Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Koulujen huumeseulonta arveluttaa asiantuntijoita



Useiden oppilaitosten aloittamat huumeseulonnat saattavat ylittää kuntien ja koulujen toimivallan, sillä oppilaiden testaukseen ei nykylaeista löydy perusteita.


Sekä johtava valtiosääntöoppinut Antero Jyränki että Opetushallituksen ja Stakesin asiantuntijat pitävät testejä arveluttavina, ja sisäministeriössäkin ne arvioidaan tällä haavaa perusteettomiksi.

Kun lainsäädäntöä asiasta ei ole, huumetestien suorittaminen oppilaitoksissa ei kuulu kunnan toimivaltaan, totesi kuntaministeri Martti Korhonen (vas.) vuodenvaihteessa eduskunnassa vastatessaan asiasta tehtyyn kirjalliseen kysymykseen.

Professori Antero Jyränki sanoo, että testit liittyvät sekä ruumiillisen koskemattomuuden suojaan että yksityisyyden suojaan, jotka ovat perusoikeuksia.

- Heti kun puututaan yksilön oikeuksiin, pitäisi olla lakipohja. Alaikäinen on periaatteessa samassa asemassa perusoikeussuojan suhteen kuin aikuinenkin, Jyränki tähdentää.

Hänen mielestään testien lähtökohtana tulisi olla konkreettinen epäily huumeiden käytöstä.

Oikeuskanslerinvirasto on hiljan omasta aloitteestaan ottanut selvitettäväkseen Lohjan ammattioppilaitoksen huumetestit ja erottamisseuraamukset.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Riitta-Leena Pauniolla puolestaan on selvitettävänä Vantaan terveyden- ja sosiaalihuoltoalan oppilaitoksen ja Savitaipaleen kunnan peruskoulujen huumetestien laillisuuspohja. Ratkaisu annetaan touko-kesäkuussa.


Ohjeita odotellaan

Valtion kouluviranomaisilla ei ole valtuuksia puuttua oppilaitosten huumetesteihin muuten kuin valistuksen voimin. Opetushallitus ja Stakes ovatkin jo kuukausia valmistelleet uutta tiedotetta huumetestauksesta, mutta asia on osoittautunut pulmalliseksi ja ohjetta odotellaan yhä.

Myös koulujen testauskäytäntöä ei ole kartoitettu, mutta seulontojen tiedetään olevan jo laajassa käytössä. Stakesin kehittämispäällikkö Saini Mustalampi kehottaa oppilaitoksia ottamaan aikalisän ohjeen valmistumiseen asti.

- Nyt testejä tehdään villisti, mikä on huolestuttavaa, hän sanoo.

Mustalammen mielestä testien käyttö on järkevää silloin, kun halutaan puuttua oirehtimiseen, joka on selkeästi haitallista joko nuorelle tai hänen ympäristölleen. Sen sijaan seulontoihin hän suhtautuu hyvin kriittisesti.

- Käytännössä oikeutta massaseulontoihin ei ole. Lisäksi niissä on eettisiä ongelmia, jotka liittyvät testien luotettavuuteen, leimaavuuteen ja toimiin testien jälkeen, Mustalampi toteaa.

Mustalammen mielestä oppilaitosten pitäisi tehdä päihdeohjelma ennen testien aloittamista. Siitä pitäisi löytyä tieto, kuinka poikkeavissa tilanteissa menetellään ja mitkä ovat kenenkin roolit ja vastuut. Päihdeohjelmaan kirjattaisiin myös ensisijaiset ja täydentävät toimet.

Tietoa tarvitaan myös siitä, mikä käyttö vaatii hoitoa ja minkä aineen pitkäaikaisvaikutukset todella vaikuttavat esimerkiksi työturvallisuuteen.


Huumeita kaikkialla

Opetushallituksen pääjohtaja Jukka Sarjala myös suhtautuu testeihin varauksella sekä oppilaiden perusoikeuksien turvaamisen että testien luotettavuuden kannalta, eikä toistaiseksi suosittele oppilaitoksille seulontojen järjestämistä.

- Erityisen arveluttavalla tiellä ollaan silloin, kun oppilaitos rinnastaa testistä kieltäytymisen positiiviseen tulokseen, hän painottaa.

Pääjohtaja kaipaisikin asiasta pykäliä koululakeihin. Toistaiseksi lainmuutosta ei kuitenkaan ole vireillä. Opetusministeriön lainsäädäntöneuvoksen Arto Sulosen mielestä tilanne kannattaisi selvittää ensin yhdessä työministeriön kanssa, koska sama puute vaivaa myös työlainsäädäntöä.

Sulonen huomauttaa, ettei seulontojen lopettaminen estä ammattioppilaitoksia puuttumasta huumeidenkäyttöön työsuojelusyistä. Jos oppilaan todella epäillään olevan vaaraksi esimerkiksi laitteita käyttäessään, hänelle voidaan tarjota vaihtoehdoksi huumetestiä tai työtehtävästä luopumista.

Huumeita sinänsä ei haluta vähätellä. Kun ongelma on levinnyt suurista kaupungeista aivan koko maahan, aineita on jo tarjolla joka yläasteen tuntumassa.
- Olen äärettömän huolissani, myöntää pääjohtaja Sarjala.


Lukiolaisten mielestä seulonta olisi liikaa

Helsinkiläisen Alppilan lukion toisluokkalaiset tuomitsevat ajatuksen huumeseulonnasta ihmisarvoa loukkaavana ja äärimmäisen epämiellyttävänä. He harkitsisivat periaatteellista kieltäytymistä, jos testejä omassa koulussa alettaisiin järjestää.

Ennaltaehkäisyksi seulonnasta ei ole, koska kokeilutilanteessa tuskin testejä muistellaan.
- Eihän huumeidenkäyttöä suunnitella ennalta, ihmettelevät oppilaat.

Kiinnijääville koituvat seurauksetkin kummastuttavat.
- Jos joutuu ulos koulusta, syrjäytyy vain enemmän, puuskahtaa Tuuli Asikainen.
- Turhaa leimaamista, toteaa Pauliina Pohjonen.

Oppilaiden mielestä huumekeskustelussa kaivattaisiin suhteellisuudentajua. Alkoholi on ongelmana isompi, ja myös nuorten mielenterveyspalveluissa olisi korjaamisen varaa.

Testejä tehokkaampaa ennaltaehkäisyä olisi mielekäs tekeminen ja aikuisen läsnäolo, mutta lama vei nuorisotiloja mennessään.

Hoitoonhakeutumistakin pitäisi helpottaa ja valistusta jakaa nykyistä aiemmin, jo alaluokkalaisille. Tunteenomainen kärjistäminen ei kuitenkaan auta, sillä "järjestötätien" pelottelu huvittaa ja entisten käyttäjien kauhukertomukset tuntevat kaukaisilta.

Jouni Westling pitääkin tärkeänä, ettei valistus ole ristiriidassa esimerkiksi tiedotusvälineiden välittämän tutkimustiedon kanssa.

Malttia huumetesteihin on vaatinut myös ammattiin opiskelevien keskusjärjestö Sakki, joka kannanotossaan toteaa testien puuttuvan oppilaiden henkilökohtaiseen koskemattomuuteen.


Lohjalla käyttäjä erotetaan kuukaudeksi

Lohjan ammattioppilaitoksen rehtori Heikki Leppänen uskoo testien yleistyvän toisen asteen oppilaitoksissa. Lohjalla oppilaita on ohjattu aktiivisesti huumetesteihin jo kolmen vuoden ajan, mutta koulussa tehdyt alkutestit aloitettiin viime syksynä.

- Opiskelijat valikoidaan testeihin arpomalla luokka kerrallaan tai moniammatillisen opiskelijahuoltoryhmän pohdinnan perusteella, Leppänen sanoo.

Terveydenhoitaja tekee huumetestin ja testitulos varmennetaan laboratoriossa. Kymmeniä opiskelijoita on testattu.

Tänä lukuvuonna on huumeista jäänyt kiinni kymmenkunta oppilasta. Muutama oppilas on kärähtänyt tänä vuonna jo kaksi kertaa. Yleisimmät käytetyt aineet ovat olleet kannabistuotteita ja lääkkeitä. Kovia huumeita ei ole löytynyt.

Ensimmäisestä kerrasta oppilas erotetaan kuukaudeksi, toisesta kahdeksi ja kolmannesta esitetään kuntayhtymälle oppilaan erottamista.

Koulussa on noin 650 oppilasta. Huumeiden käyttö on ollut yllätys 70-80 prosentille nuorten vanhemmista. Rehtorin mukaan testiin osallistuminen on vapaaehtoista. Tähän mennessä kaikki ovat suostuneet testiin.

Leppänen perustelee testejä muun muassa oppilaiden työturvallisuudella. Oppilaitoksessa käsitellään vaarallisia koneita ja laitteita, jotka väärin käytettyinä voivat aiheuttaa vaaratilanteita.

Lohjan ammattioppilaitos sai sokkiherätyksen huumetodellisuuteen kolme vuotta sitten, kun poliisin tutkimusten pohjalta selvisi, että 60 oppilasta oli sekaantunut huumevyyhtiin.

Leppänen ihmetteleekin, minkälaista ruususen unta nukutaan edelleenkin monissa toisen asteen oppilaitoksissa, yläasteilla ja junioriurheilujoukkueissa.

STT-IKK
19.5.2000


Kotimaa -sivulle