Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Lääkärit kirjoittavat tuhansia lääketurvallisuutta varantavia reseptejä



Lääkärit kirjoittavat vuosittain noin 220 000 niin epäselvää reseptiä, että niiden voi katsoa vaarantavan jopa lääketurvallisuutta.


Ongelmia aiheuttavat epäselvä käsiala. Myös lääkkeen vahvuus ja annosteluohjeet saattavat olla puutteellisesti kirjoitettu.

Apteekkarilehdessä on julkaistu ennakkotietoja proviisori Arja Ihantola-Vormiston tutkimuksesta, jossa hän selvittelee lääkemääräysten puutteita ja virheitä.

Tutkimuksen mukaan peräti 2,6 prosenttia resepteistä oli niin epäselviä, että niitä ei voitu joustavasti toimittaa. Yli 0,6 prosenttia resepteistä oli niin epäselviä, että Ihantola-Vormisto katsoi niiden varantavan lääketurvallisuutta.

Aika suuri osa virheistä saadaan kiinni vielä apteekissa, uskoo Ihantola-Vormisto. Epäselvyyksien selvittäminen vie kuitenkin paljon aikaa.

Ihantola-Vormisto tutki lähes puoli miljoonaa yhden viikon aikana kirjoitettua reseptiä. Mukana tutkimuksessa oli lähes 600 apteekkia. Kaikkiaan apteekit toimittivat viime vuonna noin 35,2 miljoonaa reseptiä.


Tietokonekaan ei poista ongelmaa

Tutkimuksen mukaan joissakin terveyskeskuksissa reseptin kirjoittaa puhtaaksi usein joku muu kuin lääkäri itse. Tämäkään ei vähennä ongelmia.

Päinvastoin tällaisiin resepteihin voi sisältyä erityisiä riskejä. Niissä saattaa esimerkiksi lääkkeen vahvuus tai annosteluohje muuttua ja lääkärit allekirjoittavat ne usein sen tarkemmin tutkimatta. Näitä puhtaaksikirjoitettuja reseptejä on kaikista resepteistä joka sadas.

Reseptin kirjoittaminen tietokoneella ei myöskään poistanut virheitä. Vaikka tietokoneresepteissä ei tarvitse tuskailla epäselvää käsialaa, ne toivat aivan uudentyyppisiä ongelmia. Esimerkiksi annosteluohjeet olivat jopa puutteellisempia kuin käsinkirjoitetuissa resepteissä.

Ihantola-Vormiston mukaan tietokonereseptien virheet johtuvat todennäköisesti siitä, että reseptinkirjoitusohjelmia ei osata vielä oikein käyttää.

STT-VT
17.11.2000


Kotimaa -sivulle