Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ajan suunnassa lyhyesti



Höyrykuunari Salamasta valmistui multimedia

"Saimaan vanhan rouvan tarina" eli Salama-multimedia tarjoaa kiehtovan tavan lähestyä vuonna 1898 uponneen höyrykuunari Salaman tarinaa. Vuonna 1874 valmistunut laiva kertoo multimediassa itse tarinansa syntymästä museoalukseksi.

Multimedia on jaettu kolmeen eri osaan: synty, liikenteessä olo ja nosto. Lisäksi multimediassa on hieno, mutta dramaattinen animaatio Salaman uppoamisesta. Esitys pitää sisällään myös aiemmin julkaisemattomia kuvia Salaman nostosta vuonna 1971.

Salama-multimedian käsikirjoitus on Savonlinnan maakuntamuseon tutkijan Kimmo Antilan ja toteutuksesta vastaa Arttu Romo. Graafinen suunnittelu on Tapio Wilskan. Multimedia julkistettiin torstaina Savonlinnan maakuntamuseossa.


Reaaliaikainen merisää kännykällä

Ilmatieteen laitoksen Weatherproof GSM-merisääpalvelusta saa nyt reaaliaikaisia säätietoja. Tiedot saa tekstiviestinä koko Itämeren eri alueiden havaintoasemilta sekä Saimaalta.

Palvelusta saa tekstiviestinä kaikkien Itämeren merialueiden tuuliennusteen. Viesti sisältää ennusteen tuulen suunnasta ja nopeudesta aina kuuden tunnin välein kahden vuorokauden päähän.

Ennusteiden lisäksi tekstiviestinä saa nyt myös reaaliaikaisia havaintotietoja eri merialueiden havaintoasemilta. Palvelusta saa merialueesta riippuen kolmen tai neljän havaintoaseman tuulitiedot.

Tuulen suunnan, nopeuden ja maksimituulen lisäksi merialueen yhdeltä asemalta kerrotaan myös lämpötila, suhteellinen kosteus ja ilmanpaine.

Palvelussa Itämeri on jaettu 27 alueeseen, joissa on yli 50 havaintoasemaa. Osa asemista on automaattisia, joista tietoa saadaan jopa puolen tunnin välein. Reaaliaikaisia havaintoja tekstiviestinä saa kirjoittamalla MERINYT, merialueen numeron ja lähettämällä viestin numeroon 16162.

Tuuliennusteissa uutta on tuulen nopeuden ilmoittaminen vaihteluvälein, jolloin ennuste kertoo myös maksimituulen.

Ennuste tilataan kirjoittamalla viesti MERI, sen jälkeen merialueen numero, jonka jälkeen tilaus lähetään samaan palvelunumeroon 16162. Merisää-tekstiviestin hinta on viisi markkaa.


Veroehdotuksen tarkistajille apua Internetissä

Lähiviikkoina miljoonat suomalaiset saavat postitse verottajalta veroehdotuksen. Veronmaksajain Keskusliitto tarjoaa kaikille veroehdotuksen täyttäjille apua ja vinkkejä osoitteessa www.veronmaksajat.fi.

Veroehdotuksen tarkistamisaika päättyy 19. kesäkuuta. Ainakin puoli miljoonaa suomalaista joutuu palauttamaan veroehdotuksen siihen mennessä verottajalle korjattuna. Yleisimmin muutokset koskevat myynti- ja pääomatuloja, tulonhankkimismenoja, työmatkakuluja sekä kotitalousvähennystä.

Tarjolla on perusohjeiden lisäksi linkkejä syvemmän tiedon lähteille.


Internetin kotikäyttäjiä Suomessa jo 1 372 000

Yli puolet suomalaisista on käyttänyt www-palveluja Internetissä kolmen viime kuukauden aikana.

Internetin käyttäjien kasvu on koko väestön osalta vuositasolla nykyisin enää noin 20 prosenttia, mutta kotikäyttäjien määrän kasvu jatkuu edelleen voimakkaana.

Viimeksi kuluneen vuoden aikana yli 400 000 15 vuotta täyttänyttä suomalaista aloitti verkon kotikäytön, ja 15-79-vuotiaita kotikäyttäjiä arvioidaan nyt olevan jo yli 1 370 000. Vuosi sitten näitä kotikäyttäjiä oli 965 000, eli kasvua vuodessa oli 42 prosenttia.

Koko 15-79-vuotiaasta väestöstä yli puolet eli 52 prosenttia on selaillut Internetin www-sivuja edellisen kolmen kuukauden aikana. Hieman vajaa puolet, 47 prosenttia, on lähettänyt tai vastaanottanut sähköpostia kolmen viime kuukauden aikana.

Tiedot perustuvat Suomen Gallup Web Oy:n tuoreimpaan Gallup NetTrack -tutkimukseen. Siinä seurataan Internetin käytön kehitystä Suomessa haastattelemalla viikoittain 500 suomalaista valtakunnallisesti edustavasta otoksesta puhelimitse.

Tulokset raportoidaan kuukausittain aina kahden edellisen kuukauden yhteenlasketuista tuloksista. Tällä viikolla valmistunut tuorein raportti koostuu yhteensä 4 537 vastaajan aineistosta, joka on kerätty maalis-huhtikuun aikana. Tutkimuksen virhemarginaali on puoleen tai toiseen yksi prosenttiyksikkö.

Koonnut: IA
19.5.2000


Ajassa -sivulle