Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Havel: EU:lle perustuslaki ja parlamenttiin kaksi kamaria



EU:n jäsenyydestä neuvottelevan Tshekin presidentti Vaclav Havel esittää unionille yhteistä perustuslakia.


Havel ehdottaa myös toisen kamarin muodostamista EU-parlamenttiin. Havel esitti näkemyksensä puhuessaan parlamentille keskiviikkona.

Euroopan unionilla pitäisi Havelin mielestä olla yhdenmukainen perustuslaki, jonka kaikki Euroopan koululaiset voisivat opetella.

- Perustuslaissa pitäisi olla kaksi osaa. Toisessa määriteltäisiin kansalaisten sekä jäsenmaiden perusoikeudet ja velvollisuudet, toisessa unionin keskeiset instituutiot ja niiden suhteet, Havel sanoi Strasbourgissa.

Havel on sitä mieltä, että perustuslaki ei muovaisi EU:sta euroskeptikkojen kammoksumaa ylikansallista liittovaltiota.
- Laki helpottaisi Euroopan unionin ymmärtämistä ja identifioimista, Havel perusteli.


Fontaine ei kannata kahta kamaria

Presidentti Havel puuttui myös EU:n institutionaalisiin uudistuksiin. Hän ehdotti, että Euroopan parlamentista voisi muodostaa kaksikamarisen elimen. Toiseen kamariin voisi Havelin mukaan valita jokaisesta jäsenmaasta esimerkiksi kolme edustajaa.

Havelin mukaan järjestely olisi pienten jäsenmaiden etujen mukainen. Tällä hetkellä parlamentissa edustajien määrät on kiintiöity jäsenvaltioiden asukasmäärän mukaan. Esimerkiksi Suomella on 16 ja Saksalla 99 parlamentaarikkoa.

Parlamentin ranskalainen puhemies Nicole Fontaine suhtautui varauksella Havelin ehdotukseen. Fontaine huomautti, että ministerineuvosto ja parlamentti tekevät jo nykyään yhteispäätöksiä.

Fontainen mielestä kansalliset parlamentit voivat olla hallitustensa kautta mukana lainsäädäntötyössä. Hänen mukaansa useissa maissa vastustetaan ajatusta.
- On pelätty, että toinen kamari käsittelisi asioita päällekkäin nykyparlamentin kanssa, Fontaine sanoi.


"Unioni ei voi aina tukeutua USA:han"

Havel antoi tukensa unionin yhteisen turvallisuuspolitiikan luomiselle. Kosovon tapahtumiin viitaten hän kuitenkin arvioi, että operaatiot saattavat edellyttää Yhdysvaltojen apua myös jatkossa.

Havelin mukaan ilman Yhdysvaltoja kansainvälinen yhteisö seuraisi edelleen avuttomana sivusta Kosovon kauhuja.
- Mutta Eurooppa ei voi ikuisesti olla riippuvainen Yhdysvalloista varsinkaan silloin, kun ongelmat ovat eurooppalaisia, Havel sanoi.

Havel lisäsi, että Euroopan on itsenäisesti kyettävä käsittelemään Kosovon kaltaisia kriisejä ja sopimaan tarvittavista päätöksistä.

Tshekki liittyi läntiseen puolustusliittoon NATOon viime vuonna samaan aikaan Puolan ja Unkarin kanssa.

STT-MH
18.2.2000


Ulkomaat -sivulle