Saariston kaloista, mädistä ja lampaasta maukasta ruokaa
Matka Suomen, Ahvenanmaan ja Ruotsin saaristossa tarjoaa upeita luonnonelämyksiä. Saaristosta löytyy myös vertaansa vailla olevia ruokatuotteita.
Kalastajat, lampaankasvattajat,
leipurit ja monet muut pienyrittäjät valmistavat
suussa sulavia tuotteita paikallisista
raaka-aineista.
Saariston herkkuja on nyt koottu yksiin kansiin
Makumatka saaristoon -kirjaan. Mukana on
julkaisijan Silja Linen omien keittiömestareiden
ohjeiden lisäksi reseptejä myös mm. Rymättylästä
ja Kökarista
Sinivalkoisilla laivoilla on jo useita vuosia tarjottu
voileipäpöydässä saaristolaistuotteita. Näin
halutaan omalta osalta vaikuttaa siihen, että
saaristo pysyy elinvoimaisena.
Makumatka saaristoon -kirjan on toimittanut Tiia
Koskimies.
Rapusilakat
- 400 g silakkafileitä
- 2 dl tomaattisosetta
- 1 rkl öljyä
- valkopippuria myllystä
- suolaa
- 2 tl tillinsiemeniä
- vettä
- voita
Mausta silakkafileet ja kääri rullalle nahkapuoli
sisäänpäin. Pane silakkarullat voideltuun
uunivuokaan.
Sekoita tomaattisoseeseen öljy ja tillinsiemenet.
Ohenna tilkalla vettä ja kumoa silakkarullien
päälle.
Paista 150-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.
Tarjoa kylmänä, anna maustua kylmässä yön yli
ennen tarjoilua.
Ohje: Kari Heikura, Rymättylä
Hauen mätiä a'la Kökar
- 5 dl merihauenmätiä
- 1/2 sipuli hienonnettuna
- 1 tl maustepippuria myllystä
- 3 tl konjakkia
- suolaa
Tarjoiluun:
vaahdotettua ranskankermaa
tai smetanaa
Valuta mätiä 1/2 tuntia siivilässä. Sekoita
valutettu mäti kulhossa vispilällä. Lisää
hienonnettu sipuli ja konjakki. Mausta suolalla ja
maustepippurilla.
Tarjoa paahdetun ruisleivän tai saaristolaisleivän
ja smetanan tai ranskankerman kera.
- Merihauen mäti on erinomainen lisä
suomalaiseen mätivalikoimaan, sanoo ohjeen
laatinut Niclas Karlsson Kökarista.
Hauenmädin
laatu on parhaimmillaan syksyllä ja talvella.
Ota saaliskaloista mätipussit talteen ja käsittele
kuin muukin mäti. Puhdista kalvoista ja pakasta.
Valuta hyvin siivilässä ennen käyttöä. Lisää
suolaa 2 % painosta.
Fetajuustolla maustetut
lammaspihvit
Mureketaikina:
- 500 g lampaanjauhelihaa
- voita
- 1 sipuli hienonnettuna
- 2 kananmunaa
- 1 dl raastettua tuoretta
- vaaleaa leipää
- 1,5 dl maitoa
- 1,5 dl fetajuustoa raastettuna
- (suolaa)
- sitruunapippuria
Liota leipäraaste maidossa. Hienonna sipuli ja
kuullota voissa, jäähdytä.
Sekoita kaikki aineet hyvin lampaanlihan joukkoon
ja mausta sitruunapippurilla. Muotoile pihveiksi ja
grillaa tai paista pannulla tai uunissa.
Paista ensin koepala ja maista. Lisää mausteita
tarvittaessa.
Tarjoa lisäkkeeksi Skoonen perunoita.
Skoonen perunat
- 10 kypsää kiinteää perunaa kuutioina
- puolikas sipuli hienonnettuna
- 2-3 dl kuohukermaa
- suolaa
- mustapippuria myllystä
- tuoretta timjamia
Paista perunat ja sipuli kullankeltaisiksi. Lisää
kerma ja keitä hieman kokoon. Mausta suolalla,
mustapippurilla ja tuoreella timjamilla.
Pinjansiemenillä
kuorrutettua vuohenjuustoa
- 160 g vuohenjuustoa
- 2 rkl pinjansiemeniä
- 4 cl balsamiviinietikkaa
- 4 cl oliiviöljyä
Hienonna hieman pinjansiemeniä. Leikkaa juusto
neljäksi kiekoksi ja sirottele pinnalle
pinjansiemenet.
Kuorruta juustot 250-asteisessa ylälämpöuunissa
nopeasti. Nosta juusto lautaselle ja tipottele
ympärille viinietikkaa ja oliiviöljyä.
STT-IA
18.2.2000
Ajassa -sivulle
|