Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Riski jo monilla työpaikoilla

Huumeiden käyttäjä on arvaamaton



Huumeiden käytön lisääntyminen on kasvattunut turvallisuusriskejä myös monilla työpaikoilla.


Usein huumeiden käyttäjää on vaikea tunnistaa, koska esimerkiksi sekakäyttäjillä yleiset tuntomerkit eivät täsmää ja hyvin pukeutunut ja terveen näköinenkin voi olla huumekoukussa.

Työterveyslaitos on laatinut oppaan, joka auttaa huumeidenkäyttäjien tunnistamisessa sekä valmentaa selviytymään riskitilanteista mahdollisimman turvallisesti. Siinä keskitytään arvaamattomasti, jopa väkivaltaisesti käyttäytyviin huumeiden käyttäjiin.

Opas on tarpeen erityisesti terveydenhuollossa sekä poliisi- ja vartiointityössä. Myös palvelualoilla riskit ovat kasvaneet.


Turvallisuussuunnitelma ja riskien arviointi tarpeen

Varautuminen arvaamattomiin riskeihin ei ole pahitteeksi muuallakaan, sillä huumeiden käyttäjä voi olla työtoveri, asiakas, satunnainen kutsumaton vieras työpaikalla tai jopa oma perheenjäsen tai naapuri, sanoo erikoistutkija Sirpa Lusa Työterveyslaitokselta.

Säännöllisesti ainakin kerran kuussa huumeita käyttäviä on Suomessa varovaistenkin arvioiden mukaan noin 30 000.

Lusan mukaan turvallisuussuunnitelma sekä riskien selvittäminen olisikin tarpeen hyvin monilla työpaikoilla.


Suomessa vielä vähän työtartuntoja

Työssä saadut hepatiittitartunnat ovat vielä harvinaisia ja työperäisiä HIV-tartuntoja ei ole lainkaan. Kun tiedetään, että suonensisäisten huumeiden käyttäjistä ainakin puolella on hepatiitti-C-tartunta ja yhä useammalla myös HIV-tartunta, varautuminen vaaratilanteisiin on tärkeää.

Opiaattien käyttäjästä voi tulla väkivaltainen silloin, kun hän esimerkiksi pelkää vieroitusoireita. Myös kannabiksen polttajilla on pelkotiloja, jolloin he käyttäytyvät hyvin arvaamattomasti, sanoo rikoskonstaapeli Leena Kontula Helsingin keskustan poliisipiirin tutkinnasta.

Melkoinen uhka ympäristölle voi olla myös yliannostuksen jälkeen takaisin elämään palaava narkomaani, jonka pitelemiseen voidaan tarvita monta miestä.


Osastoilla uhattuina myös muut potilaat

Terveydenhuollossa huumeidenkäyttäjät ovat riski etenkin poliklinikoilla, missä kiroilu, melskaaminen, uhkailu ja painostus lääkkeiden kirjoittamiseen ovat tuttua, sanoo turvallisuuspäällikkö Seppo Ronkainen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Yllättävän suuri ongelma se on Ronkaisen mukaan myös osastoilla. Siellä uhattuina ovat henkilökunnan lisäksi myös muut potilaat ja heidän vieraansakin.

Vartiointi on kallista ja se raha on poissa hoitotyöstä, muistuttaa Ronkainen.

Turvallisuuspalveluja joudutaan jo nyt ostamaan esimerkiksi HUS-piirissä useilla miljoonilla markoilla ja tilanne voi tästä vielä pahentuakin. Joissain maissa on jo vartijat sairaalan jokaisessa kerroksessa.


Vastuu siirretty työnantajille

Ronkainen kritisoi sitä, että vastuu on siirretty työnantajille, vaikka yhteiskunnan varhainen puuttuminen ongelmaan olisi kaikkien etu. Pohjimmiltaan huumeidenkäyttäjät niinkuin alkoholistitkin toivovat, että heidän ongelmaansa puututtaisiin, uskoo Ronkainen.

Tätä mieltä on myös Leena Kontula. Hän ei ole vuosikymmeniä huumepoliisina työskennellessään tavannut yhtään huumeiden käyttäjää, joka ei olisi halunnut päästä huumeista eroon.

Vaikka lain mukaan huumekierteessä kiinnijäävälle rangaistuksen vaihtoehtona on hoito, hoitopaikkoja ei kuitenkaan ole riittävästi tarjolla, sanoo Kontula.

STT-MH
19.5.2000


Kotimaa -sivulle