Tuotevalvontakeskus vaatii tiukempia säädöksiä anniskeluoikeuksiin
Tuotevalvontakeskus vaatii nykyistä tiukempaa ammatillista pätevyyttä alkoholin anniskelusta vastaavalle ravintolahenkilökunnalle. Ravintolamyynnistä vastaavilla tulisi olla vähintään vuoden mittainen alan koulutus tai vähintään kolmen vuoden työkokemus.
- Olemme havainneet anniskelulupatarkastusten
yhteydessä, että sadoista maamme ravintoloista
puuttuu ammattihenkilö, joka todellisuudessa
tuntee alan asiat, kertoo osastopäällikkö Aarne U.
Mäkinen tuotevalvontakeskuksesta.
Ravintola-alan henkilökunnan puutteellisesta
koulutuksesta on Mäkisen mukaan seurannut
muun muassa alkoholin lisääntynyttä myymistä
alaikäisille.
Tuotevalvontakeskus on laatinut sosiaali- ja
terveysministeriölle ehdotuksen alkoholin
anniskeluoikeuteen liittyvistä muutoksista.
Ehdotus on ollut ministeriön käsiteltävänä viime
huhtikuusta lähtien. Ministeriön mukaan
tuotevalvontakeskuksen ehdottamia muutoksia ei
aiota toteuttaa ainakaan lähiaikoina.
- Mitään uusia päätöksiä asiasta ei aiota tehdä,
sanoo neuvotteleva virkamies Kari Paaso sosiaali-
ja terveysministeriöstä.
Tuotevalvontakeskus on ehdottanut myös
anniskelulupien kieltämistä tiloissa, joita
käyttävät enimmäkseen lapset ja nuoret.
Tällaisissa tapauksissa esimerkiksi osassa kesän
festivaaleista anniskeluoikeus pitäisi kieltää.
Paason mukaan ministeriössä ei suunnitella
säädöstä, joka johtaisi anniskeluoikeuden
kieltämiseen esimerkiksi festivaaleilla.
Harmaata työvoimaa 17 prosenttia
Tuotevalvontakeskuksen saamien arvioiden
mukaan harmaan talouden työvoimaa on noin 17
prosenttia koko ravintola-alan työntekijöistä.
- Olemme esittäneet sosiaali- ja
terveysministeriölle ehdotuksia, joilla veroja
maksamattoman työvoiman käyttöä voitaisiin
vähentää.
- Ehdotuksemme mukaan
anniskelupaikassa työskentelevän henkilön on
viranomaisten pyynnöstä todistettava
henkilöllisyytensä sekä kenen palveluksessa hän
työskentelee, sanoo Mäkinen.
Tuotevalvontakeskuksen mukaan ravintola-alalla
ongelmana ovat myös vanhentuneet
anniskeluluvat.
- Ehdotamme, että ravintolan saama
anniskelulupa raukeaa, jos ravintolalla ei ole ollut
myyntiä vuoteen. Jos taas anniskelupaikkaan
myönnetään uusi lupa, tulisi vanhan luvan samalla
raueta, jatkaa Mäkinen.
Hänen mukaansa ongelmat ravintola-alalla
alkoivat vuonna 1995, kun alkoholilaki muuttui ja
anniskelulupien myöntäminen vapautui. Lupia
alettiin myöntää runsaasti, minkä jälkeen kilpailu
kiristyi, mutta samalla valvonta heikentyi.
STT-MH
18.2.2000
Kotimaa -sivulle
|