Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Mironov: Sota tuhoaa mielet, Putin valtion



Venäjän poliittisessa ilmapiirissä on vuoden 1991 jälkeen tapahtunut valtava muutos lakiin perustuvasta yhteiskuntanäkemyksestä kohti voimankäytölle rakentuvaa hallintoa.


Tämä suuntaus näyttää vain vahvistuvan. Venäjän kansan on nyt vallannut sotahysteria: yhdeksän kymmenestä venäläisestä kannattaa Tshetshenian sotaa.

Demokratia teki vuonna 1996 lopun edellisestä Tshetshenian sodasta, nyt sota näyttää tekevän lopun demokratiasta, sanoi venäläisen Memorial-kansalaisoikeusjärjestön työntekijä Andrei Mironov Helsingissä keskiviikkona pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Mironov muistutti kuinka presidentti Vladimir Putin korosti kohta valtaan tultuaan, että venäläisten on päästävä eroon syyllisyyden tunteesta. Nyt syyllisyys on vieritetty tshetsheeneille. Heitä on syytetty asuintalojen räjäytyksistä Moskovassa ja muualla, ja tämän luomalla pelon ilmapiirillä on ollut valtava vaikutus venäläisten mielipiteeseen.

Rjazanissa asukkaat pidättivät sanomalehti Novaja Gazetan mukaan kuitenkin kaksi turvallisuuspoliisin FSB:n virkamiestä, kun nämä olivat asentamassa pommia. FSB selitti, että kyse oli harjoituksesta. Räjähteet olivat kuitenkin aitoja, Mironov huomautti.

Poliisikin on tullut kyynisemmäksi, kertoi muuan Moskovassa pidätettynä ollut tshetsheeni lehdistötilaisuudessa. Tshetsheenipidätetyltä jopa kysytään, mikä merkitään pidätyksen viralliseksi syyksi: huumeet, ammukset tai jokin muu.

Sota on kuitenkin aiheuttanut suurta tuhoa myös tshetsheenien mielissä. Yksi osoitus on rikollisuuden valtava kasvu. Sieppaukset ja muunlaiset rikokset ovat yleistyneet. Ennen ensimmäistä, vuosien 1994-96 sotaa niitä esiintynyt juuri lainkaan.


Babitskia ei saa unohtaa

Kun on vaikea tietää, mikä on totta ja mikä ei, ovat riippumattomat lähteet ovat ensiarvoisia. Nyt on Mironovin mukaan ehdottoman tärkeää, että Yhdysvaltain rahoittaman Radio Svobodan kirjeenvaihtajan Andrei Babitskin kohtalo selvitetään.

Venäläiset pidättivät Babitskin ja luovuttivat hänet myöhemmin tshetsheeneiksi sanomilleen naamioiduille miehille. Tshetsheenisissit sanovat kuitenkin, ettei Babitski ole heidän käsissään.

Babitskia pidetään erittäin taitavana ja luottavana. Hän edusti miljoonien ihmisten silmiä, Mironov sanoi.

Babitski oli 40 metrin päässä Groznyin torista kahden 480 kilon ohjuksen surmatessa satoja ihmisiä. Hymyilevä Putin sanoi EU:n ja Venäjän huippukokouksessa Helsingissä lokakuussa, ettei hän tiennyt ohjusiskusta etukäteen, vaan että kyse on tshetsheenirosvojen keskinäisestä välienselvittelystä.

Mironovin mukaan tällaisten ohjusten laukaisemiseen tarvitaan kuitenkin presidentin, pääministerin ja puolustusministerin lupa.

Presidentti Putin, entinen turvallisuuspoliisin KGB:n upseeri, on Mironovin mukaan osoittanut, ettei hän ole poliitikko. Hän on hyvin kapeaan päämäärän pyrkivä operatiivinen upseeri, joka ei ajattele toimintansa laajempia seurauksia. Hän tulee tuhoamaan valtion, Mironov sanoi.

Mironov piti demokratian kannalta oireellisena, että Venäjän johdossa neuvostovallan jälkeen ollut yhä useammin turvallisuuspalvelun entistä johtoa.

Nykyiseen suuntaukseen on Mironovin mukaan kaksi syytä: vallan keskittäminen nykyjohdon käsiin ja yksityistämisen kautta rikastuneiden "ryöväriparonien" etujen suojelu.

Laillisen yhteiskuntajärjestyksen parantaminen vaatisi ulkoa tulevaa painostusta ja ensimmäisiä askeleita olisi Venäjän erottaminen ihmisoikeuksia vaalivasta Euroopan Neuvostosta. Tshetsheeniaan olisi saatava myös ETYJin tarkkailijoita. Nämä poistuivat Groznyista viime vuonna oman turvallisuutensa vuoksi.

Itävallan Vapauspuolueen johtajasta Jörg Haiderista noussutta kohua Mironov pitää ymmärrettävänä, mutta suhteettomana, jos sitä verrataan tapaan, jolla on suhtauduttu Tshetshenian sotaan.

STT-MH
18.2.2000


Ulkomaat -sivulle