Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Seppo Kääriäinen jättää keskustan puoluejohdon



Keskustan varapuheenjohtaja Seppo Kääriäinen luopuu tehtävästään keskustan puoluejohdossa. Hän ei siten ole käytettävissä, kun puoluekokous valitsee varapuheenjohtajat uudelle toimikaudelle Kuopiossa runsaan neljän viikon kuluttua.


Kääriäinen aikoo kuitenkin jatkaa politiikassa. Hän keskittyy kansanedustajan työhön ja asettuu ehdolle myös vuoden 2003 eduskuntavaaleissa.

Kääriäinen perusteli torstaina päätöstään vetäytyä varapuheenjohtajakisasta henkilökohtaisilla ja poliittisilla syillä.

Pitkällä sairaslomalla äskettäin ollut Kääriäinen sanoi katsovansa elämää ja politiikkaa toisenlaisella mittapuulla, vaikka terveydentilan pitäisi nyt olla kunnossa. Sairaalahoidon syyksi on kerrottu vatsavaivat.
- Politiikka on parhaimmillaan vain politiikkaa. Elämän suuret asiat ovat muualla, hän pohdiskeli.

Kääriäinen haluaa myös tehdä tilaa puolueen eturivissä uusille nuorille vastuunkantajille. Ilman vetäytymistä ei tätä tilaa olisi syntynyt.

Kääriäisen päätös tasoittaa tietä muille kolmen varapuheenjohtajan paikkaa ja Esko Ahon sijaisuutta tavoitteleville ehdokkaille. Heitä on nyt jäljellä yhdeksän.


Avain ja lompakko jaossa Kuopiossa

Kääriäisen omat mahdollisuudet jatkaa varapuheenjohtajana olisivat olleet hyvät. Hän sai Vaasan puoluekokouksen äänestyksessä suurimman äänimäärän ja on sen jälkeen ollut esillä johtaessaan käytännössä puoluetta Ahon presidentinvaalikampanjan ajan.

Kääriäisellä on takanaan pitkä ura keskustassa. Hän toimi puoluesihteerinä kymmenen vuotta vuodesta 1980 alkaen ja johti eduskuntaryhmää vuosina 1991-1993.

Kääriäinen oli kauppa- ja teollisuusministeri Ahon hallituksessa vuosina 1993-1995. Eduskunnan jäsen hän on ollut vuodesta 1987 lähtien.

Kääriäinen määritteli torstaina kolmelle varapuheenjohtajalle asetettavat vaatimukset. Hänen mielestään kaikkien tulee pystyä johtamaan puoluetta itsenäisesti, uskottavasti ja luottamusta herättäen.

- Yhdelle näistä kolmesta on voitava luottaa keskustan avaimet ja lompakko. Siinä sitä vaatimusta onkin, Kääriäinen huomautti.


Varajohtajalla oltava aatteellista sykettä

Kääriäisen mukaan sijaisen on "lähdettävä sutena kentälle" mm. kunnallisvaaleista koituvan vastuun vuoksi. Vs. johtajalla on lisäksi oltava "ulospäin säteilevää aatteellista sykettä".

Kääriäinen ei halunnut nimetä omaa suosikkiaan tähän tehtävään, koska hän halusi olla korrekti kaikkia ehdokkaita kohtaan.

Ahon Harvard -ratkaisu ei Kääriäisen näkemyksen mukaan ole pulmaton. Vaarana on kolmen valtakeskuksen syntyminen, kun puheenjohtaja on Yhdysvalloissa, sijainen puuhailee kotimaassa ja eduskuntaryhmä saa lisää valtaa.

Puheenjohtajan tuuraajalla tulee olla Kääriäisen mielestä selkeä valtakirja. Hän toivoi, että puoluehallitus siirtäisi sijaisen valinnan vahvistamisen puoluekokoukselle.

Kääriäisen ratkaisu ei ollut yllätys puheenjohtaja Aholle, joka kertoi keskustelleensa Kääriäisen kanssa tämän tuntemuksista.

Kun puoluejohdossa pisimpään vaikuttanut Kääriäinen ja paljon kokemusta niin ikään omaava varapuhemies Sirkka-Liisa Anttila jäävät puheenjohtajiston ulkopuolelle, merkitsee se väistämättä keskustan johdon uusiutumista Kuopiossa.

Aho arvioi lisäksi puoluejohdon keski-iän alenevan reippaasti. Kun Aho jatkaa puheenjohtajana ja Eero Lankia puoluesihteerinä, aiheuttaa se paineita kahden naisen valitsemiselle varapuheenjohtajiksi. Tässä kuviossa on ainakin ainoalla jatkoon pyrkivällä varapuheenjohtajalla Maria Kaisa Aulalla hyvät mahdollisuudet.


Ahon jatkopäätös ei ole horjunut

Aho ei ole horjunut päätöksessään asettua jälleen ehdolle puheenjohtajaksi, vaikka päinvastaisia neuvoja antavien joukko on kasvanut.

Hän korosti, ettei ole halunnut asettaa minkäänlaisia suitsia keskustelulle. Kääriäisen pelkäämää kolmea valtakeskittymää Aho piti pelkästään hyvänä asiana.

- On moitittu, että valta on liiaksi yksien ihmisten harteilla. Nythän sitä tilaa tulee lisää, Aho huomautti.

Hän ei itse aio sotkeutua puolueen käytännön johtamiseen Harvardista käsin. Aho pyrkii säilyttämään yhteydet puolueeseen lähinnä olemalla mukana ohjelmatyössä.

Keskustan varapuheenjohtajaehdokkaat esittäytyvät lauantaina järjestettävässä keskustelutilaisuudessa Helsingissä.

Tehtävään ovat tarjolla Aulan ohella kansanedustajat Anneli Jäätteenmäki, Juha Korkeaoja, Paula Lehtomäki, Pekka Nousiainen, Antti Rantakangas, Hannu Takkula ja Matti Vanhanen sekä keskustanuorten puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

Varapuheenjohtajapeli on alkanut tiivistyä, kun ehdokkaita on ryhdytty punnitsemaan sukupuolen, ammatin ja iän lisäksi alueellisesta näkökulmasta. Kahdeksan eteläisen piirijärjestön edustajat vaativat torstaina, että yhden kolmesta varapuheenjohtajasta on välttämättä oltava lähtöisin Etelä-Suomesta.

STT-IA
19.5.2000


Politiikka -sivulle