Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Aasia nousee suurimmaksi kuluttajaksi

Paperin kysyntä kasvaa vakaasti vuoteen 2010



Maailman paperin ja kartongin kysyntä kasvaa tasaisesti koko alkaneen vuosikymmenen ajan. Paperin kulutus kohoaa Jaakko Pöyry Consultingin tekemän markkinatutkimuksen mukaan vuoteen 2010 mennessä noin 422 miljoonaan tonniin. Vuodesta 1997 maailman paperin kulutus kasvaa yli 40 prosenttia.


Runsaassa vuosikymmenessä vuodesta 1997 vuoteen 2010 paperin ja kartongin kulutus ja tuotanto kasvavat Pöyryn laskelmien mukaan noin 122 miljoonaa tonnia eli keskimäärin 9,6 miljoonaa tonnia vuodessa. Koko maailman yhteenlaskettu paperin kulutus oli vuonna 1997 noin 300 miljoonaa tonnia.

Metsäteollisuuden markkinat kasvavat Pöyryn ennusteen mukaan keskimäärin 2,8 prosenttia vuodessa. Kysynnän kasvu on vakaata, mutta hieman hitaampaa kuin 80- ja 90-lukujen keskimääräinen 3,2 prosenttia.

Alkaneen vuosikymmenen aikana Aasia nousee Pöyryn globaalin markkinatutkimuksen mukaan maailman suurimmaksi paperin kuluttajaksi ja ohittaa Pohjois-Amerikan ja Länsi-Euroopan markkina-alueena.

Metsäteollisuusyhtiöille 2000-luvun ensimmäisestä vuosikymmenestä tulee leimallisesti nopeutuvan globaalistumisen aika, arvioi tutkimusta johtanut osastopäällikkö Timo Suhonen.

Yritysten ryhmittyessä maailmanlaajuisiksi suuryhtiöiksi jäljellä olevat suomalaiset ja pohjoismaiset yhtiöt ovat Suhosen mukaan suuruutensa ja teknisen taitonsa ansiosta vahvoilla.

- Metsäteollisuuden kansainvälistyminen on selvästi jäljessä monen muun alan kehityksestä. Yritykset alkoivat kansainvälistymisen 80-luvulla omilla alueillaan, kuten suomalaiset metsäyhtiöt Länsi-Euroopassa. Parin-kolmen viime vuoden aikana koko alan rakennemuutos on nopeutunut. Nyt yritykset ovat alkaneet hakeutua globaaliin asemaan, sanoi Suhonen.

Perinteisten pitkäkuitutuotteiden tuottajien ja kierrätyspaperin käyttäjien aseman Suhonen uskoo pysyvän vahvana myös lähitulevaisuudessa.

Voimakkaimpana uusien tuottajien kilpailu tuntunee hienopaperipuolella ja yleensä tuotteissa, jotka voidaan perustaa lyhytkuituiseen plantaasituotantoon, totesi hän. Useimmat merkittävät tuottajat ovat vahvistamassa asemiaan varsinkin Aasian kasvavilla markkinoilla.


Globaali asema yrityskaupoilla

Globalisaatio pakottaa yritykset sopeuttamaan strategiansa ja toimintansa maailmanlaajuiseksi. Asemien vahvistamiseksi ne käyttävät sekä yrityskauppoja että fuusioita. Niissä pohjoismaisten yritysten asema on Suhosen mukaan vahva, "ne toimivat tällaisissa liitoissa vastaanottavana tai johtava puolena".

Hyviä esimerkkejä kansainvälistymisestä ovat UPM-Kymmene, Stora-Enso, International Paper, SCA, Norske Skog ja Abitibi-Consolidated. Metsäteollisuudessa on myös muutamia maailmanlaajuisia yrityksiä kuten Kimberly-Clark tai Ahlström, jotka toimivat tuotealueilla, joilla markkinoilla toiminta on ollut tarpeen jo pitkään.

Viime vuoden puolivälissä maailman suurin metsäyhtiö oli International Paper-Union Camp, jonka tuotanto oli 13,8 miljoonaa tonnia vuodessa. Toisella sijalla oli Stora Enso 13,0 miljoonan tonnin tuotannolla ja kolmannella UPM-Kymmene 8,5 miljoonan tonnin tuotannolla.

Suurimpien metsäyritysten listalla niitä seurasivat kokojärjestyksessä Oji, Smurfit Stone Container Corporation, Georgia Pacific, Nippon Paper, SCA, APP, Abitibi-Consolidated, Sappi, Metsäliitto ja Kimberly-Clark.

Uuden tuotannon kasvu perinteisten tuotantoalueiden ulkopuolella seuraa pitkälle kysynnän kasvua. Paperin ja kartongin maailmankaupassa Länsi-Eurooppa ja Pohjois-Amerikka säilyttävät tutkimuksen mukaan johtavan asemansa.

Pohjoismaiden nettovienti nousee 19,3 miljoonasta tonnista 23,8 miljoonaan tonniin. Siitä merkittävä osa menee muualle Länsi-Eurooppaan, jonka nettotunti kasvaa 10,2 miljoonasta tonnista 12,4 miljoonaan tonniin vuonna 2010. Pohjois-Amerikan nettovienti nousee 8,9 miljoonasta 10,2 miljoonaan tonniin.


Suomen paperintuotanto kasvaa 2,5 miljoonaa tonnia

Suomen paperin ja kartongin tuotanto kasvaa tutkimuksen mukaan vuosikymmenen loppuun mennessä 14,6 miljoonaan tonniin, kun tuotanto vuonna 1997 oli 12,1 miljoonaa tonnia.

Arvioitu noin 2,5 miljoonan tonnin tuotannon lisäys perustuu Suhosen mukaan sekä markkinoiden kasvuennusteeseen että siitä johdettuun arvioon yritysten tuotannon maantieteellisestä jaosta.

Tuotannon kasvu tulee Suhosen mukaan sekä olemassa olevien tuotantolaitosten "hiipivästä kasvusta" että koneuusinnoista, ei niinkään kokonaan uusista tehtaista.

Tuotannon kasvua Suomessa ja muissa pohjoismaissa tukee hänen mukaansa merkittävästi hyvin vahva metsäklusteri. Niin tuottajat kuin kone- ja laitevalmistajat hyötyvät tuntuvasti sen synnyttämästä synergiasta.

Maailmanlaajuisesti ennustetusta 122 miljoonan tonnin tuotannon kasvusta ehkä kolmannes tulee Suhosen mukaan käytössä olevien laitosten säätöjen ja ajon parantamisesta ja teknisestä kehityksestä.

- Jos vuotuinen kasvu on kolmen prosentin luokkaa, niin kokonaan uusien koneinvestointien ja suurten koneuusintojen osuus siitä on kahden prosenttiyksikön luokkaa, arvioi Suhonen.

Yritysten yhdistymisen lisäksi tapahtuu "lattiatasolla" Suhosen mukaan kuitenkin nopeasti etenevä siirtyminen kohti yhä suurempia yksiköitä.

Se ei ole tarpeen vain tuotannon taloudellisuuden vuoksi, vaan usein välttämätöntä myös ympäristösyistä, mistä Kiina on hyvä esimerkki. Laitoskoossa ja tuotantotekniikassa pohjoismaiset yritykset ovat maailman kärjessä.

Lue myös artikklei: Kiinan paperin kulutus kasvaa nopeasti koko vuosikymmenen.

STT-MH
18.2.2000


Talous -sivulle