Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Peruspalveluministeri Osmo Soininvaara pohtii:

Toimeentulotuesta apua työllistämiseen



- Eri maiden työllistämiserot näkyvät siinä kuinka heikoimmin osaavat saavat työtä. Tässä me suomalaiset olemme huonoja, moittii peruspalveluministeri Osmo Soininvaara (vihr.). Toimeentulotuen uudistaminen niin, että sillä tuetaan huonosti tuottavaa työtä, on hänen ratkaisunsa tilanteeseen.


Peruspalveluministeri Osmo Soininvaara linjasi rakenteellisen työttömyyden alentamisen keskeiseksi tavoitteeksi astuessaan reilu kuukausi sitten virkaansa. Eritoten työllistämisen kustannuksia olisi hänen mukaansa alennettava.

- Meillä on sellainen tilanne, että heikkotuottoinen työ on liian kallista. Ja kun se on liian kallista, niin siitä pitää tehdä halvempaa.

Tarkoitus ei ole tehdä kenestäkään köyhempää, huomauttaa Soininvaara. Palkkasubventio ja veroale heikkotuottoiselle työlle ovat hänen lääkkeensä, joilla yhteiskunta auttaisi sekä työntekijää että työnantajaa. Ongelmana kun on, että heikkotuottoistakin työtä verotetaan aika paljon.

- Jos otetaan kokonaisverotus eli se mikä on työntekijän saaman nettopalkan ja asiakkaan maksaman hinnan välillä, niin siinä on kunnallisvero, vähän valtionveroa, sosiaaliturvamaksut ja arvonlisävero välissä.

Ellei tavara käy kaupaksi on hintaa laskettava. Vaikeimmin työllistettäviä ovat ne, joiden koulutuksessa, kyvyissä, nopeudessa, luonteessa tai jossakin muussa seikassa on toivomisen varaa ja heidän hintansa pitäisi Soininvaaran mukaan halventua työnantajan silmissä.

Kun kuitenkaan köyhistä ei pidä tehdä entistä köyhempiä, olisi palkkoja subventoitava. Tällaista järjestelmää käytetään Yhdysvalloissa ja Hollannissa.

- Muodollisesti helpointa olisi ryhtyä alentamaan verokiilaa tästä välistä, mutta käytännössä se voi olla vaikeaa, koska esimerkiksi arvonlisäveroa ei voi eritellä sen mukaan millaista työtä tuotteessa on takana.


Lahjakkaiden työllistäminen helppoa

Lahjakkaiden, hyvin koulutettujen rambojen työllistämisessä ovat kaikki maat yhtä hyviä. Soininvaara muistuttaa, että työttömyyserot maiden välillä riippuvat huonosti taitavien low skilled joukon työllistämisestä.

- Sen suhteen me olemme aika huonoja Suomessa. Se tulee meille hyvin kalliiksi ja tulee entistä kalliimmaksi sitten kun suuret ikäluokat siirtyvät eläkkeelle.

Mutta voiko palkkasubventioon liittyä uhka markkinoiden vinoutumisesta? Soininvaara vastaa, että vääristäähän markkinoita myös joutilaisuus sekä minimipalkkakin, jos liberalisteja aletaan leikkiä.

- Markkinatalousliberalismin yli on kuitenkin länsimainen kristillinen etiikka, joka lähtee ihmisarvon kunnioituksesta ja jonka takia joka tapauksessa emme voi hyväksyä sitä taloudellista eriarvoisuutta, jonka puhdas markkinamekanismi tuottaisi. Siihen eriarvoisuuteen joudutaan aina puuttumaan ja se aiheuttaa aina vääristymää markkinoilla. Sitten pitää katsoa miten se vääristymä haittaa vähiten.


Palkkajäykkyydet aikansa eläneet

- Meillä oli erittäin hyvä järjestelmä kymmenen viisitoista vuotta sitten, mutta siitä on aika kulkenut ohi tekniikan, rahamarkkinoiden ja globalisoitumisen muutosten vuoksi.

Aiemmin piilotuki oli palkkajäykkyyksissä, jotka aiheuttivat Soininvaaran mukaan varsin vähän haittoja. Nyt samojen tasa-arvoa lisäävien voimien työtä syrjäyttävä vaikutus on kasvanut. Siksi solidaarisuuden tuottamismuotoa pitäisi vaihtaa.

Soininvaaran mukaan yksi tie uuden solidaarisuuden tuottamiseen olisi pienten palkkatulojen verotuksen lieventäminen. Muualla Euroopassa suositellaan progressiivisia sosiaaliturvamaksuja, mutta Soininvaaran mukaan eläkemaksujen suuren osuuden vuoksi se olisi meillä hankalaa.

- Ei se mahdotonta ole, mutta aikamoinen revohka siinä on, sanoo ministeri epäilevästi. Kädenvääntöä on käyty hallituksessakin siitä, että huonotuottoinen työ tehtäisiin työnantajille sotu-maksuilla halvemmaksi, mutta sen väännön sanoo Soininvaara hävinneensä.


Kannustinvähennystä korotettava

Sotu-maksujen progression jälkeen jäljelle jää Soininvaaran mukaan vain kunnallisverotuksen kannustinvähennyksen roima korottaminen. Samalla voisi ajatella, että uudelleenmuotoillusta toimeentulotuesta tulisi myös hyvin huonotuottoisen työn automaattinen subventiojärjestelmä.

- Osa ihmisistä nostaisi samaan aikaan sosiaaliturvaa ja kävisi ansiotyössä. Tarkoitus ei ole, että tämä joukko olisi kovin suuri, mutta ilmeisesti on väistämätöntä, että sitä tulisi vähän olemaan.

Kunnallisverotukseen kohdistuva veroale olisi kuitenkin kompensoitava kunnille. Soininvaaran mukaan kunta-valtiosuhteessa liikutellaan suurempiakin rahasummia, joten kompensaatio ei olisi hankalaa. Täytyy vain katsoa, että kuntien kokonaistulot riittävät palvelujen tuottamiseen, hän sanoo.

- Koko julkisen sektorin taloushan paranee siitä, jos ne henkilöt, jotka ovat nyt sosiaaliturvan varassa olisivat jatkossa vain osittain sosiaaliturvan varassa.


Toimeentulotukeen perusremontti

Toimeentulotukeen pitäisi Soininvaaran mukaan tehdä perusremontti. Se, että nykyisenmuotoinen toimeentulotuki vastaa kaupunkilaisväestön perusturvasta, on ministerin mukaan aivan sairas tilanne.

- Toivoisin, että sen tilalle tulisi työmarkkinatuen kaltainen järjestelmä, jossa tulojen yhteensovitus on kohtuullinen tai sitten että toimeentulotuki muutettaisiin sellaiseksi, että sen normitettava osuus sallisi paremmin omien ansiotulojen hankkimista. Ei-normitettava osuus voisi puolestaan olla enemmän harkinnanvarainen, jolloin se ottaisi paremmin huomioon ne ongelmat, jotka aiheuttavat leipäjonoja Suomessa.

Neljän viikon ministerirupeaman mittaan Soininvaara sanoo tunnustelevansa mikä on mahdollista ja mikä ei. Ajatuksilla on tullut myös kannatusta: TT:stä negatiivisen tuloveron mallille ja Sauli Niinistöltä (kok.) kannustevähennyksen korottamiselle. Ihan kaikkea ei kerralla voi kuitenkaan luvata.

Virkaan astuminen on tuntunut lähinnä työläältä. Minuuttiaikataulu painaa päälle ja asioihin keskittyminen on sen mukaisesti hankalaa.

Valmentautumisajan yllättävä lyheneminen Eva Biaudetin (r.) äitiysloman vuoksi ei kuitenkaan sikäli harmita, että nyt Soininvaaran mukaan on käsillä ratkaisevammat vuodet.
- Mutta harmittaa, että en tiennyt tästä aikaistumisesta.

PETE PAKARINEN
19.5.2000


Politiikka -sivulle