Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Suuret ikäluokat ovat hemmottelun sukupolvi



Sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat kokevat tuoreen tutkimuksen mukaan ikääntymisen positiiviseksi ja ihmeelliseksi uudeksi elämänvaiheeksi.


Vuosien karttumisen sisältyy runsaasti myös vapauttavia kokemuksia ja aikuisuus on tavoiteltava tila. Näin todetaan ET-lehden Suuri Valinta 2000 -tutkimuksessa, joka julkistettiin Helsingissä keskiviikkona.

Tutkimuksen mukaan suuret ikäluokat ovat eläneet koko ikänsä lisääntyvän hyvinvoinnin ympäröimänä, mikä tekee heistä päteviä ennustamaan hyvinvointiyhteiskunnassa esiintyviä uudenlaisia ikääntymisen arvoja ja asenteita.

Suurille ikäluokille ikääntyminen on ihme, johon todella pääsee tutustumaan vasta "oikean aikuisuuden" alkaessa noin 40 ikävuoden jälkeen.

Naiset suhtautuvat tähän uuteen elämänvaiheeseen miehiä positiivisemmin ja ovat hieman halukkaampia jäämään osa-aikaeläkkeelle kuin miehet.

Ikääntymistä piti rikkautena 77 prosenttia kaikista yli 45-vuotiaista. Varsinaiset suuret ikäluokat suhtautuivat ikääntymiseen vieläkin myönteisemmin. Ikääntymisen ylivoimaisesti ikävimpänä puolena pidettiin terveyden heikkenemistä.


Eläkepäivillä palmujen alle

Tutkimuksen suunnittelijan, viestintäpsykologi Mirka Parkkisen mukaan ihminen haluaa saada ikääntyessään yhä enemmän aikaa itselleen ja harrastuksilleen.

- Yllättävän moni keski-ikäinenkin katsoo olleensa työelämässä jo tarpeeksi kauan. Esimerkiksi jopa 38 prosenttia 45-55 -vuotiaista olisivat valmiita konkretisoimaan vapautumisensa tulevaisuudessa muuttamalla lämpimämpiin maihin, esimerkiksi Portugaliin tai Espanjaan osaksi vuotta, Parkkinen kertoo.

Tutkimuksen mukaan ikä tuo mukanaan paljon hyvää. Vanhetessa aikaa jää enemmän oman itsenä toteuttamiseen. Aikuisuuden murrosikä ajoittuu useimmilla kolmekymppisyyden jälkipuoliskolle. Sen jälkeen ikääntymisestä tulee vapauttava, elämää eteenpäin kantava.

- Nämä sodan jälkeisen jälleenrakentajasukupolven lapset olivat toivottuja ja rakastettuja ja heille on kasvanut hyvä itsetunto. Suurten ikäluokkien minäkuva onkin työtä pelkäämätön, isänmaallinen, itsenäinen, elämästä nauttiva ja perinteitä kunnioittava, Parkkinen toteaa.


Poliitikot arvossaan

Isänmaallisuus ja perinteiden kunnioitus näkyy suurten ikäluokkien arvostuksen kohteissa, jotka löytyvät lähinnä politiikan maailmasta.
- Erityisesti presidentit, nykyinen ja entiset saavat arvostusta, Parkkinen sanoo.

Sekä yli 45-vuotiaat miehet että naiset arvostivat eniten tasavallan presidentti Tarja Halosta. Naisten suosikkilistan kärkeen mahtuivat Halosen lisäksi eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen (kok.), jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth ja presidentti Urho Kekkonen.

Ehrnrooth mahtui myös miesten listalle, mutta Uosukaisen ja Kekkosen paikat ottivat keskustan puheenjohtaja ja kansanedustaja Esko Aho ja presidentti Martti Ahtisaari.

Parkkisen mukaan ikääntyvät haluavat pitää hyvää huolta itsestään.
- He ovat kiinnostuneita muun muassa terveyttä edistävistä elintarvikkeista ja erilaisista liikuntamuodoista. Suuret ikäluokat harrastavat eniten kävelyä, ja sauvakävely sekä avantouinti ovat heidän löytöjään, Parkkinen sanoo.

Tutkimus tehtiin tämän vuoden helmi-maaliskuussa yli 45-vuotiaille suomalaisille. Tiedot kerättiin haastatteluin ja itsetäytettävällä lomakkeella valtakunnallisella näytteellä, jonka otos oli 524 henkilöä. Suunnittelusta ja analysoinnista vastasivat ET-lehti ja SEK&GREY ja kenttätyöstä IRO Research.

Katso myös artikkeli:

  • Näin suuret ikäluokat syövät

    STT-MH
    19.5.2000


    Ajassa -sivulle