rakenteeltaan Suomen aikuisväestöä. Selvitys tehtiin Teollisuuden voiman pyynnöstä.

STT-MH
17.3.2000


Politiikka -sivulle