Euroopan tiukin tupakkalaki voimaan maaliskuussa
Maaliskuun ensimmäinen päivänä Suomessa astuu voimaan Euroopan tiukin tupakkalaki. Uudistettu laki velvoittaa uutuutena myös ravintolat lain piiriin.
Tupakointi on kielletty baaritiskillä ja pelitiloissa,
mikäli ilmastoinnilla ei voida estää tupakansavun
kulkeutumista työntekijän työalueelle.
Tupakoiville voidaan perustaa omia tarjoilutiloja,
joista savu ei kulkeudu ravintolan savuttomiin
osiin.
Suuri osa lain edellyttämistä muutoksista voidaan
toteuttaa ilmastointia tehostamalla ja
kohtuullisilla tilojen uudelleenjärjestelyillä.
Kaikkien yli 50 neliön ravintoloiden pitää muuttua
savuttomiksi reilun vuoden siirtymäajan kuluessa.
Tupakoiville asiakkaille voidaan järjestää omia
tarjoilutiloja, niiden koko ei saa kuitenkaan ylittää
50 prosenttia tarjoilutiloista. Siirtymäaika alkaa 1.
maaliskuuta ja päättyy 1. heinäkuuta 2001.
Työsuojelullisesti laki edellyttää ravintoloitsijalta
paljon. Ensimmäinen heinäkuuta tupakansavu
muuttuu työsuojelulaissa syöpävaaralliseksi
aineeksi, jolta työntekijät on suojattava.
Laki tehostaa työntekijöiden työturvallisuutta,
sillä työnantajan on esimerkiksi tehtävä
riskiarviointeja, seurattava savulle altistumista ja
ilmoitettava yli 40 päivää vuodessa savulle
altistuvat työntekijät ammattisairaus- eli
ASA-rekisteriin.
Uudessa laissa henkilöstö pääsee
erityisäitiyspäivärahan piiriin, mikäli raskaana
olevaa henkilöä ei voida siirtää pois savulle
altistavasta työstä.
Savuttomuus tulevaisuuden trendi
Hotelli- ja ravintola-alan työnantajat hyväksyvät
tupakkalain lähtökohdat.
- Savuttomuus on tulevaisuuden trendi. Myös
ravintoloissa on syytä alentaa sekä työntekijöiden
että asiakkaiden altistumista savulle, kertoo liiton
asiamies Pekka Ropponen.
Savuttomuuden toteuttaminen ei kuitenkaan ole
helppoa, sillä esimerkiksi juomavaltaisissa
pubeissa, diskoissa, yökerhoissa ja
seurusteluravintoloissa huomattava osuus
asiakkaista polttaa säännöllisesti tai ravintolassa
käynnin yhteydessä.
- Odottelemme selviä ohjeita remontoinnin
suhteen, Ropponen sanoo.
Hotelli- ja ravintolahenkilökunnan liiton
liittosihteeri Leena Rautavuori on tyytyväinen
uudistuksiin. Edellisessä vuonna 1995 voimaan
tulleessa tupakkalaissa ravintolat jäivät lain
ulkopuolelle.
- Parannusesitykset ovat toivottuja työntekijöiden
piirissä. Odottavat äidit ovat olleet hyvin hyvillään
muutoksesta ja mahdollisuudesta tarjota lapselle
jo sikiövaiheessa terveet lähtökohdat, Rautavuori
kehuu.
Tupakkalain työsuojelun toteutumisesta vastaa
työpaikalla työnantaja.
STT-MH
18.2.2000
Kotimaa -sivulle
|