Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysToteutumattomat odotukset kiristävät Itä-Timorin tilannettaMoko Soares oli pelätty mies. Kun hän liikkui joukkioineen Itä-Timorilla, kaikki piiloutuivat, sillä Soaresin joukkio tunnettiin erityisen väkivaltaisena.


Nyt Soares on vangittu Indonesiassa, mutta vaikka häntä epäillään kymmenistä murhista, raiskauksista ja muista raaoista rikoksista, häntä odottaa tällä hetkellä syyte aseiden salakuljetuksesta.

Soares johti yhtä niistä kymmenistä itätimorilaisista puolisotilaallisista joukkioista, jotka tekivät parhaansa hävittääkseen Itä-Timorin maan tasalle itsenäisyyttä koskevan kansanäänestyksen jälkeen viime elokuussa.

Hän on tähän mennessä ainoa puolisotilaallisen joukkion johtaja, joka Indonesiassa on vangittu, joten hänen tapaustaan seurataan tarkasti.

YK yrittää suostutella Indonesian viranomaisia asettamaan Soaresin syytteeseen myös niistä väkivaltarikoksista, joista häntä epäillään. Viranomaiset ovat kuitenkin haluttomia tekemään sitä, koska vaikutusvaltainen armeija pitää yhä puolisotilaallisten joukkioiden johtajia liittolaisinaan.

Itätimorilaisten pakolaisleireillä Indonesian puolella rajaa viruvat pelkäävät yhä kaikista kuuluisinta johtajista, Eurico Gueterresia.

Kuten monet muutkin joukkioiden johtajista, Gueterres elää nykyään mukavasti Länsi-Timorin pääkaupungissa Kupangissa. Gueterresista on tullut rikas mies, kun hän on myynyt joukkionsa aseet läheisen Molukkien saariryhmän verisen sodan osapuolille.


YK:n hampaattomuus nostattaa vihaa

Indonesian presidentti Abdurrahman Wahid päätti lopulta pitkän jahkailun jälkeen maanantaina erottaa entisen armeijan komentajan Wiranton hallituksesta. Päätös antoi kuitenkin toivoa siitä, että myös indonesialaiset kenraalit tullaan asettamaan vastuuseen heidän osuudestaan Itä-Timorin väkivaltaisuuksiin.

Wahid päätti erottaa Wiranton sen jälkeen, kun indonesialainen ihmisoikeuskomissio oli kertonut Wiranton olevan vastuussa ihmisoikeusrikkomuksista Itä-Timorilla.

Wahid on toisaalta antanut ymmärtää, että hän aikoo armahtaa Wiranton, mikäli kenraali todetaan syylliseksi tulevassa oikeudenkäynnissä. Monet Wahidin neuvonantajista ovat kertoneet, että presidentti on henkilökohtaisesti vakuuttunut Wiranton syyttömyydestä.

Kovin moni ei Itä-Timorillakaan usko, että kenraalit ja puolisotilaallisten joukkioiden johtajat todella joutuisivat telkien taakse Indonesiassa. Parhaillaan ihmisiä järkyttää paljon enemmän se, ettei edes joukkioiden entisiä jäseniä ole rangaistu Itä-Timorilla.

Useita satoja on kyllä vangittu muutamien viime kuukausien aikana, mutta kaikki on myöhemmin päästetty vapaalle jalalle. YK:n mukaan tämä johtuu siitä, että Itä-Timorilla ei vielä ole tuomioistuinlaitosta, joka olisi voinut käsitellä heidän tapauksensa.

YK:n kyvyttömyys asettaa rikoksista epäiltyjä oikeuden eteen on nostattanut osassa väestöä lynkkausmielialan. Kymmenet itätimorilaiset, joiden epäillään kuuluneen joukkioihin, ovat viime viikkojen aikana joutuneet väkivaltaisten hyökkäysten kohteeksi.


Pakolaiset eivät uskalla palata

Joukkioiden johtajat puolestaan käyttävät hyväkseen hyökkäyksiä pitääkseen mahdollisimman monet itätimorilaiset Indonesian puolella pakolaisleireillä.

He ovat levittäneet huhua, jonka mukaan kaikkien palaajien epäillään kuuluneen joukkioihin ja heidät pahoinpidellään tai tapetaan.

Niistä 260 000 ihmisestä, jotka pakenivat tai jotka pakotettiin lähtemään Itä-Timorilta kansanäänestyksen jälkeen, yli 100 000 elää edelleen leireillä. Osa heistä ei edes halua palata, koska he ovat syyllistyneet rikoksiin tai tehneet yhteistyötä Indonesian hallinnon kanssa ennen lähtöään Itä-Timorilta.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan suurella osalla pakolaisista ei kuitenkaan ole mitään pelättävää Itä-Timorilla. UNHCR:n mukaan pakolaisten palaamista vaikeuttaa ensi sijassa Itä-Timorin kaoottinen taloudellinen ja sotilaallinen tilanne.

YK:n Itä-Timorin hallinto myöntää, ettei itätimorilaisten elämä muutamien viime kuukausien aikana juuri ole parantunut.

Työttömyys on edelleen katastrofaalisen korkea, yhteiskunnan perusrakenteiden jälleenrakentamista ei ole edes aloitettu, elintarvikkeiden jako kangertelee ja muun muassa rakennusmateriaaleista on huutava pula.

Vaikka itätimorilaiset ovatkin kiitollisia siitä, että YK on palauttanut järjestyksen heidän kotimaahansa, on ilmassa jatkuvasti yhä enemmän merkkejä siitä, että he ovat kyllästyneet niihin esteisiin, jotka estävät heidän elinolosuhteidensa parantamisen.

Joissain tapauksissa tyytymättömyys on jo purkautunut hyökkäyksiin YK:n henkilökuntaa kohtaan.

Myös arvostettu itätimorilaisjohtaja Xanana Gusmao on myöntänyt, että kansa on kärsimätöntä odotettuaan 24 vuotta vapautumista vihatusta indonesialaisvallasta.

Tuoreessa sanomalehtihaastattelussa Gusmao totesi suurimman huolensa tällä hetkellä olevan se, että tämä tyytymättömyys purkautuu tuhoavaksi raivoksi.

Lue myös artikkelit:

  • Indonesia solmussa
  • Indonesian Itä-Kalimantan arvostelee Jaavan ylivaltaa

    STT-MH
    18.2.2000


    Ulkomaat -sivulle