Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Pikaruokaketjuista saa sekä kotimaista että tuontiruokaa



Pikaruokaketjujen käyttämistä raaka-aineista osa on kotimaista alkuperää ja osa tuodaan ulkomailta. Ranskalaiset valmistetaan kaikissa ketjuissa hollantilaisesta perunasta, sillä suomalaiset perunalajikkeet eivät tahdo kelvata hampurilaispaikkojen vaatimuksiin.


Hampurilaisen välistä löytyy Hesburgerilla ja Carrolsilla kotimainen naudanlihapihvi, McDonald´sin pihvien raaka-aineena on suomalaisen lihan lisäksi myös saksalaista ja ruotsalaista lihaa. Kanatuotteissa pelkästään kotimaista lihaa käyttää vain Carrols.

Kaikkien pikaruokaketjujen sämpylät leivotaan Suomessa, mutta ainakin osa sämpyläjauhoista tuodaan ulkomailta. Näin talvisaikaan pikaruokaketjujen salaattiainekset tuodaan Espanjasta.

Pikaruokaketjuista Keskoon kuuluva Carrols ja yksityinen kotimainen Hesburger kertovat pyrkivänsä käyttämään mahdollisimman paljon kotimaisia raaka-aineita.


Lihatuotteissa laaja kirjo

Hesburger ja Carrols käyttävät kotimaisesta naudanlihasta tehtyjä pihvejä, jotka valmistaa turkulainen Kaivon Liha. McDonald´sin hampurilaispihvit prosessoidaan Ruotsissa.

- Pihvit tehdään sekä Ruotsin että Suomen ravintoloita varten. Pääosa raaka-aineesta tulee suomalaiselta Atrialta, mutta lisäksi käyteään saksalaista ja ruotsalaista naudanlihaa, kertoo ostopäällikkö Jukka Saarinen McDonald´silta.

McDonald´sin kanafilepihvit ja -nuggetit tulevat kypsennettyinä ja pakastettuina Ranskasta. Hesburger käyttää sekä ulkomaista että kotimaista lihaa, sillä Hesen nuggetit ovat englantilaisia ja kanafilepihvit tehdään suomalaisesta lihasta.

Yhtiöllä on meneillään Broilertalon kanssa tuotekehityshanke, jonka tavoitteena on vaihtaa myös paneerattujen tuotteiden kana suomalaiseksi. Carrolsin kanahampurilaiset ja -nuggetit tehdään pelkästään kotimaisesta kananlihasta, jonka toimittaa Atria.


Ranskalaiset ovatkin hollantilaiset

Ranskalaiset perunat tehdään kaikissa ketjuissa hollantilaisista mukuloista. Toimitusjohtaja Aarne Aho Hesburgerilta kertoo, että Hesellä ranskalaisten raaka-aineeksi on yritetty saada kotimaisia perunoita.

- Yritimme tehdä viime vuonna kauppaa kotimaasta, mutta laatu ja hinta eivät olleet kohdallaan, eikä tuotetta ollut määrällisesti tarpeeksi, hän toteaa.

Ravintolatoiminnan johtaja Timo Kopra Carrolsilta toteaa, että pikaruokapaikkojen ranskalaisiin sopivan perunalajikkeen viljely Suomen oloissa on vaikeaa, minkä takia perunat tuodaan Hollannista.

McDonald´sin Sairanen huomauttaa, että kotimaasta ei ole löytynyt sellaista perunaa, joka täyttäisi ranskalaisten laatuvaatimukset.


Sämpylät leivotaan Suomessa

Sekä Hesburgerin, Carrolsin että McDonald´sin hampurilaissämpylät valmistaa suomalainen Baco, mutta jauhoista ainakin osa on tuontitavaraa sämpylöiltä vaadittavan rakenteen takia.

- Pelkästään kotimaisista jauhoista leivottujen sämpylöiden rakenne ei kestä kimmoisena ja menemättä lyttyyn. Sämpylöissä ei myöskään saa olla isoja rakoja rakenteissa, selvittää Sairanen.

Salaattiainekset ovat tähän aikaan vuodesta tuontituotteita kaikissa pikaruokaketjuissa. Carrolsilla valikoima tulee Keskon tukusta ja Hesburger ja McDonald´s käyttävät Espanjan tuotteita.

- Carrolsin salaateissa pyritään käyttämään kotimaisia raaka-aineita aina kun se on laadun ja hinnan kannalta mahdollista, mutta esimerkiksi tomaattia ei nyt pahemmin saa, toteaa Kopra.

FF-IA
18.2.2000


Ajassa -sivulle