Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Italian kansanäänestykset uusi voitto Berlusconille



Italian sunnuntaiset uudistuksia koskevat kansanäänestykset olivat uusi voitto oppositiojohtaja Silvio Berlusconille ja ovat omiaan horjuttamaan pääministeri Giuliano Amaton keskustavasemmistolaista kahdeksan puolueen hallitusta.


Runsas kuukausi sitten Berlusconin johtaman keskustaoikeiston voitto kunnallisvaaleissa kaatoi pääministeri Massimo D'Aleman hallituksen. Nyt runsaat kaksi kolmasosaa äänestäjistä noudatti Berlusconin kehotusta jättää äänestämättä.

Tästä syystä äänestysprosentti sunnuntain seitsemässä kansanäänestyksessä ei yltänyt vaadittuun 50 prosenttiin plus yhteen ääneen. Näin kävi jo toisen kerran runsaan vuoden aikana.

Sunnuntain seitsemässä kansanäänestyksessä äänesti vain noin 32 prosenttia äänioikeutetuista - paljon odotettua vähemmän. - Kansanäänestys fiasko, Berlusconi voittaa, otsikoi torinolainen La Stampa -lehti.

Italialaiset äänestivät sunnuntaina seitsemässä erillisessä kansanäänestyksessä poliittisista sekä vaalitapaa ja oikeuslaitosta koskevista uudistuksista. Tärkein äänestys koski siirtymistä puhtaisiin enemmistövaaleihin, mikä vähentäisi pienpuolueiden vaikutusvaltaa ja johtaisi vakaampiin ja pitkäikäisempiin hallituksiin.

Amatolla saattaa olla edessään ohdakkeinen polku, vaikkei kansanäänestystulos vielä merkitse hallituksen välitöntä kaatumista niin kuin D'Aleman hallitukselle kävi kunnallisvaalien jälkeen.


Ennenaikaiset parlamenttivaalit?

Italian seuraavat parlamenttivaalit on järjestettävä viimeistään 11 kuukauden kuluessa. Ennenaikaiset vaalit näyttävät Il Messaggero -lehden mukaan kuitenkin entistäkin todennäköisimmiltä nyt kun Amaton hallituksen asema on heikentynyt.

Berlusconi itse ei aikaillut vaatiessaan Amaton hallitusta eroamaan ja tekemään tilaa ammattiministereistä koostuvalle hallitukselle. Monet uskovatkin, että Berlusconi voittaisi parlamenttivaalit, jos ne pidettäisiin nyt.

- Giuliano Amatolla oli jo ennestään vaikeuksia ja nyt niitä on vielä enemmän, Corriere della Sera -lehti kirjoitti.

Amato vakuutti kuitenkin maanantaina, ettei kansanäänestystulos vaikuta hänen hallituksensa asemaan. Hän sanoi eroavansa vain saatuaan epäluottamuslauseen parlamentilta.

Alhainen äänestysprosentti johtui Amaton mukaan äänestäjien väsymyksestä "sekavaan poliittiseen tilanteeseen". Hän lisäsi kuitenkin, että asiantilan korjaaminen kuuluu hallitukselle.

Vaikka Amato oli julistautunut puolueettomaksi kansanäänestyksissä, ajoi suurin hallituspuolue, vasemmistodemokraatit, tarmokkaasti vaaliuudistusta ja kärsi nolon tappion.


Vaaliuudistus takkuilee

Italialaisilta kysyttiin, haluavatko he luopua nykyisestä vaalitavasta, jossa 25 prosenttia parlamentin paikoista täytetään suhteellisella vaalitavalla ja muut enemmistövaaleilla, joissa valituksi tulee vain eniten ääniä saanut ehdokas.

Nykyinen vaalitapa on johtanut pikkupuolueiden kirjoon ja heikkoihin kokoomushallituksiin. Parlamentissa on tällä hetkellä 40 puoluetta ja ryhmää.

Useimmat poliitikot ovat yhtä mieltä siitä, että jonkinlainen vaaliuudistus on tarpeen. Amaton hallitus on Italian 58:s sodan jälkeen ja neljäs keskustavasemmiston tultua valtaan vuonna 1996 pidetyissä edellisvaaleissa.

Myös Italian keskuspankki, Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) ja teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD katsovat, että uudistukset kohentaisivat maan taloutta ja houkuttelisivat Italiaan pitkäaikaisia investointeja.

Kysymys on kuitenkin niin kuin kanasta ja munasta. Suuret uudistukset vaativat vahvaa hallitusta ja vahva hallitus taas edellyttää vaalitavan muutosta.

STT-IA
22.5.2000


Ulkomaat -sivulle