Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tauno Matomäki: Tämä tulee jatkumaan

UPM-Kymmene yhdistyy amerikkalaisen Championin kanssa



UPM-Kymmene yhdistyy amerikkalaisen metsäyhtiön Champion Internationalin kanssa. Fuusiossa syntyy liikevaihdoltaan ja markkina-arvoltaan maailman toiseksi suurin metsäyhtiö amerikkalaisen International Paperin jälkeen.


UPM-Kymmenen osakkeenomistajille uudesta yhtiöstä tulee 58 prosenttia ja Championin omistajille loput.

Yhdistymisessä UPM-Kymmene luopuu nimestään, mutta aarnikotka säilyy uudenkin yhtiön logona, vaikka nimeksi tulee Champion International. Kotipaikkaansa Champion pitää Helsingissä.

UPM-Kymmenen toimitusjohtajasta Juha Niemelästä tulee sen toimitusjohtaja. Niemelän ohella myös muut UPM-Kymmenen johtajistoon kuuluvat istuvat myös uuden yhtiön johtajistossa.

UPM-Kymmenen hallituksen puheenjohtajan Tauno Matomäen mukaan keskittyminen metsäalalla ei suinkaan jää tähän, ei UPM-Kymmenkään osalta.

Moni suomalaisfuusioita luotsannut Matomäki ei haikaile edes nimen perään.
- Uusi nimi on yhtä suomalainen kuin UPM-Kymmenekin, hän sanoo.

Osapuolet katsovat yhdistymisen tuovan merkittävät kustannussäästöt jo heti kättelyssä. Ensimmäisenä vuonna noin 600 miljoonaa markkaa ja sen jälkeen vuosittain miljardin markan verran.

Järjestelyn henkilöstövaikutuksia ei vielä tiedetä. Kilpailusyistä niitä ei Niemelän mukaan ole voitu selvittää. Jatkossa yhdistyminen voi hänen mukaansa tuoda myös irtisanomisia. Uusi yhtiö työllistää 49 000 ihmistä, joista runsaat 40 prosenttia työskentelee Suomessa.

Uuden yhtiön liikevaihto on noin 88 miljardia markkaa. Stora-Enso keräsi viime vuonna 63,2 miljardin markan liikevaihdon.


Toisiaan täydentävät tuotevalikoimat

Ensi kerran yhdistyminen oli esillä vuoden 1998 syksyllä, jolloin Niemelä ja Championin hallituksen puheenjohtaja Richard E. Olson tapasivat. Siitä alkaen asia on ollut eri muodoissa esillä kunnes lopulliset neuvottelut alkoivat viime vuoden syksyllä.

Yllätys yhdistyminen ei ole, sillä hakevathan lähes kaikki metsäyhtiöt partneria. Fuusio yli valtameren ei sekään yllätä, sillä Euroopassa tällainen ei enää ole mahdollista. Kilpailuviranomaiset tulisivat väliin, jos isot yrittäisivät liittoutua näillä markkinoilla.

Nyt sekä Niemelä että Olson kilvan kehuvat yhdistymisen etuja: toisiaan täydentäviä tuotevalikoimia ja maantieteellistä sijaintia. Championilla ei ole juuri mitään toimintaa Euroopassa, joka taas on UPM-Kymmenen vahvinta aluetta.

Uuden Championin tuotannosta ja henkilöstöstä runsaat 40 prosenttia on Suomessa ja 30-40 prosenttia Pohjois-Amerikassa.

Yhdistymisen julkistamisen jälkeen UPM-Kymmenen kurssi laski. Siitäkään Niemelä ei kanna huolta.
- Ensi reaktio oli odotettu.

Hänen mukaansa aina löytyy sijoittajatahoja, jotka katsovat, että ratkaisun tuotot tulevat kovin pitkän ajan kuluttua.


Osakkeita vaihdetaan

Yli 120 miljardin markan kauppa toteutetaan osakevaihdolla. Championin osakkaille suunnataan UPM-Kymmenen osakkeita. Championin omistaja saa yhtä osaketta kohti 1,99 UPM-Kymmenen osaketta.

Championin suurimmat omistajat ovat Scanford C. Bernstein & Company, Fidelity ja Capital Resear. UMP-Kymmenen suurimpia omistajia ovat Pohjola-ryhmä, Ilmarinen ja Sampo.

Niemelä ylistää kaupan toteutustapaa, osakevaihtoa. Näin yhtiön tase pysyy vahvana. Niemelän mukaan osakevaihtokauppa ei olisi ollut mahdollista, jos UPM-Kymmene ei olisi listautunut viime vuonna New Yorkin pörssiin.

Nyt tehdyssä kaupassa ei makseta goodwillistä, yrityksen maineesta. Rahalla tehdyssä kaupassa sen arvo Niemelän mukaan olisi ollut noin 30 miljardia markkaa.

Tiedotustilaisuudessa osapuolet esittivät analyytikkojen laskelman, jonka mukaan yhdistyminen parantaa ensi vuonna uuden yhtiön osakekohtaista tulosta seitsemän prosenttia.

STT-IA
18.2.2000


Talous -sivulle