Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysMyös suomalaisfirmat joutuvat maksamaan "suojelusta"

Rikollinen vartiointibisnes kukoistaa PietarissaRikollisten harrastama suojelubisnes yhdistetään yleensä Amerikassa vaikuttavan mafian toimintaan. Esimerkkiä ei tarvitse hakea niin kaukaa, sillä Pietarissa vartiointipalvelun nimellä toimiva suojelubisnes on yksi näkyvimmistä ja eniten kasvaneista rikollisuusmuodoista.


Kun vielä kymmenisen vuotta sitten Pietarin alueella toimi parikymmentä lisensioitua suojelu- tai vartiointitoimintaa harjoittavaa yritystä, nykyisin niitä on jo lähes tuhat.

Niiden palveluksessa on arviolta yli 15 000 henkeä, selviää tutkija Johan Bäckmanin Pietarin organisoidusta rikollisuudesta valmistuneesta selvityksestä.

Pietarissa toimivan mafianvastaisen miliisin mukaan vartiointifirmojen virallistamisessa on kysymys rikollisen toiminnan laillistamisesta.

Pietarin miliisin edustajan mukaan laillisesti toimivat vartiointifirmat ovat käytännössä laillistettuja rikollisryhmiä.


Kaikki maksavat vartioinnista

Puhelinsoitto Venäjän kauppaa Pietarissa harjoittavaan suomalaisyritykseen vahvistaa tutkija Bäckmanin tiedot vartiointibisneksestä oikeiksi.

- Jos haluat tehdä Pietarissa kauppaa, avata toimiston tai tehdä aivan konkreettista työtä, on yrityksen pakko maksaa vartioinnista, suomalaisyrityksestä todetaan.

Yritys kieltää ehdottomasti nimensä mainitsemisen kirjoituksessa.
- Se on aivan turhaa, ja voi aiheuttaa meille vaikeuksia. Kaikki siellä bisnestä tekevät yritykset, niin suomalaiset kuin muun maalaiset, maksavat jossain muodossa vartioinnista. Muuten ei bisnes suju.

Joskus näiden vartiointifirmojen työntekijöistä voi olla jopa jotain hyötyä.
- Lähinnä autonkuljettajina, tulkkeina, kahvinkeittäjinä ja sellaista, luettelee idänkaupan suomalaisammattilainen, jolla on yli kymmenen vuoden kokemus rakennusalan kaupan harjoittamisesta Venäjällä.

Tutkija Johan Bäckmanin selvitys Pietarin organisoidusta rikollisuudesta Sudella on sata tietä... on ilmestynyt Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen julkaisuna.

STT-MH
18.2.2000


Kotimaa -sivulle