Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tutkimus Hitleristä ja hameväestä



Äitienpäivää vietettiin ympäri maailman viime sunnuntaina. Natsi-Saksassa äitienpäivää vietettiin suurena juhlana, mutta eri perustein ja eri aikaan kuin nykymaailma päivää juhlistaa.


Natsi-Saksassa äitienpäivä oli suuri juhla, sillä se oli yksi tapa korostaa äitiyden merkitystä. Kun kansallissosialistit tulivat valtaan ja saavuttivat vahvan aseman yhteiskunnassa, äitienpäivä siirrettiin Hitlerin äidin syntymäpäiväksi.

Natsi-Saksassa äitienpäivää juhlittiin 12.elokuuta. Aiemmin Saksassakin sitä oli vietetty toukokuun toisena sunnuntaina.

Nämä tiedot perustuvat filosofian maisteri Aino Förstin pro gradu -työhön Hitler ja hameväki. Naisen ihannekuva, rooli ja tehtävät Hitlerin puheissa 1932-1945. Hän on tehnyt tutkimuksen Turun yliopiston Saksan kielen ja kulttuurin laitokselle.

Kansallissosialistien valtaannousu 1933 palautti Saksan patriarkaaliseen yhteiskuntajärjestykseen, jossa naisilla oli vain vähäinen rooli.

Hitlerin käsityksen mukaan naisen maailman muodostivat mies ja perhe. Julkiset ja yhteiskunnalliset tehtävät oli varattu vain miehelle.

Försti kertoo kansallissosialistien ajatelleen, että naisen tärkein tehtävä on lasten synnyttäminen, koska se varmisti kansakunnan olemassaolon.

Hitler aloitti määrätietoisen kampanjan syntyvyyslukujen nostamiseksi ja julisti, että jokaisen tytön kasvatuksen päämäränä on oltava äitiys.

- Rodullisesti puhtaiden lasten tuottamisesta tuli tärkeä osa Hitlerin harjoittamaa mahtipolitiikkaa. Motiivina ei ollut rakkaus lapsiin vaan Saksan sotilaallisen voiman kasvattaminen. Lisävoimaa tarvittiin elintilan laajentamiseksi kasvavalle kansalle, Försti selostaa.


Naiset asetehtaisiin, ideologia päälaelleen

Syntyvyyslukujen nostamiseen Hitler vaikutti propagandan lisäksi lainsäädännöllisin ja sosiaalipoliittisin keinoin. Hän aloitti heti valtaan tullessaan toimet naisten häätämiseksi työelämästä, yliopistosta ja yhteiskunnallisesti merkittävistä viroista.

Försti korostaa, että naisen paikka oli kotona. Syntyvyysluvut ja avioliittojen määrä nousivat nopeasti. Ratkaiseva käänne tapahtui kuitenkin, kun toinen maailmansota syttyi, ja aseteollisuus vaati lisää työvoimaa.

- Naisen työpanoksesta tuli tärkeä, ja koko ideologia kääntyi päälaelleen, sillä nyt naisen paikka olikin asetehtaassa, jossa nainen oli miehen korvike, Försti kuvaa.

Kansallissosialistit ajattelivat, että lapsen synnyttäminen Hitlerille oli yhtä suuri uroteko kuin isänmaan puolesta taisteleminen. Äitienpäivää vietettiin sen tähden natsi-Saksassa juhlallisin menoin, vaikka äitienpäivä ei ollutkaan heidän keksimänsä.

Kansallissosialistit jakoivat valtakaudellaan ansioituneille äideille kunniamerkkejä, jotka oli porrastettu lapsiluvun mukaan.

Kultaisen mitalin sai enemmän kuin kahdeksan lasta, hopeisen mitalin enemmän kuin kuusi ja pronssisen enemmän kuin neljä lasta kansakunnan olemassaolon turvaamiseksi synnyttänyt äiti.

STT-IKK
19.5.2000


Ajassa -sivulle