Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Saariston kaloista, mädistä ja lampaasta maukasta ruokaa



Matka Suomen, Ahvenanmaan ja Ruotsin saaristossa tarjoaa upeita luonnonelämyksiä. Saaristosta löytyy myös vertaansa vailla olevia ruokatuotteita.


Kalastajat, lampaankasvattajat, leipurit ja monet muut pienyrittäjät valmistavat suussa sulavia tuotteita paikallisista raaka-aineista.

Saariston herkkuja on nyt koottu yksiin kansiin Makumatka saaristoon -kirjaan. Mukana on julkaisijan Silja Linen omien keittiömestareiden ohjeiden lisäksi reseptejä myös mm. Rymättylästä ja Kökarista

Sinivalkoisilla laivoilla on jo useita vuosia tarjottu voileipäpöydässä saaristolaistuotteita. Näin halutaan omalta osalta vaikuttaa siihen, että saaristo pysyy elinvoimaisena.

Makumatka saaristoon -kirjan on toimittanut Tiia Koskimies.


Rapusilakat

  • 400 g silakkafileitä
  • 2 dl tomaattisosetta
  • 1 rkl öljyä
  • valkopippuria myllystä
  • suolaa
  • 2 tl tillinsiemeniä
  • vettä
  • voita

Mausta silakkafileet ja kääri rullalle nahkapuoli sisäänpäin. Pane silakkarullat voideltuun uunivuokaan.

Sekoita tomaattisoseeseen öljy ja tillinsiemenet. Ohenna tilkalla vettä ja kumoa silakkarullien päälle.

Paista 150-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Tarjoa kylmänä, anna maustua kylmässä yön yli ennen tarjoilua. Ohje: Kari Heikura, Rymättylä


Hauen mätiä a'la Kökar

  • 5 dl merihauenmätiä
  • 1/2 sipuli hienonnettuna
  • 1 tl maustepippuria myllystä
  • 3 tl konjakkia
  • suolaa

Tarjoiluun:
vaahdotettua ranskankermaa tai smetanaa

Valuta mätiä 1/2 tuntia siivilässä. Sekoita valutettu mäti kulhossa vispilällä. Lisää hienonnettu sipuli ja konjakki. Mausta suolalla ja maustepippurilla.

Tarjoa paahdetun ruisleivän tai saaristolaisleivän ja smetanan tai ranskankerman kera.
- Merihauen mäti on erinomainen lisä suomalaiseen mätivalikoimaan, sanoo ohjeen laatinut Niclas Karlsson Kökarista.

Hauenmädin laatu on parhaimmillaan syksyllä ja talvella. Ota saaliskaloista mätipussit talteen ja käsittele kuin muukin mäti. Puhdista kalvoista ja pakasta. Valuta hyvin siivilässä ennen käyttöä. Lisää suolaa 2 % painosta.


Fetajuustolla maustetut lammaspihvit

Mureketaikina:

  • 500 g lampaanjauhelihaa
  • voita
  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl raastettua tuoretta
  • vaaleaa leipää
  • 1,5 dl maitoa
  • 1,5 dl fetajuustoa raastettuna
  • (suolaa)
  • sitruunapippuria

Liota leipäraaste maidossa. Hienonna sipuli ja kuullota voissa, jäähdytä.

Sekoita kaikki aineet hyvin lampaanlihan joukkoon ja mausta sitruunapippurilla. Muotoile pihveiksi ja grillaa tai paista pannulla tai uunissa.

Paista ensin koepala ja maista. Lisää mausteita tarvittaessa. Tarjoa lisäkkeeksi Skoonen perunoita.


Skoonen perunat

  • 10 kypsää kiinteää perunaa kuutioina
  • puolikas sipuli hienonnettuna
  • 2-3 dl kuohukermaa
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • tuoretta timjamia

Paista perunat ja sipuli kullankeltaisiksi. Lisää kerma ja keitä hieman kokoon. Mausta suolalla, mustapippurilla ja tuoreella timjamilla.


Pinjansiemenillä kuorrutettua vuohenjuustoa

  • 160 g vuohenjuustoa
  • 2 rkl pinjansiemeniä
  • 4 cl balsamiviinietikkaa
  • 4 cl oliiviöljyä

Hienonna hieman pinjansiemeniä. Leikkaa juusto neljäksi kiekoksi ja sirottele pinnalle pinjansiemenet.

Kuorruta juustot 250-asteisessa ylälämpöuunissa nopeasti. Nosta juusto lautaselle ja tipottele ympärille viinietikkaa ja oliiviöljyä.

STT-IA
18.2.2000


Ajassa -sivulle