Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







NASA lähettää kaksi alusta Marsiin vuonna 2003



Yhdysvallat aikoo jatkaa kunnianhimoista Mars-ohjelmaansa.


Avaruushallinto NASA on julkistanut hankkeensa, jonka mukaan vuonna 2003 kohti Marsia lähtee kaksi erillistä alusta. Ne pudottavat samanlaiset tutkimusrobotit kahteen erilliseen paikkaan punaisen planeetan pinnalle.

Tutkimustehtävä keskittyy tälläkin kertaa veden löytämiseen. Tutkijat uskovat, että Marsin pinnan alla piilee jäätä. Samoin uskotaan, että planeetan pinnalla on aikoinaan virrannut vettä.

Tutkimusraketit lähetetään liikkeelle vuonna 2003 noin kuukauden välein, ja perillä niiden pitäisi olla tammikuussa 2004. Alukset pudottavat Mars-mönkijät planeetan pinnalle 18 päivän välein.

Laitteiden pitäisi pystyä liikkumaan vaivatta suhteellisen vaikeassakin maastossa, ja niiden oletetaan toimivan kolmisen kuukautta.


Tuplapaketti kannattaa

NASA oli suunnitellut aiemmin vain yhden aluksen lähettämistä.
- Jos on mahdollisuus tutkia Marsin pintaa, niin on ehkä hyvä ajatus tehdä kaksi alusta, sanoo NASA:n avaruustutkimuksen johtaja Edward Weiler.

Kaksoiskappaleen lähettäminen on NASA:n mukaan perusteltua, sillä toinen versio tulee maksamaan vain jonkin verran enemmän kuin yhden laitteiston kehittäminen, testaaminen ja lähettäminen.

Ensimmäisen hinnaksi tulee noin 400 miljoonaa dollaria, kun taas kaksoiskappale saadaan aikaan puoleen hintaan, arvioidaan NASA:ssa.

NASA aikoo myös ottaa oppia viime vuonna pahasti myttyyn menneestä Mars-operaatiosta, sillä nyt on luvassa huomattavasti enemmän testaamista ja varmisteluja kuin aiemmin.

Mars Polar Lander singottiin Marsin pinnalle viime vuoden joulukuussa, mutta siitä ei saatu koskaan ensimmäistäkään elonmerkkiä.

Landerin mukana oli myös suomalaista Ilmatieteen laitoksen mittaustekniikkaa. Polar Landerin sisaralus menetettiin silkan laskuvirheen vuoksi hieman aiemmin.

Epäonnistuminen nosti melkoisia epäilyjä NASA:n Mars-ohjelmasta, ja laitosta syytettiin huolimattomuudesta, liiasta kiireestä sekä huonosta hallinnosta.

STT-MH
18.8.2000


Ajassa -sivulle