Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Nuoret tytöt eivät enää hallitse seksuaalisuuttaan



Yhä useammat nuoret tytöt eivät enää hallitse omaa seksuaalisuuttaan. Vaikka heidän sukupuolinen aktiivisuutensa on lisääntynyt, tiedot ehkäisystä, sukupuolitaudeista ja oman kehon toiminnasta ovat vähäisiä.


- Myytit ja uskomukset nostavat päätään, sanoo lastenpsykiatrian erikoislääkäri Raisa Cacciatore Väestöliitosta.

Cacciatore tapaa vastaanotollaan teini-ikäisiä tyttöjä, jotka eivät tiedä edes kuukautisista. Myös harhaluulot ehkäisypillereistä ovat lisääntyneet.

Työt saattavat uskoa, että pillerit vähentävät mahdollisuutta saada lapsia myöhemmin elämässä.


Seksivalistus poikaystäviltä

Seksi tunkee esiin kaikkialta, lehdistä ja televisiosta, mutta tietopohja sen hallitsemiseksi puuttuu.

Cacciatore on havainnut myös, että oman kehon arvostus on vähentynyt. Tytöt eivät osaa enää vaatia seksuaalisia oikeuksiaan. Seksivalistuksensa he saavat usein vanhemmilta miehiltä tai poikaystäviltään.

Selitys tähän viime vuosina näkyviin tulleeseen muutokseen on Cacciatoren mielestä ennen kaikkea ehkäisyneuvonnan ja kouluterveydenhuollon leikkaukset. Vielä lamavuosia ennen ehkäisyneuvoloissa oli osaavaa ja motivoitunutta väkeä nuoria neuvomassa.

Säästömylläkässä lähes kaikki kunnat lakkauttivat ehkäisyneuvolansa ja samanaikaisesti myös kouluterveydenhuolto rapistui. Pillerit on pakko antaa, mutta ehkäisyvalistus jää sattumanvaraiseksi.


Menestystarina, joka pilattiin

- Seksuaalivalistus tuli kouluihin vuonna 1970 ja poistui sieltä vuonna 1994, jolloin se muuttui vapaaehtoiseksi, sanoo ylilääkäri Dan Apter Väestöliitosta.

Monet nuoret tytöt kertovat, etteivät he ole saaneet kotona minkäänlaista seksivalistusta. Kotona kuvitellaan, että asia hoidetaan koulussa, ja koulussa se jätetään muutenkin ylikuormitetun kouluterveydenhuollon vastuulle.

- Vielä kuluneen vuosikymmenen puolivälissä me saatoimme kertoa suomalaisesta menestystarinasta seksuaaliterveyden alalla. Nyt voimme kertoa, miten sen pilasimme, Apter sanoo.

Kehitys näkyy Apterin mukaan aborttitilastoissa, joiden suunta on täysin väärä, vaikka luvut ovatkin pysyneet vielä suhteellisen alhaisina.

STT-MH
18.2.2000


Ajassa -sivulle