Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kuluttajien kielteisyys hidastaa geenimanipuloitujen elintarvikkeiden leviämistä



Kuluttajien kielteinen asenne geenimanipulointia kohtaan on vaikuttanut siihen, että geenitekniikan avulla tuotetutut elintarvikkeet eivät ole yleistyneet maassamme.


Suomessa ei ole markkinoitu tuotteita, joiden tuotemerkinnöissä olisi kerrottu, että ne sisältävät geenimanipuloituja raaka-aineita.

Kuluttajatutkimuskeskuksen julkaiseman tutkimuksen mukaan kuluttajat suhtautuvat geenitekniikan käyttöön elintarvikkeissa kielteisemmin kuin kaupan ja valmistajien edustajat.

Geenitekniikan vastustajien mielestä manipuloinnin riskit ovat tuntemattomia ja hallitsemattomia. Geenimanipulointia on verrattu mm. ydinvoiman käyttöön.

Vastustajien mielestä geenitekniikan avulla saatavat hyödyt ovat pieniä. Heidän näkemystensä mukaan manipulaatio voitaisiin korvata esimerkiksi luomuviljelyn avulla.

Geenitekniikan kannattajat näkevät myös manipuloinnissa riskejä. Heidän mielestään riskit voidaan kuitenkin rinnastaa arkisiin riskeihin, kuten tupakanpolttoon tai liikenneonnettomuuksiin.

Kannattajat näkevät geenitekniikan tarpeellisena kehityksenä kasvinjalostuksessa. He uskovat, että manipulaation avulla saadaan parempia elintarvikkeita.


Eettinen keskustelu vähäistä mediassa

Geenimanipuloidut elintarvikkeet ovat nousseet esiin julkisuudessa lähinnä silloin, kun joidenkin tuontielintarvikkeiden on epäilty sisältävän geenimanipuloituja aineita. Näitä tuotteita ovat olleet mm. tietyt soijakastikkeet sekä maissivalmisteet.

Maamme valtalehdissä vähälle huomiolle on jäänyt eettinen keskustelu geenitekniikasta sekä manipuloinnin vaikutukset koko yhteiskuntaan.

Tutkimuksen mukaan geenitekniikkaan myönteisesti suhtautuvien mielestä media ohjaa ja muokkaa voimakkaasti kansalaisten mielipiteitä asiasta hakemalla sensaatioita. Heidän mukaansa media pelottelee, ja tekee kuluttajista ennakkoluuloisia.

Geenimanipulointiin kielteisesti suhtautuvien mielestä media on avoin ja tärkeä keskustelukanava, jossa on tuotu esille erilaisia mielipiteitä geenitekniikasta.

Kriittisesti suhtautuvien mukaan mediassa käydyn keskustelun ongelmana on ollut se, että kaikki osapuolet eivät ole esittäneet mielipiteitään.


Suomalainen keskustelu myönteistä

Kansainvälinen vertailu on osoittanut, että suomalaiset suhtautuvat geenitekniikan käyttöön myönteisemmin kuin eurooppalaiset yleensä.

EU-maissa geenitekniikkaan on suhtauduttu huomattavasti kriittisemmin kuin Yhdysvalloissa. EU on hyväksynyt kaupalliseen viljelyyn vain 18 geenimuunneltua lajiketta.

Riski vai tulevaisuuden lupaus?-Geenitekniikkaaelintarviketuotannossa koskevat käsitykset ja julkinen keskustelu -nimisessä tutkimuksessa on tarkasteltu elintarviketuotannon geenitekniikkaa koskevaa julkista keskustelua. Laadullista tutkimusta varten on haastateltu 32 henkilöä, joista 19 on kuluttajien edustajia. Loput edustavat kauppaa tai valmistajia.

Lisäksi julkaisua varten on tutkittu geenimanipulointiin liittyvää lehtikirjoittelua maamme suurimmissa päivälehdissä vuonna 1997. Tutkimuksen ovat tehneet Mikko Jauho ja Mari Niva.

STT-MH
18.2.2000


Kotimaa -sivulle