Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysStarOffice: Toimisto-ohjelma lähes ilmaiseksiMikäli kotimikrolla halutaan tehdä tekstinkäsittelyä, taulukoita tai esitysgrafiikkaa perinteinen tapa on ostaa toimisto-ohjelmistopaketti. Ne ovat usein kalliita ja vievät runsaasti levytilaa.


Sun Microsystems tarjoaa toisen vaihtoehdon. Yrityksen web-sivuilta voi ladata ilmaisen, täydellisen toimistopaketin.

Ohjelmien kotikäyttö on täysin ilmaista, ilman käyttörajoituksia. Noin 65 Mb:n paketti on nimeltään StarOffice. Yrityskäytössä ohjemistosta peritään muihin toimistosovelluksiin verrattuna pieni lisenssi.

StarOffice-paketista löyty toistakymmentä eri sovellusta. Sovellukset tukevat myös Microsoftin Office-paketin tiedostomuotoja. Ilmaisella ohjelmistolla voidaan avata ja tallentaa omat tiedostot Microsoft Officen tukemilla tiedostomuodoilla.


Laaja valikoima erilaisia sovelluksia

Perinteisten toimistosovellusten lisäksi paketista löytyy kaavaeditori, www-sivueditori, sähköposti- ja uutisryhmäohjelma ja lisäksi paljon muuta.

Paketin tietokantasovelluksella StarBase:lla voidaan pitää vaikkapa videofilmi- tai CD-levykokoelmat ajantasalla. StarCalc taulukkkolaskentasovellus pitää kotikirjanpidon ja budjetin täysin hallinassa. Taulukoissa käytetyistä tiedoista saadaan graafiset esitykset StarChart-sovelluksella.

StarDraw on piirto-ohjelma, jolla voidaan tehdä erilaisia piirroksia ja grafiikkaa. Kuvien käsittelyä varten paketissa on oma sovelluksensa. StarImage kuvankäsittelyohjelma sisältää kaikki perustoiminnot, joita tarvitaan uusien kuvien tekemiseen tai jo valmiiden kuvien muokkaamiseen.

Paketista löytyy myös muista toimisto-ohjelmistopaketeista tuttu esitysten tekemiseen soveltuva ohjelma. StarImpress esitysgrafiikkasovelluksella voidaan esittää tekstit ja kuvat diaesityksenä.

StarOffice on varustettu myös Internet-maailman tarpeisiin. StarMail on sähköpostiohjelma, jota voi käyttää suoraan työpöydältä, avaamatta erillistä ohjelmaa. StarNews-ohjelmalla voidaan lukea uutisryhmien tuoreimmat uutiset. StarWriter/Web-sovelluksilla tehdään persoonalliset kotisivut Internetiin.

Toimisto-ohjelmisto ei olisi käyttökelpinen ilman kunnollista tekstieditoria ja sellainen myös StarOfficecsta löytyy. StarWriter tekstinkäsittelyohjelmalla saadaan aikaiseksi niin viralliset asiakirjat kuin kirjeet kavereille.

Sovelluksista GlobalDocument on omiaan laajojen asiakirjojen muokkauksessa, jotka sisältävät runsaasti tekstiä ja kuvia. StarMath-sovelluksella luodaan matemaattitisia kaavoja, jotka voidaan kopioida paketin muihin sovelluksiin.

StarSchedule on ajankäyttö- ja kalenteriohjelma. Koko perheen menot saadaan kätevästi muistiin.


Tuttu käyttöliittymä helposti käyttöön

StarOffice ei ole paketillinen erilaisia ohjelmia, vaan kaikki ohjelmat on liitetty saman käyttöliittymän ympärille. Käyttöliittymä muistuttaa Windowsin resurssienhallintaa, joten käytön opettelu on helpompaa.

Käyttöliitymässä ylimpänä on tuttu valikkorivi sisältäen alasvetovalikot. Seuraavana on vakiopainikerivi. Rivillä on sulassa sovussa niin tiedoston muokkauspainikkeet kuin Internet-selaimen ja sähköpostiohjelman painikkeet.

Keskellä on työpöytä, josta löytyy samat pikakuvakkeet kuin Windowsin omasta työpöydästä. Alimmaisena näytetään ohjelmaan vinkkejä ja vihjeitä, joilla työskentely saadaan sujuvammaksi.

StarOfficen käyttöliittymä, StarDesktop sisältää kaikki Windowsin resurssienhallinan toiminnot. StarOfficen työpöydällä voidaan luoda ja poistaa tiedostoja ja kansioita sekä järjestellä niitä. Resurssienhallinnasta poiketen työpöydältä voidaan suoraan ottaa käyttään Internet-sovelluksia ja esimerkiksi käyttää sähköpostia.

Ohjelmisto on ilmainen vain kotikäytössä. Yrityskäytössä paketin hinta on noin 350 mk toimituskuluista riippuen. Mukana tulee ohjelma CD-levyllä ja käyttäjänoppaat. Hinta on edullinben verrattuna perinteisiin toimisto-ohjelmapaketteihin.

StarOffice on ilmaisuudestaan huolimatta laadukas ja monipuolinen toimistosovellus-paketti. Tutunoloisen käyttöliittymän opettelu on helppa ja nopeaa, mutta paketin toimintoja ei opi kuin rohkeasti kokeilemalla.

Myös muiden ohjelmistovalmistajien soisi käyttävänä samaa strategiaa omien sovellustensa levittämiseen.

MIKA KULMALA
18.2.2000


Ajassa -sivulle