Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysViikon pelidemo: USAFJane`s Combat Simulations ja Electrinic Arts tarjoaa helpohkoa lentämistä hävittäjällä ja ilmataisteluja uudessa lentosimulaattorissaan.


USAF lentosimulaattori tuo pelaajan näytölle uskottavalla grafiikalla pinnoitetun ja lentomallinnukseltaan helpotetun simulaattorin.

Pelin lentomallinnusta on helpotettu sen verran, että myös harrastelija pysyy ilmassa. Vaikka helpotuksia on tehty, peli on silti realistinen. Varsinkin koneen käyttäytyminen on verrattavissa oikeisiin esikuviin.

Demon tehtävässä pelaaja, kutsumanimeltään "Austin" sekä kuusi muuta lentäjää on komennettu tuhoamaan "punaisen" lentokenttä, lennonjohtotorni, maa-ajoneuvot sekä lentokenttää puolustavat hävittäjät. Tehtävä ei pääty, ennen kuin kaikki kohteet on tuhottu.

Pelaajan tukena on neljä F-16C hävittäjäpommittajaa tuhoamassa kiitoradan ja kaksi A-10 pommittajaa tekemässä selvää ajoneuvoista. Vihollinen puolustaa lentokenttäänsä ainakin Migeillä. Puolustus toimii myös käytännössä, sillä allekirjoittanutkin pudotettiin muutaman kerran alas.

Demossa pelaaja istutetaan suoraan jo tehtävää suorittamaan menossa olevan F-15E hävittäjän ohjaksiin. Näin pelaajan ei tarvitse opetella kiitoradalla rullausta tai lentoonlähtöä.

Ohjaamatta kone ei kuitenkaan ilmassa pysy ja koneella on taipumus vetää nokkaa koko ajan maata kohti. Tästä johtuen on tehtävä ohjausliikkeitä kurssissa pysymisen ja riittävän lentokorkeuden vuoksi.

Asennuksen ja käynnistyksen jälkeen ruudulle saadaan lyhyt kuvaus tehtävästä ja toimintonäppäimistä. Ohjeiden alapuolella on PREFERENCES-painike asetuksille ja FLY-painike pelin aloittamiselle.

Demosta löytyy normaalit asetukset grafiikalle, äänille, ohjaimille sekä vaikeustaso- ja realismisäädöt.

Pelin näyttävä grafiikka maastossa ja yksityiskohtainen grafiikka koneissa luovat lentämiselle upeat puitteet. Näitä tehostaa vielä savu-, valo- ja räjähdysefektit. Grafiikan pikkutarkkuus jatkuu koneiden mittaristoissa.

Demossa koneen moottoreiden eikä aseiden ääniä kuulunut lainkaan. Käytännössä ainoat kuuluvat äänet ovat oman puolen lentäjien varoitukset ja kommentit sekä lennonjohdot ohjeet. Äänet koostuvat siis pelkästään radioliikenteestä.

Koneen ohjaaminen näppäimistöllä on epätarkkaa ja kunnollinen tuntuma ohjaukseen saadaankin vain lentämiseen tarkoitetulla joystickilla. Peli tukee näppäimistöä, padia, joystickia ja petaaleja.

Laitteisto: P266 Mhz, 32 MB RAM, Win 95/98, DirectX.

Täydellisestä pelistä löytyy noin kymmenisen erilaista konetta, neljä tehtävää, harjoitus- ja koulutustehtäviä sekä kahdesta kuuteen pelaajan moninpeli Jane`sin web-sivuilla.

USAF on kelpo lentosimulaattori, jonka häikäisevä grafiikka ja tavalliselle pelaajalle tehdyt helpotukset nostavat pelin genren kärkikaartiin.

MIKA KULMALA
18.2.2000


Ajassa -sivulle