Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ennätysmäärä naisehdokkaita Iranin parlamenttivaaleissa



Ennätysmäärä naisia on ehdolla Iranin perjantaisissa parlamenttivaaleissa, joissa poliittinen ja oikeudellinen tasa-arvo miesten ja naisten välillä on ensimmäistä kertaa nousemassa islamilaisen Iranin poliittiselle asialistalle.


Vaaleissa on kaikkiaan hieman yli 6 000 ehdokasta, joista naisia runsaat 500. Pääkaupungissa Teheranissa naisia on ehdolla 160.

Riippumattomien mielipidemittausten puuttuessa on mahdotonta ennustaa, moniko naisista saa kansanedustajan paikan 290-paikkaisessa parlamentissa.

Viime vuoden kunnallisvaaleissa naiset menestyivät kuitenkin hyvin, joten perjantain vaaleissa heiltä on lupa odottaa hyvää suoritusta. Nykyparlamentissa on 14 naisedustajaa.

Iranin uudistuksia ajava presidentti Mohammad Khatami on vaatinut virkakautensa alusta lähtien naisille enemmän vaikutusvaltaa politiikassa. Vuonna 1997 presidentiksi valitun Khatamin uudistusohjelma on juuttunut vanhoillisten vastustukseen parlamentissa.

Perjantain parlamenttivaaleja pidetäänkin kansanäänestyksenä presidentin uudistusohjelmasta. Jos presidentin tukijat nousevat uudessa parlamentissa enemmistöön, ohjelman toteuttaminen voi vihdoin alkaa.


Sama työ, sama palkka

Presidentin suurin tukijaryhmä, Islamilaisen Iranin Osallistujarintama, on asettanut ehdolle useita merkittäviä naisten oikeuksia ajavia naisehdokkaita. Heidän vaaliohjelmansa on selvä; pakkoavioliitot on lopetettava, äideille on myönnettävä oikeus lasten huoltajuuteen ja samasta työstä on maksettava sama palkka.

- Haluamme lopettaa nykyisen syrjinnän ja poistaa ne esteet, jotka ovat vallankumouksen jälkeen vaikeuttaneet naisten osallistumista (Iranin) poliittiseen päätöksentekoon, sanoi yksi merkittävimmistä naisten oikeuksien puolestapuhujista Fatemeh Haqiqat-Jou.

Toisen naisehdokkaan, runoilija-kirjailija Fatemeh Rakein, mielestä Iranissa tarvitaan "kansallista liikehdintää", jotta asioita voitaisiin muuttaa.

- Yhteiskuntamme toimisi oikein, jos se palauttaisi naisten oikeudet, koska sillä tavoin turvaisimme kansallisen kehityksen, sanoi puolestaan edesmenneen ajatollah Mahmud Talaqanin tytär Vahideh Talaqani.

Iranin islamilaisen vallankumouksen jälkeen 1979 säädetty islamilainen laki asettaa naiset miesten valvontaan ja vaatii heitä noudattamaan tiukkoja pukeutumissääntöjä.

STT-MH
18.2.2000


Ulkomaat -sivulle