Kuluttajien kielteisyys hidastaa geenimanipuloitujen elintarvikkeiden leviämistä
Kuluttajien kielteinen asenne geenimanipulointia kohtaan on vaikuttanut siihen, että geenitekniikan avulla tuotetutut elintarvikkeet eivät ole yleistyneet maassamme.
Suomessa ei ole
markkinoitu tuotteita, joiden tuotemerkinnöissä
olisi kerrottu, että ne sisältävät
geenimanipuloituja raaka-aineita.
Kuluttajatutkimuskeskuksen julkaiseman
tutkimuksen mukaan kuluttajat suhtautuvat
geenitekniikan käyttöön elintarvikkeissa
kielteisemmin kuin kaupan ja valmistajien
edustajat.
Geenitekniikan vastustajien mielestä
manipuloinnin riskit ovat tuntemattomia ja
hallitsemattomia. Geenimanipulointia on verrattu
mm. ydinvoiman käyttöön.
Vastustajien mielestä
geenitekniikan avulla saatavat hyödyt ovat pieniä.
Heidän näkemystensä mukaan manipulaatio
voitaisiin korvata esimerkiksi luomuviljelyn avulla.
Geenitekniikan kannattajat näkevät myös
manipuloinnissa riskejä. Heidän mielestään riskit
voidaan kuitenkin rinnastaa arkisiin riskeihin,
kuten tupakanpolttoon tai
liikenneonnettomuuksiin.
Kannattajat näkevät
geenitekniikan tarpeellisena kehityksenä
kasvinjalostuksessa. He uskovat, että
manipulaation avulla saadaan parempia
elintarvikkeita.
Eettinen keskustelu vähäistä mediassa
Geenimanipuloidut elintarvikkeet ovat nousseet
esiin julkisuudessa lähinnä silloin, kun joidenkin
tuontielintarvikkeiden on epäilty sisältävän
geenimanipuloituja aineita. Näitä tuotteita ovat
olleet mm. tietyt soijakastikkeet sekä
maissivalmisteet.
Maamme valtalehdissä vähälle huomiolle on
jäänyt eettinen keskustelu geenitekniikasta sekä
manipuloinnin vaikutukset koko yhteiskuntaan.
Tutkimuksen mukaan geenitekniikkaan
myönteisesti suhtautuvien mielestä media ohjaa
ja muokkaa voimakkaasti kansalaisten mielipiteitä
asiasta hakemalla sensaatioita. Heidän mukaansa
media pelottelee, ja tekee kuluttajista
ennakkoluuloisia.
Geenimanipulointiin kielteisesti suhtautuvien
mielestä media on avoin ja tärkeä
keskustelukanava, jossa on tuotu esille erilaisia
mielipiteitä geenitekniikasta.
Kriittisesti
suhtautuvien mukaan mediassa käydyn
keskustelun ongelmana on ollut se, että kaikki
osapuolet eivät ole esittäneet mielipiteitään.
Suomalainen keskustelu myönteistä
Kansainvälinen vertailu on osoittanut, että
suomalaiset suhtautuvat geenitekniikan käyttöön
myönteisemmin kuin eurooppalaiset yleensä.
EU-maissa geenitekniikkaan on suhtauduttu
huomattavasti kriittisemmin kuin Yhdysvalloissa.
EU on hyväksynyt kaupalliseen viljelyyn vain 18
geenimuunneltua lajiketta.
Riski vai tulevaisuuden lupaus?-Geenitekniikkaaelintarviketuotannossa koskevat käsitykset ja
julkinen keskustelu -nimisessä tutkimuksessa on
tarkasteltu elintarviketuotannon geenitekniikkaa
koskevaa julkista keskustelua. Laadullista
tutkimusta varten on haastateltu 32 henkilöä,
joista 19 on kuluttajien edustajia. Loput
edustavat kauppaa tai valmistajia.
Lisäksi
julkaisua varten on tutkittu geenimanipulointiin
liittyvää lehtikirjoittelua maamme suurimmissa
päivälehdissä vuonna 1997. Tutkimuksen ovat
tehneet Mikko Jauho ja Mari Niva.
STT-MH
18.2.2000
Kotimaa -sivulle
|