Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysViikon varrelta - ulkomaat lyhyestiJoka viidennellä ruotsalaislapsella on ulkomaalaistausta

Liki 450 000 ruotsalaislapsella, eli melkein viidenneksellä kaikista lapsista, on ulkomaalaistausta. Joko lapset tai jompikumpi vanhemmista on syntynyt ulkomailla.

Luvut löytyvät Ruotsin tilastokeskuksen tuoreista tilastoista, jotka käsittelevät muun muassa ruotsalaisten perheiden koostumusta, avioeroja, etnistä taustaa ja muuttamista maan sisällä.

Tilastojen mukaan lasten osuus koko väestöstä vähenee sitä mukaa kun syntyvyys laskee ja keskimääräinen elinikä kasvaa.

Alle 17-vuotiaiden lasten osuus väestöstä on tällä hetkellä Ruotsissa 22 prosenttia. Vuoteen 2020 mennessä osuuden ennakoidaan pienentyvän 20 prosenttiin. Myös lasten määrä putoaa: nykyään lapsia on 1 940 000, ja 20 vuoden kuluttua enää 1 843 000.

Liki kaikki lapset, eli 97 prosenttia, syntyvät perheeseen jossa vanhemmat asuvat yhdessä. Mutta lapsien iän karttuessa yhä harvempi asuu enää yhdessä biologisten vanhempiensa kanssa. 17-vuotiaiden kohdalla luku on enää 65 prosenttia.

Niistä lähes 465 000 lapsesta, joilla on ulkomainen tausta, 105 000:lla joko toinen tai molemmat vanhemmat ovat Suomesta.

Ulkomaalaistaustaiset lapset asuvat harvemmin biologisten vanhempiensa kanssa kuin ne lapset, joilla on ruotsalainen tausta.


Latvian johto ehkä mukana pedofiiliskandaalissa

Latvian pedofiiliskandaali järkyttää maan valtarakenteita. Asiaa tutkineen parlamentin erityiskomitean puheenjohtaja Janis Adamsons kertoi torstaina, että skandaaliin ovat sekaantuneet myös maan pääministeri Andris Skele, oikeusministeri Valdis Birkavs ja verohallituksen pääjohtaja Andrejs Sonciks.

Adamsonsin mukana skandaali johtaa myös valtakunnansyyttäjän virastoon, jonka jäsenistöä on epäiltyjen listalla.

Adamsons sanoi, ettei tutkimuskomitea, eikä hän itsekään, ole osannut ajatella, miten monet korkeat virkamiehet asiaan ovat sekoittuneet ja miten suuri valta tällä veljeskunnalla on Latvian valtiollisessa elämässä. Hänen mukaansa komitea on työnsä aikana saanut jatkuvasti uhkauksia ja pelottelua.

Syytetyt ovat jo ehättäneet torjumaan väitteet valheina. Valtakunnansyyttäjänviraston vanhempi syyttäjä Biruta Ulpe sanoi, että virastolla ei ole minkäänlaista tietoa ministerien tai pääjohtajan osallisuudesta. Hän toivoikin komiteaa todistamaan väitteensä.

Oikeusministeri Valdis Birkavs ilmoitti suivaantuneena, että hän ryhtyy syömälakkoon siksi ajaksi, kunnes tutkimuskomitea on esittänyt kaikki todisteet hallituksen jäsenten osallisuudesta skandaaliin.


Kymmenille lapsille vaadittu kuolemantuomiota Turkissa

Kymmenille lapsille vaadittiin viime vuonna kuolemantuomiota Turkin kurdialueella maan kaakkoisosassa, kertoivat Turkin oikeusministeriön torstaina julkaisemat luvut. Kaakkois-Turkin turvallisuustuomioistuimissa käsiteltiin viime vuonna yli 220 lapsen syytteitä ja heistä lähes 70:lle vaadittiin kuolemantuomiota.

Asianajaja Arif Altunkalemin mukaan alueella ei ole nuorisotuomioistuimia, "minkä vuoksi nuoria syytetään järjestelmällisesti aikuisten oikeusistuimissa". Turkin lain mukaan kaikkien alle 15-vuotiaiden syytteitä on käsiteltävä nuorisotuomioistuimessa.

Turvallisuustuomioistuimet käsittelevät valtion sisäisen turvallisuuden kannalta raskauttavia syytteitä kuten kurdeja tukevan "propagandan" levittämistä ja toimimista kielletyssä kurdien PKK-puolueessa.

Yhtäkään lasten kuolemantuomiota ei ole Turkissa langetettu vuoden 1980 jälkeen, eikä yhtäkään kuolemantuomiota ole pantu täytäntöön vuoden 1984 jälkeen.

Turkki hyväksyttiin EU:n huippukokouksessa joulukuussa jäsenehdokkaaksi. Pääministeri Bülent Ecevit lupasi tuolloin tekevänsä kaikkensa, jotta kuolemanrangaistus saataisiin poistettua Turkista.


Venäjän ydinaseiden käyttökynnys ennallaan

Venäjän ulkoministeriö ilmoitti keskiviikkona ettei maan uusi sotilasdoktriini ole madaltanut kynnystä käyttää ydinaseita. Ulkoministeriö siteerasi Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeriä Sergei Ivanovia, joka selvensi uutta doktriinia diplomaateille tiistaina.

Ivanov kertoi, etteivät väitteet ydinaseiden käyttökynnyksen alentumisesta ole tosia. Hänen mukaansa Venäjä ei koskaan ole väittänyt olevansa ensimmäinen joka käyttää ydinaseita. Tämä mahdollisuus ei kuitenkaan ole hänen mielestään poissuljettu.

Uuden sotilasdoktriinin on tulkittu alentavan ydinaseiden käyttökynnystä, koska sen mukaan Venäjä voi käyttää ydinaseita "aseellisen hyökkäyksen torjumiseen".

Aiemmassa vuodelta 1997 peräisen olevassa doktriinissa ydinaseitten käyttö varattiin tilanteisiin, joissa valtion olemassaolo on uhattuna.


Kreikan aborttitilastot Euroopan synkimmät

Kreikassa tehdään enemmän abortteja kuin muissa EU-maissa. Raskauden keskeytys tehdään joka vuosi jopa 120 000 kreikkalaisnaiselle. Aborttien määrä maassa on suunnilleen yhtä suuri kuin vuosittain syntyvien lasten määrä.

Yhtenä syynä Kreikan synkkiin aborttilukuihin pidetään sitä, että vain viisi prosenttia kreikkalaisnaisista käyttää ehkäisypillereitä. Muualla Euroopassa noin 35 prosenttia naisista syö e-pillereitä.


Vatikaani ja PLO solmivat suhteet

Vatikaani ja Palestiinan vapautusjärjestö PLO allekirjoittivat tiistaina sopimuksen, jolla PLO tunnustaa roomalaiskatolisen kirkon toiminnan palestiinalaisalueilla.

Kumpikin osapuoli vaati lisäksi, että Jerusalemin kiistaan on löydettävä oikeudenmukainen ratkaisu.

Israel on viime aikoina rakentanut siirtokuntia arabien asuttamaan Jerusalemin itäosaan, jota palestiinalaiset pitävät tulevan valtionsa pääkaupunkina. Israel puolestaan pitää koko Jerusalemia oman valtionsa jakamattomana pääkaupunkina.

Vatikaanin ja PLO:n allekirjoittamassa sopimuksessa vaaditaan Jerusalemille "kansainvälisesti hyväksyttyä erityisasetusta", joka "turvaisi kaupungin pyhän luonteen ja sen kansainvälisesti tunnustetun uskonnollisen ja kulttuurisen perinnön".

Sopimus allekirjoitettiin tiistaina sen jälkeen, kun palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat oli tavannut paavi Johannes Paavali II:n.


Viron työttömyys kasvamassa

Työttömyys on Virossa kasvamassa. Tammikuussa työtä etsi työnvoimaviranomaisten välityksellä 47 100 työtöntä eli 5,4 prosenttia Viron työikäisistä. Työttömyys on yli 20 prosenttia korkeampi kuin vuosi sitten, eli työttömien lukumäärä on kasvanut yli 9 000 ihmisellä.

Kaikki työttömät eivät kuitenkaan hakeudu työvoimatoimistoihin tai -kortistoon, koska heillä ei ole mahdollisuuksia saada työttömyyskorvausta. Helmikuun alussa työttömyyskorvausta sai työnhakijoista 29 100 eli noin 5 000 ihmistä enemmän kuin vuosi sitten.

Pahinta tilastoitu työttömyys on Itä-Virumaalla, jossa työttöminä on lähes 10 prosenttia työikäisistä. Alueen synkimmillä seuduilla kaupunkikohtainen työttömyys on suurten teollisuuslaitosten toiminnan lopettamisten johdosta jopa yli 30 prosenttia.

Tilastoitujen työttömyyslukujen on arvioitu olevan noin puolet maan kokonaistyöttömyydestä.


ILO:n johtaja varoittaa kapinoinnista globalisaatiota vastaan

Globalisaatio tulee väistämättä suistumaan radaltaan, mikäli uusi talousjärjestelmä hyödyttää tulevaisuudessakin vain rikkaita, sanoi Kansainvälisen työjärjestön ILO:n pääjohtaja Juan Somavia Bangokissa tiistaina.

- Miksi rakenteellisten sopeuttamisten kustannusten pitää pudota köyhien niskaan? Somavia kysyi.

Somavia sanoi, että mikäli globalisaatio edelleen tulee köyhdyttämään kehitysmaita, se ei tule menestymään, sillä se ei yksinkertaisesti hyödytä tarpeeksi monia ihmisiä.

Somavia varoittikin työttömien ja köyhien vallankumouksesta avoimia talouksia vastaan, sillä näillä ryhmillä ei ole mitään syytä tukea tällaista talousjärjestelmää.

- Konsensuksen puute voi romahduttaa koko talon, hän sanoi viitaten globaaliin talouteen ja jatkoi:
- Pidän tilannetta huolestuttavana ja jopa vaarallisena.

ILO:n johtajan mukaan globalisaatio on jo tuhonnut perinteisiä teollisuudenaloja ja aiheuttanut työttömyyttä, jota ei ole kyetty poistamaan uusien korkean teknologian alojen imulla.


Ranska raportoi jälleen hullunlehmäntautitapauksesta

Ranska ilmoitti maanantaina jo kuudennesta hullunlehmäntautitapauksesta tämän vuoden aikana. Tautiepidemia saattaa olla jopa laajempi kuin aiemmin on pelätty.

Maatalousministeriö sanoi lausunnossaan, että uusi tapaus koski lypsylehmää, joka oli syntynyt vuonna 1995 Charanten Maritimen alueella Länsi-Ranskassa. Se ja karjalauman 81 muuta lehmää tuhottiin taudin löytymisen jälkeen.

Ranska on raportoinut 86 hullunlehmäntautitapausta sen jälkeen kun viranomaiset aloittivat taudin jäljittämisen 90-luvun alussa. Viime vuonna maassa ilmoitettiin 31 tapauksesta.

Ministeriön mukaan sairastunut eläin oli todennäköisesti saanut tartunnan rehusta, jota ei alun perin ollut tarkoitettu karjalle.

Hullunlehmäntautitapaus havaittiin vain päiviä sen jälkeen kun viranomaiset ilmoittivat viidennestä tapauksesta Ranskassa tänä vuonna.

Hullunlehmäntauti on yhteydessä ihmisillä esiintyvään Creutzfeld-Jakobintautiin, joka on tähän mennessä tappanut ainakin 48 ihmistä.

Koonnut: IA
18.2.2000


Ulkomaat -sivulle