Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysMaavoimien valmiusyhtymien varustaminen eteneeMaavoimien valmiusyhtymien varustaminen on pääsyt hyvään vauhtiin. Eduskunta hyväksyi toissa keväänä puolustusvoimille 6,1 miljardin markan tilausvaltuuden maavoimien kehittämisen kannalta keskeisten valmiusyhtymien varustamiseen.


- Tilausvaltuuden mahdollistamat hankinnat ajoittuvat vuosille 1999-2006. Omana projektinaan toteutettavaan kuljetushelikopterihankintaan tilausvaltuudesta on osoitettu 2,2 miljardin markkaa, kerrotaan pääesikunnasta.

Maavoimien valmiusyhtymien varustamiseen voidaan lisäksi suunnata jo aiemmin hyväksytystä tutkimus- ja hankintaedellytysten tilausvaltuudesta noin 1,3 miljardia markkaa.

Kaikkiaan maavoimien valmiusyhtymien varustamiseen on näin käytettävissä noin 5,2 miljardia markkaa kopterihankinnan lisäksi.


Tulivoimaisia valmiusprikaateja

Jokaiselle kolmelle maanpuolustusalueelle koulutetaan ja varustetaan valmiusprikaati, joka on nykyisiä sodan ajan jääkäriprikaateja kevyempi, nopeampi liikkumaan ja tulivoimaisempi.

Valmiusprikaatien varustaminen alkaa varsinaisesti tämän vuoden aikana.

Maavoimapäällikkö kenraaliluutnantti Juha Kainulaisen mukaan 42 prosenttia jo myönnetyistä 5,2 miljardin markan tilausvaltuuksista käytetään tulivoiman kehittämiseen hankkimalla mm. uusia tykistö- ja kranaatinheitinjärjestelmiä.

Tilausvaltuuksista 32 prosenttia kohdennetaan liikkuvuuden, 18 prosenttia tiedustelu- ja johtamisjärjestelmien ja 8 prosenttia taistelukestävyyden kehittämiseen.

Valmiusprikaatien liikkuvuutta parannetaan lisäksi kuljetuskoptereilla, joiden hankintaan eduskunta on myöntänyt 2,2 miljardia markkaa.

Kainulainen kertoo, että maavoimien teknistä tasoa nostetaan määrän kustannuksella. Kaikki keskeiset hankkeet on pantu alulle ja valmiusprikaatien on tarkoitus olla toimintavalmiina vuoteen 2007 mennessä.

STT-MH
18.2.2000


Kotimaa -sivulle