Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tuotevalvontakeskus vaatii tiukempia säädöksiä anniskeluoikeuksiin



Tuotevalvontakeskus vaatii nykyistä tiukempaa ammatillista pätevyyttä alkoholin anniskelusta vastaavalle ravintolahenkilökunnalle. Ravintolamyynnistä vastaavilla tulisi olla vähintään vuoden mittainen alan koulutus tai vähintään kolmen vuoden työkokemus.


- Olemme havainneet anniskelulupatarkastusten yhteydessä, että sadoista maamme ravintoloista puuttuu ammattihenkilö, joka todellisuudessa tuntee alan asiat, kertoo osastopäällikkö Aarne U. Mäkinen tuotevalvontakeskuksesta.

Ravintola-alan henkilökunnan puutteellisesta koulutuksesta on Mäkisen mukaan seurannut muun muassa alkoholin lisääntynyttä myymistä alaikäisille.

Tuotevalvontakeskus on laatinut sosiaali- ja terveysministeriölle ehdotuksen alkoholin anniskeluoikeuteen liittyvistä muutoksista.

Ehdotus on ollut ministeriön käsiteltävänä viime huhtikuusta lähtien. Ministeriön mukaan tuotevalvontakeskuksen ehdottamia muutoksia ei aiota toteuttaa ainakaan lähiaikoina.

- Mitään uusia päätöksiä asiasta ei aiota tehdä, sanoo neuvotteleva virkamies Kari Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tuotevalvontakeskus on ehdottanut myös anniskelulupien kieltämistä tiloissa, joita käyttävät enimmäkseen lapset ja nuoret.

Tällaisissa tapauksissa esimerkiksi osassa kesän festivaaleista anniskeluoikeus pitäisi kieltää. Paason mukaan ministeriössä ei suunnitella säädöstä, joka johtaisi anniskeluoikeuden kieltämiseen esimerkiksi festivaaleilla.


Harmaata työvoimaa 17 prosenttia

Tuotevalvontakeskuksen saamien arvioiden mukaan harmaan talouden työvoimaa on noin 17 prosenttia koko ravintola-alan työntekijöistä.
- Olemme esittäneet sosiaali- ja terveysministeriölle ehdotuksia, joilla veroja maksamattoman työvoiman käyttöä voitaisiin vähentää.

- Ehdotuksemme mukaan anniskelupaikassa työskentelevän henkilön on viranomaisten pyynnöstä todistettava henkilöllisyytensä sekä kenen palveluksessa hän työskentelee, sanoo Mäkinen.

Tuotevalvontakeskuksen mukaan ravintola-alalla ongelmana ovat myös vanhentuneet anniskeluluvat.

- Ehdotamme, että ravintolan saama anniskelulupa raukeaa, jos ravintolalla ei ole ollut myyntiä vuoteen. Jos taas anniskelupaikkaan myönnetään uusi lupa, tulisi vanhan luvan samalla raueta, jatkaa Mäkinen.

Hänen mukaansa ongelmat ravintola-alalla alkoivat vuonna 1995, kun alkoholilaki muuttui ja anniskelulupien myöntäminen vapautui. Lupia alettiin myöntää runsaasti, minkä jälkeen kilpailu kiristyi, mutta samalla valvonta heikentyi.

STT-MH
18.2.2000


Kotimaa -sivulle