Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Gustav Adolfista nostetaan opiskelijoille kahden tonnin tykki

Suomeen koulutetaan ensimmäiset meriarkeologiaan erikoistuvat konservaattorit



Suomessa aletaan tänä syksynä kouluttaa ensimmäistä kertaa meriarkeologiaan erikoistuneita konservaattoreita.


Kaksivuotiselle koulutuslinjalle EVTEK-muotoiluinstituuttiin Vantaalle on valittu 15 opiskelijaa, joista seitsemän on ulkomaalaisia ja loput suomalaisia.

Jo ensi maanantai on suomalaisen meriarkeologisen koulutuksen kannalta historiallinen päivä. Suomen merimuseon valvoma sukeltajaryhmä aikoo silloin nostaa Helsingin edustalle uponneesta Gustav Adolf -laivasta yhden tykin, joka tulee opiskelijoiden käyttöön.

Uuden koulutuslinjan aloittamista on vauhdittanut "julkkishylkyjen" - ennen kaikkea Vrouw Marian - löytyminen.

Museoviranomaisia on arvosteltu siitä, että maamme vedenalaisen kulttuuriperinnön vaaliminen on jäänyt lapsipuolen asemaan.

Opetusministeriö myönsikin luvan koulutuksen aloittamiselle pikavauhtia.
- Vedenalaiseen arkeologiaan ei ole tähän mennessä paljoa satsattu, uutta koulutuslinjaa vetävä lehtori Heikki Häyhä sanoo.

- Pyrkimyksemme on nyt poistaa ainakin yksi pullonkaula, eli kouluttaa henkilöitä, jotka pystyvät toimimaan meriarkeologisen aineiston parissa.

Tarve osaaville konservaattoreille on akuutti juuri tuoreiden hylkylöytöjen vuoksi. Yksin Vrouw Marian ja sen lastin tutkiminen ja konservointi vaatii useita alan ammattilaisia.

- Tähän asti vedenalaista konservointia on ollut opetusohjelmassa vain yhden, vettyneen puun konservointia koskevan kurssin verran, Häyhä mainitsee.

Uusi erikoistumislinja on laajuudeltaan 80 opintoviikkoa, eli puolet ammattikorkeakoulun kaikkiaan 160 opintoviikon laajuisista konservaattoriopinnoista. Opettajiksi on kerätty alan asiantuntijoita Suomesta ja muualta maailmasta.


Painavaa asiaa

Jos sää vain sallii, saavat konservaattoriopiskelijat jo ensi maanantaina opiskelu- ja tutkimuskäyttöön muhkeaa materiaalia. Sukeltajat aikovat nostaa parin tonnin tykin ruotsalaisesta linjalaivasta Kronprins Gustav Adolfista, joka upposi Helsingin edustalle vuonna 1788.

Tykki yritetään saada ylös noin 20 metrin syvyydessä makaavasta hylystä Merenkulkulaitoksen väyläalus Seilin nosturilla. Tarkoitus on, että opiskelijat pääsevät seuraamaan tykin jopa vuoden kestävää konservointia alusta loppuun asti.

- Yhdenkään merestä nostetun tykin konservointi ei ole Suomessa tähän mennessä onnistunut aivan täysin. Tarkoitus on, että tästä tulisi se ensimmäinen, sukeltaja Markku Luoto kertoo.

Gustav Adolf upposi Harmajan lounaispuolelle sen jälkeen, kun venäläiset olivat vallanneet ja ryöstäneet laivan. Merivoimien tutkimuslaitos löysi Gustav Adolfiksi epäillyn hylyn vuonna 1995.

Hylky on sukeltajien suosima, sillä siitä on tehty Pohjois-Euroopan ainoa opastettu, vedenalainen museonäyttely. Gustav Adolfin tarina on myös osa merimuseon Kadonneet laivat -näyttelyä, joka on avoinna Kaapelitehtaan merikaapelihallissa syyskuun 3. päivään saakka.

STT-MH
18.8.2000


Ajassa -sivulle