Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Zjuganov on taas varma kakkonen



Venäjän kommunistijohtajaa Gennadi Zjuganovia, 55, on kutsuttu ikuiseksi kakkoseksi. Vaikka hän onkin maan suurimman puolueen johtaja, presidentin paikalle hänellä ei ole mitään mahdollisuuksia. Monet tarkkailijat ovat sitä mieltä, ettei hän haluakaan voittaa. Hän haluaa taistella.


Yhtä varmaa kuin Vladimir Putinin valinta uudeksi presidentiksi on myös se, että Zjuganov tulee taas kakkoseksi. Mielipidetiedustelut lupaavat hänelle noin 20 prosentin kannatusta.

Zjuganovilla on varma ja uskollinen kannattajakunta, joka ei petä näissäkään vaaleissa.


Vastustajia omissa riveissä

Mutta ikuinen kakkostila tuo myös ongelmia. Venäjän kommunistisessa puolueessa on alettu miettiä, miksei parlamentin suurimman puolueen johtajalla ole mitään mahdollisuuksia voittoon. Monet ovat tulleet siihen johtopäätökseen, että johtajaa pitäisi vaihtaa.

Kommunistien uusia johtajaehdokkaita ei tarvitsekaan kaukaa hakea. Presidentinvaaleihin osallistuu Zjuganovin lisäksi kaksi muuta kommunistia, joiden päämääränä ei ole voitto presidentin vaan puoluejohtajan vaalissa.

Kemerovon kuvernööri Aman Tulejev vakuuttaa olevansa edelleen aito kommunisti ja hän sanoo myös tietävänsä, miten Venäjän asiat pannaan kuntoon. Hän on arvostellut Zjuganovia nimenomaan siitä, ettei tämä ole johtanut puoluetta parempiin asemiin, vaikka tilaisuuksia olisi ollut.

Toinen kommunisti ja Zjuganovin arvostelija vaaleissa on Aleksei Podberjozkin. Hän on tiedemies ja johtaa Henkinen perintö -nimistä poliittista tutkimuslaitosta.

Hän ei hyväksy puolueen äärivasemmistolaisia kannanottoja vaan pyrkii antamaan puolueelle uuden ihmisystävällisemmän ilmeen.


Zjuganovilla tiukka ohjelma

Zjuganovilla on selvät käsitykset siitä, miten kaikille venäläisille saataisiin työtä, miten palkkoja ja eläkkeitä nostettaisiin ja miten maa loihdittaisiin kukoistukseen. Asiantuntijat pitävät esityksiä kuitenkin mielikuvituksellisina, joilla ei ole mitään toteuttamisen mahdollisuuksia.

Zjuganov kansallistaisi öljyn ja kaasun tuotannon ja estäisi pääoman maastaviennin. Hän kansallistaisi myös alkoholin tuotannon ja "panisi maan valtavan sähköntuotantoyhtiön järjestykseen". Hän palauttaisi hintasäännöstelyn neuvostoajan malliseksi.

Näillä rahoilla Zjuganov nostaisi opettajien ja lääkäreiden palkkoja, vähentäisi ihmisten sairaskuluja, asuntomenoja ja liikennemaksuja. Hän alentaisi veroja ja lisäisi asetuotantoa. Rahaa riittäisi myös tieteelle ja kulttuurille.


Zjuganov pelkää voittoa

Putinille Zjuganov on hyvä vastustaja. Vastustus on ainakin todellista, joten Putin voi väittää, että vaaleissa on vaihtoehtoja. Jos vaalin tulos ei ratkea ensimmäisellä kierroksella, Putinin on helppo toisella kierroksella osoittaa Zjuganovin esitykset toteuttamiskelvottomiksi.

Monet ovat Moskovassa kuitenkin sitä mieltä, että Zjuganov ei missään nimessä haluaisikaan presidentiksi. Hän tietää, ettei tulisi toimeen siinä ammatissa.

Monet arvelevat myös, että Zjuganov on jo tehnyt sopimuksen Putinin kanssa. Hän käy vain näennäistä vaalitaistelua ja vaalien jälkeen saa hallitukseen muutaman avainpaikan. Zjuganov on Putinille myös vaaraton vastustaja.

Ja kommunistien varma joskin hiipuva kannatus takaa Putinille myös sen, etteivät hänen todelliset kilpailijansa, Juri Luzhkov ja Jevgeni Primakov pääse joukkoineen johtavaksi oppositiovoimaksi.

STT-IA
20.3.2000


Ulkomaat -sivulle