Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysA. Nenäkäs

18.2.2000

Aatos ErkkoLehtikeisari Aatos Erkko esiintyy mielellään sananvapauden apostolina. Tämän miljardööri-lehdistömogulin taakse kätkeytyy kuitenkin lähes tavallinen herkkänahkainen herra, joka on arvostaan juuri niin tarkka, kuin muodollista loppututkintoa vailla olevalle, mutta hyvin menestyneelle ihmiselle sopii.


Tällä kertaa eläkeläinen Aatos Erkko, joka sattuu valtaosin omistamaan mm. Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat ja Taloussanomat on tuohtunut medialle, joka rohkaisi julkistaa sen, että Erkko tuki Tarja Halosen presidenttikampanjaa 1000 markalle haastaen mukaan mm. Turun Sanomien mediamoguli Keijo Ketosen.

Erkko on ihmeissään, että mokoma asia edes julkaistiin puhumattakaan siitä, että jotkut olisivat voineen tästä päätellä Erkon lehdistön, jonka sisältöön mies ei tietenkään eläkeläisenä puutu, jotenkin tukevan Tarja Halosen valintaa.

Niinpä Erkko lähetti STT:lle oikein kannanoton, jossa hän ei ota kantaa siihen ohjasiko hänen tunnettu kantansa erkkolaista mediaa vai ei, mutta sen sijaan siihen, että hän on eläkkeellä eikä puutu omistamiensa medioiden politiikkaan.

Tätä ennen Erkko, joka siis ei vaikuta omistamiensa tuotteiden sisältöön, oli jotenkin saanut aikaan sen, että Helsingin Sanomat katsoi aiheelliseksi oikein pääkirjoituksessaan todistaa, kuinka lehdellä oli tasapuolinen suhtautuminen kaikkiin presidenttiehdokkaisiin. Kerrankin eläkeläinen sai siis äänensä kuuluviin.

Erkko onkin niitä harvoja, jotka ovat omistamisesta eläkkeellä.

Vaikuttiko Erkon kanta siihen, mitä journalistit kirjoittivat, ei ole kenenkään tutkittavissa. Mutta tyhmä renkihän se olisi, joka ei isäntänsä aatoksia arvostaisi - olkootpa Erkkoja tai ei.

Meillä muuten oli kerran ulkoministerinä ministeri Aatos Erkon sukulainen, jota monet historioitsijat ovat pitäneet vähemmän tehtäviensä tasalla olleena ulkoministerinä.

Häneltä on jäänyt jälkeen arkisto, johon tutkijat eivät kuitenkaan saa tutustua. Jostakin syystä joku on katsonut arkiston sisältävän tietoja, joista nykyisen historiankirjoituksen ei tarvitse tietää mitään.

Tutkivaa journalismia muutoin tukeva Erkko ei siis tahdo tutkittava niitä syitä, joiden vuoksi Suomi lopulta joutui sotaan?

A. NENÄKÄS

Kirjoittaja on vapaa journalisti, joka joskus vielä haaveilee pääsevänsä Erkon konserniin töihin, eikä sen vuoksi halua nimeään julkisuuteen.


Kolumnit -sivulle