Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







"Väärinymmärretyin hahmo sitten Jeesuksen"

Elämäkerturi halusi pelastaa Karl Marxin tämän opetuslapsilta



Sitten Jeesuksen Kristuksen ei kukaan toinen tuntemattomuudesta noussut köyhimys ole saanut kannoilleen yhtä suurta seuraajalaumaa eikä ole tullut yhtä kohtalokkaasti väärinymmärretyksi kuin Karl Marx, kirjoittaa brittiläinen kirjailija ja toimittaja Francis Wheen.


Hän on laatinut elämäkerran Marxista, jonka nimiin vannovat johtajat "hallitsivat puolta maapallosta sata vuotta Marxin kuoleman jälkeen".

- Halusin pelastaa hänet Berliinin muurin raunioiden ja omin luvin hänen puhemiehinään esiintyneiden ihmisten alta, Wheen sanoi Helsingissä torstaina kustannusyhtiö Otavan tilaisuudessa. Teoksen on suomentanut Aarne T. K. Lahtinen.

Wheen epäilee, että Marx ei olisi tunnustanut perillisikseen Stalinia, Maoa tai Castroa, jotka poimivat hänen teoksistaan iskulauseita perustellakseen tekojaan. Hän uskoo, että vallankumousta saarnannut Marx olisi myös tuominnut proletariaatin diktatuurin varjolla harjoitetun väkivallan.

- Vain typerys voi nähdä Marxin syylliseksi (Neuvostoliiton) vankileirien saaristoon, mutta ikävää kyllä näitä typeryksiä riittää...Kun Marx sai kuulla, että jälleen uusi puolue oli julistautunut marxilaiseksi, hän tokaisi, että siinä tapauksessa hän itse ei sellainen ole, Wheen kirjoittaa.

Wheenille Marx on kyseenalaistaja ja näkijä, joka osasi ennustaa 152 vuotta sitten Kommunistisen puolueen manifestissa tulevan teknisen vallankumouksen ja globaalien markkinavoimien synnyn: McDonald'sin, Pokemon-korttien ja Piilaakson maailmanlaajuisen voittokulun.

Hän huomauttaa, että Marx on kokenut viime vuosina renessanssin, kun Wall Streetin "ilkeät kapitalistit ja ökyporvarit" ylistävät Pääoman (Das Kapital) kirjoittajaa edistykselliseksi kapitalismin tutkijaksi. Wheenille Marx on paitsi laaja-alainen yhteiskuntateoreetikko myös kaunokirjailija.

- Pääoma on taideteos ja hän käytti siinä romaanikirjailijan keinoja. Liki jokaisella sivulla on kirjallisia lainauksia, hän huomautti.


Mies parran takana

Wheen halusi esitellä ihminen Marxin, "miehen parran takana".

Elämäkerta kuvaa paiseiden ja maksavaivojen kiusaamaa karvapäätä, jonka elämä oli yhtä ristiaallokkoa. Työläisten puolustaja avioitui aatelissyntyisen seurapiirikaunottaren kanssa.

Räjähtävän temperamenttinsa takia pelätty, vastustajiaan säälimättä pilkannut kansankiihottaja oli hellä isä, joka opetti lapsilaumalleen lempikirjailijansa William Shakespearen säkeitä ja suistui kuukausiksi pois tolaltaan, kun hänen pikkuinen Edgar-poikansa kuoli.

Taloustiedettä mullistanut ajattelija hoippui alituiseen vararikon partaalla: hän saattoi tuhlata lähipiiriltä kerjätyt rahat perhelomaan meren rannalla.

Marx saattoi puurtaa hiljaisessa British Museumin kirjastossa aamusta iltaan tai juosta yöllä poliisia karkuun "helvetillisen" kapakkatappelun jälkeen. Kirjoittajan, jonka käsialaa oli liki mahdotonta lukea ja jolla oli vaikeuksia saada yhtä ainoaa lehtikirjoitusta valmiiksi ajoissa, kootut teokset käsittävät 50 nidettä.

Tuleva radikaali syntyi Preussissa juutalaiseen porvarisperheeseen, ja hänestä piti tulla kunnianarvoisa lakimies. Kirjoitustensa takia Marx oli kuitenkin jatkuvasti vallanpitäjien hampaissa.

Marx joutui luopumaan Preussin kansalaisuudesta ja hänet karkotettiin Ranskasta ja Belgiasta. Britannia suvaitsi häntä 34 vuotta, ja Marx myös kuoli Lontoossa, köyhänä ja parrattomana.

Saattoväki tuskin uskoi Marxin pitkäaikaista ystävää, tukijaa ja työtoveria Friedrich Engelsiä, kun tämä ennusti Highgaten hautausmaalla Marxin nimen säilyvän ihmisten mielissä aikojen loppuun saakka.


Yllättävä menestys

Wheenin teoksesta on tullut kansainvälinen menestys: sen oikeudet on myyty 17 maahan ja BBC tekee sen pohjalta tv-elokuvan. Kiitettyä teosta on myös arvosteltu kevyeksi kynäelmäksi, jossa Marxin ajattelu jää sivuosaan.

- Halusin pelastaa hänet ihmisenä. Toivon, että ihmiset tutustuisivat häneen uudelleen tai ensimmäistä kertaa, Wheen sanoi.

Hän sanoo olevansa hämmentynyt teoksensa suosiosta. Marx oli hänestä alun perin "epäsuosituin mahdollinen aihe, koska kapitalismin ja sosialismin välisen kisan MM-finaali oli päättynyt kapitalismin voittoon".

Työtä avitti runsas - vuokraemännän häätöuhkauslappusta myöten - arkistoitu kirjallinen materiaali.

- Hänen työhuoneensa oli kaaoksessa eikä hän koskaan heittänyt mitään pois. Ei pidä koskaan ryhtyä siistin ihmisen elämäkerturiksi, Wheen virnuili.

Britanniassa hänet tunnetaan The Guardian -lehden kolumnistina ja satiirisen Private Eye -viikkolehden päätoimittajana.

STT-IKK
17.11.2000


Politiikka -sivulle