Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysSähköpaimen

18.2.2000

Pennit jonoonRahajaon aika on - taas - koittanut. Palkallaan kitkuttelijat odottelevat jännittyneinä tuleeko kuukausittaisen tilipussin pohjalle lisää 112,- vai 113,-… markkoina. Vielä. Optioita ei ole tarjolla, ei tietenkään - onhan henkilöstö yrityksen tärkein voimavara.


Yleiseksi palkankorotuslinjaksi on muotoutunut 3,1 prosentin palkanlisä. Sekin vähä on joidenkin mielestä liikaa julkissektorin raatajille: poliiseille, opettajille, hoitureille… Heille jotka tekevät työtä.

Sähköpaimenta on aina - ja aidosti - loukannut puhe julkissektorin työn tuottamattomuudesta. Vain paperimiehet tekevät - niin sanotaan - tuottavaa työtä… Ja amerikkalaisten omistaman Nokian kapulapellet.

Kun paperimieheltä katkeaa jalka tai käsi, hän ei tee paperia. Tai ei katso, kun kone tekee. Hoitsu korjaa katkoksen, ja taas paperimies katsoo tuotantoa.

Kysymys kuuluu: kuka teki tuottavaa työtä?

Paperimiesten palkkojen osuus miljardimyllyjen kaikista kustannuksista on noin viitisen prosenttia. Tissiliivitehtaassa palkat ovat noin puolet kaikista kuluista.

Jos - ja kun - paperimisten palkkoja nyt korotetaan - ehkä lakon jälkeen - noin kymmenellä prosentilla, niin se lisää paperitehtaan kustannuksia saman verran kuin firman pikkujoulujuhlan viinalasku.

Vahva ottaa aina. Sähköpaimen näkisi mieluusti sen päivän, jolloin kansalaiset haluaisivat hyvästä hoidosta huolehtivien hoitsujenkin saavan osansa. Eikä olisi pahitteeksi päivittäisen huorittelun kohteeksi joutuville opettajillekaan.

Poliisin palkka on vieläkin monimutkaisempi yhtälö. Jos poliisin palkka ei riitä elämiseen, palkanlisä otetaan lahjuksina. Poliisin ammatissa siihen on aina mahdollisuus. Aina.

Kokonaan toinen juttu on rettelö palkkaeroista - riittävää palkkaahan ei ole olemassakaan. Sen tiedät - lukijani - kun pääset tähän ikään. Kun se ei riitä nyt… niin ei se riitä vastakaan. Oli kuinka "suuri" tahansa.

Niistä palkkaeroista… Kun työ on vastuullista, erityistä osaamista edellyttävää ja koulutusta vaativaa - siitä on maksettava. Muussa tapauksessa kukaan ei moisiin hommiin halua. Helpolla on helppo päästä.

Tupokierros vie - taas - pari kolme avainalaa valtakunnansovittelijan pakeille. Ai ai, ja voi voi, kun kerrankin… Tai olkoon. Paha saa palkkansa - ja ahneella on loppunsa. Kakkainen. Toivottavasti.

Sähköpaimen arvaa - lonkalta, että 20.000,- kuukaudessa tienaavat saavat lisää liksaa 1.500,- … ja 8.000,-/kk tienaavat 150,-. Että silleesti.

Ja perinteiseen tapaan viikon kevennys; olkoon rahan maailmasta - Vermon raviradalta.

Mitä yhteistä on Mannen syntymällä ja kuolemalla?
- Molemmat ovat vahingonlaukauksia Vermon parkkipaikalla.

Sähköpaimenelle voi myös lähettää emailia; tyhmyyksissään kun lupautui niitä lukemaan... (Mutta EI vastaamaan).


Kolumnit -sivulle