Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Koroma ihmettelee mihin unohtui sopimusyhteiskunta



Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton toimitusjohtaja Johannes Koroma varoittaa, että maltilliseksi luonnehdittu sopimuskierros uhkaa ylikuumeta.


Neuvotteluilmapiiri on nyt ratkaisevasti kiristynyt. Kierroksen yleiseksi linjaksi muodostunut 3,1 prosentin kustannusvaikutuslinja ei ole kelvannut vielä sopimuksetta oleville liitoille.
- Esitetyt vaatimukset ovat kustannusvaikutuksiltaan kolminkertaiset päänavauslinjaan verrattuna ja satamissa jopa yli kymmenkertaiset, Koroma laskee.

Kovien palkankorotusten lisäksi liitot ovat vaatineet työajan lyhennyksiä ja työnjohto-oikeuksien kaventamista. Työtaistelu-uhkauksia on annettu jo useita ja järjestetty laittomia lakkoja.

- Sekä esitetyt vaatimukset että uhkaavien työtaistelujen luonne antavat aiheen kysyä, mihin on unohtunut hallitusohjelmassa ja työmarkkinaosapuolten puheissa viime vuosina useasti kehutut sopimusyhteiskunnan periaatteet, Koroma ihmettelee.

- Nyt ollaan aika lailla uudenlaisen tilanteen ääressä, jonka ei soisi johtavan pysyvään epäluuloon motiiveista.

Hän muistuttaa kevään käänteiden vaikuttavan suoraan siihen, löytyykö ensi syksynä mahdollisuuksia palata keskitettyyn ratkaisuun. Irtiotot palkankorotuksissa tuovat aina muille aloille takaa-ajopaineita.

Lisäksi nykynäkymät ovat poliittisen tilanteen kannalta omiaan kärjistämään tunteita, Koroma viittaa mm. juuri poliittiseen myllytykseen siirtyneeseen ja kiistoja herättäneeseen esitykseen työsopimuslain uudistuksesta.


Palkansaajapuolella juututtu paikoilleen

TT:ssä tiedettiin odottaa neuvottelujen hankaloitumista.
- Mutta olisi ollut toivottavaa, että ainakin osa aloista olisi pystynyt edes lähestymään neuvottelutasolla.

Koroma harmittelee palkansaajajärjestöjen tavoitteiden pysyneen muuttumattomina, vaikka mm. metsäteollisuudessa on työnantajalta tullut selkeitä vastaantuloja.

Suuri osa auki olevista aloista liittyy vientiin ja on näin kilpailukyvyn kannalta keskeisiä. Niiden mahdolliset työtaistelut häiritsisivät pahoin muidenkin alojen toimintaa.

Teollisuuden nokkamies muistuttaa suotuisien talousennusteiden koskevan tulevia aikoja. Valtaosa teollisuudesta ei kasvanut lainkaan viime vuonna tai jopa supistui.

- On ehkä syntynyt hyvin menee -tunnelma, mutta ei yrityksissä ole semmoista toteutunutta taloudellista menestystä, joka antaisi aihetta poikkeaviin vaatimuksiin. Tässä ei kai ole neuvoteltu tulevien aikojen menestyksen etukäteismaksusta.


Ahtaajat ja kuljetusala vaatimuslistan kärjessä

TT:ssä on ahkeraan laskeskeltu, miten kalliiksi eri alojen vaatimukset työnantajalle kävisivät. Kovimmat luvut on saatu satamien ahtaajilta, joiden vaatimusten kerrotaan johtavan jopa 40 prosentin työvoimakustannusten nousuun. Tämä aiheutuisi paljolti työpäivän lyhentämisestä kuuteen tuntiin.

Suuria lukuja on saatu myös Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n vaatimusten osalta. Autoliikenteen työnantajaliiton mukaan AKT vaatii palkkoihin 7-8 prosentin korotusta sekä lisäksi työaikoihin ja muihin työehtoihin muutoksia, jotka merkitsevät työnantajille yli 20 prosentin kustannusnousua.

Lakkovaroituksen jättäneen SAK:laisen Veturimiesten liiton vaatimuksen hinnaksi on TT:ssä arvioitu 9,5 prosenttia, josta yli 7 prosenttiyksikköä koostuisi palkankorotuksista.

Niin ikään lakolla uhkaavan Kemianliiton sopimuksen hinnaksi tulisi työnantajien mukaan 7,5-8 prosenttia, minkä lisäksi helatorstain jälkeinen lauantai tulisi palkalliseksi vapaapäiväksi ja keskeytymättömän kolmivuorotyön työajat lyhensivät vajaalla parilla tunnilla viikossa.

STT-MH
18.2.2000


Politiikka -sivulle