Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysEuroopan tiukin tupakkalaki voimaan maaliskuussaMaaliskuun ensimmäinen päivänä Suomessa astuu voimaan Euroopan tiukin tupakkalaki. Uudistettu laki velvoittaa uutuutena myös ravintolat lain piiriin.


Tupakointi on kielletty baaritiskillä ja pelitiloissa, mikäli ilmastoinnilla ei voida estää tupakansavun kulkeutumista työntekijän työalueelle.

Tupakoiville voidaan perustaa omia tarjoilutiloja, joista savu ei kulkeudu ravintolan savuttomiin osiin.

Suuri osa lain edellyttämistä muutoksista voidaan toteuttaa ilmastointia tehostamalla ja kohtuullisilla tilojen uudelleenjärjestelyillä.

Kaikkien yli 50 neliön ravintoloiden pitää muuttua savuttomiksi reilun vuoden siirtymäajan kuluessa. Tupakoiville asiakkaille voidaan järjestää omia tarjoilutiloja, niiden koko ei saa kuitenkaan ylittää 50 prosenttia tarjoilutiloista. Siirtymäaika alkaa 1. maaliskuuta ja päättyy 1. heinäkuuta 2001.

Työsuojelullisesti laki edellyttää ravintoloitsijalta paljon. Ensimmäinen heinäkuuta tupakansavu muuttuu työsuojelulaissa syöpävaaralliseksi aineeksi, jolta työntekijät on suojattava.

Laki tehostaa työntekijöiden työturvallisuutta, sillä työnantajan on esimerkiksi tehtävä riskiarviointeja, seurattava savulle altistumista ja ilmoitettava yli 40 päivää vuodessa savulle altistuvat työntekijät ammattisairaus- eli ASA-rekisteriin.

Uudessa laissa henkilöstö pääsee erityisäitiyspäivärahan piiriin, mikäli raskaana olevaa henkilöä ei voida siirtää pois savulle altistavasta työstä.


Savuttomuus tulevaisuuden trendi

Hotelli- ja ravintola-alan työnantajat hyväksyvät tupakkalain lähtökohdat.
- Savuttomuus on tulevaisuuden trendi. Myös ravintoloissa on syytä alentaa sekä työntekijöiden että asiakkaiden altistumista savulle, kertoo liiton asiamies Pekka Ropponen.

Savuttomuuden toteuttaminen ei kuitenkaan ole helppoa, sillä esimerkiksi juomavaltaisissa pubeissa, diskoissa, yökerhoissa ja seurusteluravintoloissa huomattava osuus asiakkaista polttaa säännöllisesti tai ravintolassa käynnin yhteydessä.

- Odottelemme selviä ohjeita remontoinnin suhteen, Ropponen sanoo.

Hotelli- ja ravintolahenkilökunnan liiton liittosihteeri Leena Rautavuori on tyytyväinen uudistuksiin. Edellisessä vuonna 1995 voimaan tulleessa tupakkalaissa ravintolat jäivät lain ulkopuolelle.

- Parannusesitykset ovat toivottuja työntekijöiden piirissä. Odottavat äidit ovat olleet hyvin hyvillään muutoksesta ja mahdollisuudesta tarjota lapselle jo sikiövaiheessa terveet lähtökohdat, Rautavuori kehuu.

Tupakkalain työsuojelun toteutumisesta vastaa työpaikalla työnantaja.

STT-MH
18.2.2000


Kotimaa -sivulle